MÜZİKSANATTANYENİ ÇIKAN ALBÜMLER

Selen Gülün’den Türkiye Caz Tarihinde Bir İlk Albümü

'Blue Band'

Selen Gülün’ün masmavi caz orkestrası Blue Band’in ilk albümü dinleyicilerle buluşuyor

Caz müziğinde standart bir Big Band’de bulunan enstrümanların daha küçük bir gurupta birleştirilerek kullanılması ile ortaya çıkan orkestraya Jazz Combo deniyor. Blue Band de Selen Gülün tarafından 6 nefesli enstrümanın piyano, bas, davul olarak kurgulanmış ritim grubu ile bir araya gelmesi ile oluşturulmuş bir orkestra. Selen Gülün performanslarında yer yer çağdaş müzik izlerine, Swing’li standart bir caz orkestrası tavrına, kolektif doğaçlamalar olan bölümlere, tatlı melodiler, güçlü armoniler, farklı stiller ve çılgın açık çalımlara denk gelebileceğiniz Blue Band’inmüziklerini, icracıların karakterlerini tek tek ortaya koyabileceği bir anlayışla yazdı. Bestelerde çalgıların sextet, septet, octet ve nonet olarak farklı kombinasyonlarda kullanılması ise performansın baştan sonra renkli bir atmosferde geçmesini sağlıyor.

Besteci ve piyanist Selen Gülün şimdiye kadar müzik adına yapmış olduğu tüm çalışmalarda yenilikçi ve lider kimliği ile diğer çağdaş müzisyenler arasından sıyrılmış ve Türkiye müzik tarihinde kendine yer edinmiş bir sanatçı. Dünyanın çeşitli yerlerinde eserleri seslendirildi, aldığı ödüller ile Roma, New York, Boston, Londra ve Tokyo’da yaşadı, çalıştı, önemli sahne ve festivallerde büyük sanatçılarla sahneye çıkıp müziğini paylaştı. Downbeat, New York Times, Herald Tribune, BBC Radio 3 gibi dünyanın önde gelen medya kuruluşları tarafından haber yapıldı, takibe alındı. Answers albümü Japonya Caz müzik listelerinde 6 numaraya, Başka albümü ise 4 numaraya kadar yükseldi.

Blue Band konserlerinde, Gülün’ün yazılı ve doğaçlama müziğin uyumunu gözeterek bestelemiş olduğu Klasik Caz Orkestrası formatının dışına çıkan eserlerini seslendiriyor. Selen Gülün her biri birbirinden değerli müzisyenlerden oluşan bu görkemli orkestrayı yönetiyor ve birlikte sahne alıyor. Blue Band şimdiye kadar İstanbul’da Borusan Müzik Evi, Bova, Zorlu PSM Touche’de konserler vermiştir. Aynı zamanda Selen Gülün, Blue Band Japan ile ensemble müziklerini Tokyo’da seslendirmektedir

Müzisyenler:
Barış Doğukan Yazıcı, Trompet, Büğülü
Halil İbrahim Işık, Trompet
Bulut Gülen, Trombon
Serhan Erkol, Alto Sax, Soprano Sax
Engin Recepoğulları, Tenor Sax
Barış Ertürk, Bariton Sax, Bas Klarinet

Selen Gülün, Piyano, Vokal
Ozan Musluoğlu, Kontrbas
(*Alper Yılmaz, Elektrik Bas, Albümde #3)
Berke Özgümüş, Davul

Blue Band albümü müziklerin hepsinin bu oluşum için yazılmış olması açısından Türkiye’de yapılmış ilk orijinal Caz ensemble albümü olarak görülebilir. Daha önce benzer grup formatında kayıt denemeleri olmuş olsa da albümlerde ağırlıklı olarak Caz standartları diye bildiğimiz parçaların düzenlemelerinin yer aldığını duyabiliriz. Blue Band bir bestecinin kendi eserlerini seslendirdiği ve yönettiği orkestrası olarak Türkiye Caz tarihinde bir ilk.

Türkiye’nin en iyi Caz müzisyenlerinden oluşan Blue Band Gülün’ün 25 sene içinde ara ara bu oluşum için bestelediği müziklerden bazılarını 14-15 Mayıs 2022’de Hayyam Stüdyolarında müziğin doğasına uygun olarak canlı çaldı, kaydetti. Gülün’ün kendi bestelerinden oluşan sekizinci kişisel albümü Blue Band kendisine ait bağımsız plak şirketi iKi Muzik’ten 18 Kasım’da yayınlanacak. Albümü Sinan Sakızlı ve Ceylan Akçar kaydetti. Mixlerini Emre Malikler, Mastering’ini Jordi Vidal Franch yaptı. Kapak resmini bu proje için Özgür Rakıcıyan çizdi.
Kapak tasarımı Berk Çakmakçı’ya ait.

Selen Gülün Kimdir?

Besteci, piyanist, şarkı yazarı, vokalist ve eğitimci Selen Gülün müzik yaşamına yedi yaşında İstanbul Belediye Konservatuarı’nda başladı. 1992 senesinde İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdikten sonra aynı yıl Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’na girerek Piyano ve Bestecilik çalışmalarına başladı. 1996’da aldığı burs ile Berklee College of Music’te Caz Kompozisyon bölümünde okumak üzere Boston-ABD’ye gitti. 1998’de özel başarı derecesi ve ödülü ile mezun oldu. İTÜ MİAM’da çağdaş müzik besteciliği yüksek lisans eğitimini 2003’te tamamladı. 1998-2016 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak Piyano Performans, Müzik Teorisi ve Bestecilik dersleri verdi. Performansları ve besteleri Charles Mingus Composition Award 1998 ve British Council Visiting Arts, Creative Collaboration in Music 2003 gibi önemli ödüllere layık görüldü. Bestecilik yanında sahne performanslarını kurmuş olduğu çeşitli caz ve modern müzik grupları ile yurt içinde ve dışında sürdürmektedir. Yayınlanmış yedi albümü ve beş single çalışması vardır:
Just About Jazz Live (recjazz, 2005), Selen Gülün Trio Sürprizler (recjazz, 2006), Selen Gülün – SOLO (CDBaby 2017), Answers (pozitif, 2010), Başka (linrecords, 2013), Kadınlar Matinesi (AK Müzik, 2017) ve Many Faces (iKi Muzik, 2019), Sea by Sea (2019), Yollar (2020), Yavaş (2020), Daha Yavaş (2020) ve TRE (2021). İtalyan Müzikolog Patricia Adkins Chiti ile birlikte hazırladığı,Türkiye’den kadın bestecilerin izini süren kitap ‘’Türkiye’de Kadın ve Müzik’’ İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları

Vegan Beslenme Çocuk Gelişimini Olumsuz Etkiler Mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu