
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), geometrik soyut çalışmalarıyla Türkiye heykel sanatında önemli bir yeri olan Seyhun Topuz’un ‘Kuzgun Acar Anısına’ isimli eserini bahçesinde sergiliyor. Seyhun Topuz’un, sanatçı Kuzgun Acar’ın ölümünün 40. yılı vesilesiyle restore edilerek 2016 yılında SSM’de sergilenen ‘Kuşlar – Soyut Kompozisyon’dan ilhamla ürettiği eseri, onunla aynı yerde, SSM’nin Boğaz manzaralı terasında sanatseverlerle buluştu.
SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer: “SSM olarak, değerli sanatçı Seyhun Topuz’un ‘Kuzgun Acar Anısına’ isimli düzenlemesini Boğaz manzaralı terasımızda sergilemekten mutluluk duyuyoruz. Zaman içinde gördüğü doğal tahribat sebebiyle, 2013 yılında Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı tarafından izinle İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’ndaki (İMÇ) yerinden çıkarılıp restorasyon amacıyla korumaya alınan Kuzgun Acar eseri ‘Kuşlar – Soyut Kompozisyon’, üç yıllık bir restorasyon çalışması sonrasında 2016 yılında müzemizde sergilenmişti. Seyhun Topuz da dokuz parçadan oluşan düzenlemesini, Kuzgun Acar’ın İstanbul’un simgeleri arasında yer alan bu eserinden ilhamla üretti. Heykel sanatının kitlelerle iletişim kurmasını sağlayan değerli iki sanatçının eserlerini müzemizde sergilemek bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Bu sergiyi takiben heykel sanatının önemli temsilcilerini, her yaz müzemizin bahçesinde sanatseverlerle buluşturmaya devam etmeyi diliyoruz” dedi.
Sanatçı Seyhun Topuz bu sergileme ile ilgili: “2016’da Kuzgun Acar’ın demir soyutlaması Kuşlar – Soyut Kompozisyon’u misafir eden SSM’nin bahçesindeki Fıstıklı Teras’ta ‘Kuzgun Acar Anısına’ adlı düzenlememin sergilenmesinden büyük mutluluk duyuyorum. Antrasit renkli duvar üzerinde bakır malzeme ile gerçekleştirdiğim ve dokuz parçadan oluşan bu düzenlemeyi Kuzgun Acar’a derin bir saygıyla büyük keyif alarak ürettim. İzleyicinin Kuzgun’a göndermeler bulacağı bu eser, benim dışavurumcu tavrımın dinamizmiyle şekillendi” dedi.
Seyhun Topuz’un “Kuzgun Acar Anısına” adlı düzenlemesi, 1 Ekim 2018 tarihine kadar Sakıp Sabancı Müzesi’nin bahçesinde görülebilecek.
Eser künyesi:
Seyhun Topuz
Kuzgun Acar Anısına, 2018
Bakır, fırın boya
SEYHUN TOPUZ Kimdir?
1942- Balıkesir’de doğdu.
1971- İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Heykel Bölümü’nde Hüseyin Gezer Atölyesi’nden mezun oldu.
1974- Aynı bölümde asistanlık yapmaya başladı.
1977- “Heykelde Saydamlık, İç Işık ve Yanılgısal Hareket” konulu teziyle sanatta yeterlilik derecesi aldı.
1978-1980- New York’ta heykeltıraş Jose de Creeft’le çalıştı.
1980- Ayaspaşa’da kendi atölyesini açtı.
1983- Bir yıl çalışmak üzere tekrar New York’a gitti.
1972’den itibaren yurt içi ve dışında karma sergilere katılan Seyhun Topuz’un kişisel sergilerinin birçoğu İstanbul Maçka Sanat Galerisi’nde, Galeri Nev İstanbul ve Galeri Nev Ankara’da açıldı. Topuz, sonraki senelerde İstanbul Bienali’ne dönüşecek olan 1. Uluslararası İstanbul Çağdaş Sanat Sergileri’ne (1987) katılan isimler arasında yer aldı. Sanat hayatının 42. yılı 2013’te İstanbul Elgiz Müzesi’nde gerçekleştirilen kapsamlı bir sergiyle kutlandı.
“Heykele resim kadar anlam yükleyemeyiz, çok yönlü göndermeler olsa bile bu göndermeler forma gömülüdür, kelimelere gelmez” diyen Topuz, eserlerinde doğal formlar yerine geometrik soyut imgeler ortaya koyar. Mekâna dair yeni önermeler sunan bu eserler, anlatımcı bir tavır sergilemez, zihinsel bir çabayı forma dönüştürmekle ilgilenir.
Bugüne kadar 14 kişisel sergisi açılan Topuz’un aldığı ödüller arasında “Yılın Heykel Sanatçısı” (ASK, 1980), “Aydın Doğan Ödülü” (2008) ve “Onur Ödülü” (6. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri, 2015) bulunmaktadır.