SANATTAN

27. İSTANBUL SANAT FUARI AÇILIYOR

ARTİST 2017 / İstanbul Sanat Fuarı, 27 yıldır olduğu gibi bu yıl da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi, Beylikdüzü’nde, 4-12 Kasım 2017 tarihleri arasında gerçekleşiyor.

Bu yıl 27. kez kapılarını açmaya hazırlanan ARTİST 2017 / İstanbul Sanat Fuarı, 7 no’lu ana salonunda pek çok galeriyle birlikte ÜTOPYA teması kapsamında büyük bir projeye; 8 no’lu salonda ise bağımsız genç sanatçılara ve etkinliklere ev sahipliği yapacak.

4 Kasım 2017 Cumartesi günü saat 11:00’de kapılarını ziyaretçilere açacak olan ARTİST 2017 toplamda 12 bin metrekareyi aşkın iki salonunda 9 gün boyunca sanatseverlerle yüzlerce sanatçının bini aşkın eserini buluşturmaya hazırlanıyor.

ARTİST 2017’yi onurlandıranlar

İstanbul Sanat Fuarı’nın, her yıl sanat alanındaki çalışmaları nedeniyle verilen onur ödülleri de sahiplerini buldu. Plastik Sanatlara önemli katkıları nedeniyle Sanatçı Onur Ödülü Sayın Nur Koçak’a, Sanat Tarihçisi / Eleştirmen Onur Ödülü Sayın Ali Artun’a, Koleksiyoner Onur Ödülü Sayın Yunus Büyükkuşoğlu’na değer görülürken, Sanatsever Kurum Onur Ödülü ise FARPLAS’a verildi. Ödüller 06 Kasım 2017 Pazartesi günü düzenlenecek geleneksel TÜYAP Onur Yemeği’nde sahipleriyle buluşacak.

Fuarda Onur ödülleri kapsamında Nur Koçak’ın yapıtlarından oluşan özel bir serginin yanı sıra Yunus Büyükkuşoğlu Koleksiyon Sergisine de geniş bir yer verilecek.

Sanat teorisine ve eleştirisine uzun yıllar emek vermiş olan sanat tarihçisi/eleştirmen Ali Artun’un kurucusu olduğu internet üzerinden yayın yapan sanat tarihi ve eleştiri e-dergisi ESKOP fuarın 7. salonunda yer alan “ÜTOPYA” projesine bir “sanat indeksi” ile katkı sağlayacak.

Julian Stallabrass TÜYAP’ta

ARTİST 2017 ayrıca AICA Türkiye’nin davetiyle Julian Stallabrass’ı ağırlamaya hazırlanıyor. İngiliz sanat tarihçisi ve eleştirmen Stallabrass, 2009 yılında İletişim Yayınları’ndan çıkan SANAT A.Ş. kitabında çağdaş sanat ve bienaller üzerine eleştirel bir yaklaşımla, çağdaş sanatın hayat ile mesafesini tartışmış; sanatçı, üretim ve neoliberal odaklar arasındaki ilişkiyi irdelemişti.

Julian Stallabrass, İstanbul Sanat Fuarı’nın davetlisi olarak “Küreselleşen Sanat, Popülizm ve Eleştiri” konulu panelde konuşmacı olarak yer alacak. Panel 7 nolu salon içindeki etkinlik alanında gerçekleşecektir.

İstanbul Sanat Fuarı’nın 7 no’lu ana salonunda Evin Sanat Galerisi, Karşı Sanat Çalışmaları, Gürel Art Space, Akademililer Sanat Merkezi, Art Department, Versus Art Project, Galeri Baraz, D’Art Gallery, Galeri BU, Alanistanbul, Galeri Soyut, Doruk Sanat Galerisi, Galeri Diani ve daha birçok galerinin yanı sıra Galeri Schmidt ve NeoArtProject gibi, İtalya ve İsviçre başta olmak üzere yurtdışından da galeriler ve projeler yer alıyor.

TÜYAP’ta “ÜTOPYA” Kuruluyor

İstanbul Sanat Fuarı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kavramsal bir projeye alan açıyor: ÜTOPYA. “Lidersiz, hayalperest ve çatışmalı bir duyusal kamusal alan” olma hedefiyle, ekonomik ve sembolik kar amacı olmayan bir takım oyunu kuruyor…. 4-12 Kasım 2017 tarihleri arasında tüm katılımcıları her anlamda sınır ötesi bir deyim alanını kolektif olarak üretmeye, ütopyaları nostaljiden, ahlaki tuzu kuruluktan, popülist propagandadan ve
umutsuzluktan kurtarmaya davet ediyor.

27. İstanbul Sanat Fuarı, ütopyaları tarihsel, kavramsal ve güncel olmak üzere üç ana başlık altında ele alıyor; sergiler, konserler, performanslar, tartışmalar, atölyeler, gösterimler ve yayınlar ile bu üç ana başlıkta ütopyaları keşfe çıkıyor. 13. yüzyıl Anadolu Dervişleri’nden, Sovyet Avangardı’na; Cyborglar ve bilim kurgu edebiyatından, alternatif ekonomilere, ekolojik hareketlerden ve pedagojik deneyimlere uzanan bir çizgide Ütopya kavramının taşıdığı farklı zamansallık anlayışlarının siyasi boyutlarını araştırmaya açıyor.

Sergi; kavramsal olarak ütopyayı, nostalji ve özgürlük, politika ve estetik, sanat ve tasarım ilişkileri bağlamında ele alırken “Gerçekçi Ütopyalar” alt başlığı ile ekonomik kriz dalgalarıyla daha da önem kazanmış üretim ve tüketim kooperatiflerine, queer ve feminist yaşam biçimine, bedende ve doğada soluk alan ütopyalara yer açıyor. Ütopya literatürü, bugünü feda etmeden ve bugüne tutsak olmadan henüz oluşmamış bir geleceğin muştulanmasına imkan tanıyan zengin bir kaynak olarak yeniden keşfedilmeyi bekliyor.

Proje kapsamında birçok küratör, yapı, inisiyatif, kurum ve galeri yer almakta. “Ütopya belgelenebilir mi?Belgelenirse ütopya olur mu?” sorusundan yola çıkan ve “farklı cihetlerden farklı sanatçıları bir araya getirmeyi amaçlayan kolektif nitelikli bir eylem” olarak kendini ifade eden atölye çalışmasında Murat Germen ile Osman Nuri İyem ise fotoğraf ve video alanında sanat yapıtları ve sanat mekanları nasıl görüntülenir konusunu işleyecek. Fotoğraflardan seçkilerin ise fuar sonrasında ortaya çıkacak kitapta kullanılması amaçlanıyor. Bir diğer önemli atölye de Mixer’in geçtiğimiz yıllarda yaptığı sanat yazarlığı atölyesi olacak.

Fuar boyunca 7. salonda yer alan ana sahne performanslar, konserler ve söyleşilerle dolu olacak. Müzikle plastik sanatlar arasındaki sınırları aşan bir ekip, AID ve Robonima: Gramafonia, Cinuty, Wilsondub, A.I.R No 2, Şevket Akıncı, Ulaş Özdemir, Volkan İncüvez gibi değerli katılımcılar ana sahnede performanslarını sergileyecekler.

ÜTOPYA kapsamında Selanik Çağdaş Sanat Müzesi ve şu an halen Selanik’te sürmekte olan Selanik Bienali’nden de bir seçki yer alacak. Sezgin Boynik, Rafet Arslan, Barış Seyitvan, Taşeron Sanat İnsiyatifi, Mahmut Koyuncu, Begüm Özden Fırat, Feyyaz Yaman, Ekmel Ertan (Amber Platform), Taner Güven, Versus Art Project, Ezgi Bakçay, Eda Yiğit, Evrim Hikmet Öğüt, Pınar Derin Gençer, İstanbul PerformanceArt, Rhythm Section, MerkezKaç Art Collective, Noks, Atelier Muse, Alan İstanbul, Galeri D’Art, Bahçe Grubu, Melih Özuysal, Galeri Bu, Kadıköy Kooperatifi gibi küratör, oluşum, galeri ve inisiyatiflerin kavramsal çerçeve üzerinden tartışan kolektif projeleri de ÜTOPYA projesinin katılımcıları arasında.

ÜTOPYA projesinin önemli katılımcılarından biri olan Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği’nin Türkiye Şubesi – AICA Türkiye, hem Stallabrass söyleşine hem de AICA Başkanı, Sanat Tarihçisi ve Eleştirmen Fırat Arapoğlu’nun küratörlüğünde sergilerden birini üstleniyor.

ÜTOPYA Proje/Sergisinin Koordinatörlüğünü Ezgi Bakçay ve Eda Yiğit üstlenirken, tasarımını ise Sevim Sancaktar ve Karşılaşmalar; Onur Karahan, Irmak Züngür ve Muka Mimarlık gerçekleştiriyor.

13 Yıldır Gençlere Destek

Kapılarını 13 yıldır genç sanatçılara, gruplara, inisiyatiflere ve üniversitelerin güzel sanatlar fakülteleri öğrencilerine açan ARTİST, bu yıl da 8 No’lu Salon’da bağımsız genç sanatçılara olanak tanıyor. Bu vesileyle genç sanatçıların ve güzel sanatlar öğrencilerinin galerilerle iletişimine, projelere katılımına ve ortak projeler üretmesine imkan sağlıyor.

ARTİST 2017’nin 8. salonunda 30’u aşkın inisiyatif ve grubun yanı sıra Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Kültür Üniversitesi ve Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi’nin de içinde olduğu kurumlar yer alacak. Ayrıca Hüsamettin Koçan’ın, doğduğu topraklar olan Bayburt’taki eski adıyla “Baksı” yeni adıyla Bayraktar köyünde, 7 sene önce kurmuş olduğu BAKSI Müzesi de bu seneki fuara 2013’ten bu yana
gerçekleştirdiği Öğrenci Sanat Şenliği’ni taşıyacak.

27. İstanbul Sanat Fuarı, her yıl olduğu gibi, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.

ARTİST 2017, 12 Kasım 2017 Pazar akşamı saat 19.00’a kadar kapılarını açık tutacak.

Başa dön tuşu