SANATTAN

‘Kayıt Dışı’ ‘Sözcükler, Sayılar, Çizgiler’ Arter’de!

Arter, 14 Ekim 2016–15 Ocak 2017 tarihleri arasında, Nil Yalter’in “Kayıt Dışı” başlıklı sergisi ve Bilge Friedlaender’ın “Sözcükler, Sayılar, Çizgiler” isimli solo sergisine ev sahipliği yapıyor.

Nil Yalter‘in Türkiye’de bugüne kadar gerçekleşen en kapsamlı sergisi olan “Kayıt Dışı”nın küratörlüğünü Eda Berkmen yaparken, sanatçının resim, fotoğraf, yazı, kolaj, performans, video gibi farklı mecraları bir araya getiren yerleştirmelerinin birçoğu Türkiye’de ilk kez sergileniyor.  Sanatçı, eserlerinde kayıt dışı kalmış kişi, duygu ve bilgilere geniş yer veriyor; bireyin toplumsal normlar ve kontrol mekanizmaları karşısında geliştirdiği var olma stratejilerini araştırıyor.

img_0577

nil-yalterBir Marksist-feminist ve göçmen olan Yalter’in işlerinin odak noktasında, işçiler, kadınlar ve göçmenler başta olmak üzere tarih anlatılarından dışlanmış bireylerin varoluş mücadeleleri yer alıyor. Türkiye’de 12 Mart muhtırası sonrasında idam edilen üç genç devrimci Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan‘ı konu alan çalışmasının ülkenin güçlü bir sermayesine ait bir galeride(Vehbi Koç Vakfı projesi olan ‘Arter’) sergilenmesi ise bu üç devrimcinin hatırasına saygısızlık ve sanatçının çelişkisi olarak dikkat çekti.

Küratörlüğünü 2000 yılında hayatını kaybeden sanatçının kızı Mira Friedlaender ile Işın Önol‘un birlikte yaptıkları “Sözcükler, Sayılar, Çizgiler” isimli solo sergi, Bilge Friedlaender‘ın 1980 yılından bu yana sergilenmemiş ve Türkiye’de izleyicilerle hiç buluşmamış eserlerini bir araya getiriyor. “Sözcükler, Sayılar, Çizgiler”, sanatçının vefatından sonra gerçekleşen ilk kişisel sergisi olma özelliğini taşıyor.

bilge-friedlaenderSergi adını, Bilge Friedlaender’ın kendi sanat dağarcığına alan açmak için ürettiği “SÖZCÜKLER / SAYILAR / ÇİZGİLER” (1977) başlıklı sanatçı kitabından alıyor. “Sözcükler, Sayılar, Çizgiler”in merkezinde, Bilge Friedlaender‘ın “çizgi” ve “kare” gibi insan eliyle yaratılmış formlar ve insanın doğayla kurduğu ilişki üzerine sürdürdüğü titiz araştırma yer alıyor. Sergi, önce çizginin sonsuz olasılıklarını, ardından bir kağıdın yırtılmasıyla oluşan çizgiyi ve yerçekimine meydan okuyan bir karenin alabileceği şekilleri araştıran Friedlaender’ın incelikli üretiminin belirli bir dönemine (1971–1983) odaklanıyor.

Bu iki sergi 15 Ocak 2017 tarihine kadar Arter alanlarında ziyaret edilebilir.

Arter
İstiklal Cad. No: 211
Beyoğlu/İstanbul

img_0555

img_0584

img_0587

img_0627

img_0633

img_0672

img_0647

img_0651

img_0695

img_0706

kayit-disi
Sergiye, Eda Berkmen’in küratoryal çerçeveyi sunduğu yazısının yanında akademisyen Başak Ertür, küratör Fatoş Üstek, kültürel antropolog Bernard Dupaigne’in ve tarihçi Philippe Artières’in kaleme aldığı metinleri içeren Türkçe ve İngilizce iki dilli bu yayına kitapdevrimi.com’dan ulaşabilirsiniz:
http://kitapdevrimi.com/urun/kayit-disi-off-the-record-nil-yalter/

 

sozcukler-sayilar-cizgiler
Küratörler Mira Friedlaender ile Işın Önol’un kaleme aldıkları ve bu serginin düşünsel ve fiili arka planını açığa çıkaran bir sunu metni olan bu kitaba kitapdevrimi.com’dan ulaşabilirsiniz:
http://kitapdevrimi.com/urun/sozcukler-sayilar-cizgiler-bilge-friedlaender/

Kitap devrimi hayatt

Başa dön tuşu