Bahia Shehab’ın Çiçek Günlükleri…

Zilberman Gallery proje alanı Zilberman Projects–Istanbul, 9 Mayıs – 17 Haziran 2017 tarihleri arasında Bahia Shehab’ın Çiçek Günlükleri isimli proje sergisine ev sahipliği yapıyor.
Çiçek Günlükleri, Bahia Shehab’ın çiçeklerle olan uzun soluklu ilişkisini belgeliyor. Shehab, 2011 ilkbaharında sol dizini kırdıktan sonra nekahat sürecinde, annesinin her sabah bahçeden topladığı çiçekleri Shehab’ın yatağının yanına yerleştirmesi sanatçıda birkaç yıldır takıntılı bir şekilde devam eden bir çiçek belgeleme alışkanlığını tetikliyor.
Shehab, kim olduğu ve çevresi ile nasıl ilişki kurduğunu anlaması için çiçeklerin en az yaşamındaki kadınlar kadar önemli olduğunu bu sayede fark ediyor.
Çiçek Günlükleri ile farklı kadın nesilleri arasındaki güçlü ilişkiye, canlıların geçiciliğine ve ekranların algıyı şekillendirişine vurgu yapan Shehab sergi için kendi “maşrabiye”lerini tasarladı. Pleksiglas ekranlar, video-ses projeksiyonları ve çiçek kokuları ile izleyicileri bir çoklu-algı deneyimine davet eden sergiye, 77 çiçek ve sanatçının bu çiçeklerle ilişkili anılarını belgeleyen bir kitap eşlik ediyor. Kitaptaki kişisel anlatı Lübnan’da 1980’lerdeki iç savaş ile başlayıp 2017 Kahire’sindeki devrim sonrası dönem ile sona eriyor.
Bahia Shehab (Beyrut, 1977) Kimdir?
Kahire’de yaşıyor ve çalışıyor. Sanatçının eserleri Kanada, Çin, Danimarka, Mısır, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Japonya, Lübnan, Fas, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD’de müzeler, galeriler ve sokaklarda sergilendi. Shehab’ın Mısır ayaklanması esnasında yaptığı sokak çalışmalarına yer veren belgesel Nefertiti’nin Kızları 2015’te gösterime girdi. Sanatçının kazandığı uluslararası takdir ve ödüllerden bazıları ise şunlar: TED Bursu (2012) ve TED Senior Bursu (2016), BBC 100 Kadın Listesi (2013, 2014), Beyrut Amerikan Üniversitesi seçkin mezunu (2015), 4. V&A Jameel Ödülü adaylığı (2016), Prince Claus Ödülü (2016) ve UNESCO-Sharjah Arap Kültürü Ödülü (2017). Kahire Amerikan Üniversitesi tasarım bölümünde doçentlik yapan Shehab aynı zamanda Arap dünyasının görsel kültürüne odaklanan bir müfredat geliştirdiği grafik tasarım bölümünün de kurucusu. Bu konuda on dörtten fazla ders veren sanatçının “Bin Kez Hayır: Lam-Alif’in Görsel Tarihi” isimli kitabı 2010’da yayınlandı.