Sinem Dişli İle ‘Derin Zaman: Maddenin Sûretleri’
Sinem Dişli’nin ‘Derin Zaman: Maddenin Sûretleri’ başlıklı sergisi Martch Art Project’in Pera ve Piyalepaşa‘daki iki mekanına yayılıyor.
Geçtiğimiz Cuma günü Pera’da açılan serginin ikinci ayağı 28 Ocak Cumartesi günü 18:00’da sanatçının vereceği tur ile birlikte Piyalepaşa lokasyonunda açılıyor.
Sinem Dişli’nin heykel, fotoğraf, yerleştirme ve video gibi çeşitli sanat pratiklerini bir araya getirdiği son dönem üretimlerinden oluşan bu sergi doğayı kendimizden ayırarak nasıl tanımladığımıza ve tarihi nasıl kurguladığımıza bakıyor. Dişli, paleontoloji, jeoloji, mineraloji ve biyoloji gibi alanlarda kullanılan bir takım bilimsel metodolojilerden yola çıkarak insanın geçmişi ve doğayla olan ilişkisine dair spekülatif bir anlatı kuruyor.
Ekolojik felaketlerin ölçeğini idrak edebilmenin bir yolu olarak insanlık tarihi ile jeolojik tarihi iç içe düşünmeye yöneldiğimiz bu dönemde ortaya çıkan sergi, doğayı tanımlama ve biriktirme yöntemlerimiz ile tarihsel bağlam oluşturma biçimlerimize dair sorular içeren çeşitli bölümlerden oluşuyor. Dişli’nin yaklaşık 10 yıldır üzerine çalıştığı uygarlık tarihinin başlangıcı sayılan Mezopotamya ve son dönemde odaklandığı Karacadağ’da tuttuğu kayıtlardan yola çıkarak bir araya getirdiği “Derin Zaman”, tarih yazımının çeşitli tezahürlerini eleştirel bir mesafeden ele alırken sanatçının yakın gelecekte farklı biçimlerde sunmayı planladığı hayali bir müzenin de ilk eskizini oluşturuyor.
Derin Zaman: Maddenin Sûretleri sergisi 28 Ocak – 04 Mart tarihleri arasında Martch Art Project’in Pera lokasyonu ile Piyalepaşa İstanbul’daki mekânında eş zamanlı olarak izleyiciyle buluşuyor.
Pera – Ziyaret Saatleri:
Salı – Cumartesi 12.00-19.00
Asmalı Mescit, Sofyalı Sok. No: 22/1
Beyoğlu/İstanbul
Piyalepaşa – Ziyaret Saatleri:
Salı – Cumartesi 12.00-18.30
İstiklal/ Piyalepaşa Bulvarı, No:32/A,
Beyoğlu/İstanbul
“Sinem Dişli, derin zamanı düşünmenin bambaşka bir yolunu gösteriyor bize. Her şeyden önce, zaman birikir: yıldızlar ölür, patlar ve dağılır; dağılan yıldızın tozları gezegenlere dönüşür, dağlar ve kayalar hâline gelir. Bu kayalar çözülür, suya karışır ve yeniden bileşerek canlılara, onların enzimlerine, iskeletlerine dönüşür. Derin Zaman sergisi, zamanın kozmik ve jeolojik tabakalar halinde birikme biçimlerine, birikmiş zaman olarak maddenin bu tabakalar boyunca başkalaşımlarına yoğun bir ilgi üzerine kurulu. Dişli’nin eserleriyle fark ediyoruz ki derin zaman, geçmişte kalmış olanın zamanı değil, ayaklarımızın altında olanın, hatta bütün canlıları ve cansızları katedenin zamanıdır. Sessiz olmak bir yana derinden derine gümbürdeyenin, dilsiz olmak bir yana örgütlenip alfabeleri üretenin var olma zamanıdır. Derin zaman, maddenin zamanıdır.”
(Sergi metninden kesit, Oğuz Karayemiş)