
İstanbul Concept Gallery, Kubilay QB Tuncer’in Storytel işbirliği ile yüzbinlerce ziyaretçiye erişebilecek dijital kurguya da sahip ‘Rüya Kapanı’ başlıklı deneysel fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor.
Yazar, oyuncu, eğitmen ve aynı zamanda bir sihirbaz olan Kubilay QB Tuncer‘in adını deneysel olarak tanımladığı ‘Rüya Kapanı’ başlıklı fotoğraf sergisi İstanbul Concept Gallery‘de açıldı.
Kubilay Tuncer, sergi ile ilgili şunları söyledi: “10 sene önce İstanbul Devlet Opera ve Balesi için “Hüsn-ü Aşka Dair “ adlı bir bale librettosu yazdım. Beyhan Murphy koreograftı. Şeyh Galip’in dünyasına girip, ona nazire uzun bir şiir oluşturdum. Sergide paylaştığım rüyaları işte o süreçte gördüm.
Fotoğraf sanatçısı değilim. Fotoğraf sanatçısı olmanın meşakkatli ve çok değerli bir şey olduğunu tabii ki biliyorum. Ben, uğraştığı diğer sanat alanlarında “Rüya Kapanı”nı bulamadığı için , bir ümitle fotoğraf makinesine sarılmış biriyim. Işığı minimumda tutarak, makinenin imkanlarını zorlayarak, çeşitli nesneleri hareket ettirerek binlerce deneme yaptım. Gözümü kapatınca gördüğüm şeyleri makinenin ekranında da görmeye azmettim. Bu iş bir yıl kadar sürdü. Çekimler bitince fotoğraflarla oynamadım. Photoshop yapmadım. Zaten nasıl yapılır bilmiyorum.
Rüya görmek basit şey. Ama kolay kolay rüyaları seyredemeyiz.
Ben bu yolculukta şunu öğrendim: Meğer fotoğraf makinesi denen alet aslında rüyaları seyredelim diye icat olunmuş . Rüya Kapanı da, işte buymuş !”
Serginin küratörü Işık Gençoğlu’na göre bu proje çok yönlü cesur bir sergi denemesi ve Tunçer şiirlerinden hareketle gerçeklerin arandığı ismi gibi bir rüya kapanı. Gençoğlu serginin kurgusu ile ilgili ise şunları söyledi: ‘Bu sergi için dünyada yüzbinlere erişen dijital kitap platformu Storytel ile iletişime geçerek sergimizi dijital ortama da taşıyacak bir işbirliği yaptık. Kubilay QB Tuncer’in yazıp okuduğu şiirler Storytel’in sergiye özel adresinde yayınlanmasını sağladık. Böylece sergi aynı zamanda dijital bir kitaba da sahip olurken farklı disiplinleri de içeren disiplinler arası çok renkli bir proje haline geldi. Belki de ilk defa bir sergi, sergileme alanı dışında halka ülke sınırlarından bağımsız yüzbinlere erişebilecek.’
İzleyiciye farklı bir deneyim yaşatacak bu deneysel fotoğraf sergisini 10 Kasım 2018 tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz.
Istanbul Concept Gallery
Tomtom Mah. Nur-u Ziya Sok. No:27/2
Beyoğlu/İstanbul
Giriş ücretsizdir.