
Fotoğraf sanatçısı Can Sarıçoban’ın objektifinden yansıyan eserlerin yer aldığı ‘’ DERANGED’’adlı sergi Gama Art Gallery’de açıldı.
Gama Art Gallery, küratörlüğünü Şule Altıntaş’ın yaptığı Can Sarıçoban’ın ”Deranged” adlı solo fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Can Sarıçoban’ın 5. solo sergisi olan ‘Deranged’ karmaşayı, karışmışlığı, dengesizliği, stabil olmamayı, bozukluğu ve hatta deliliği ifade ediyor. Fotoğraf sanatçısı Can Sarıçoban, alışılmış işlerinin aksine ilk kez uzun pozlama-ışık ile boyama tekniğini kullanarak parlak, neon renkli, hareketli, uyarıcı ve keskinlikten uzak imgeler elde ediyor ve bunu “sakinliğin ve melankolinin sessizliğini bozan bir tür tepki; hatta bir tür cinnet hali” olarak tanımlıyor.
Sanatçı sergiyi şöyle anlattı:
Modernizm, modernizm sonrası toplum, postmodern toplum, bilgi toplumu, risk toplumu. Aslında hepsinin iç içe geçtiği ve aralardaki sınırların tam olarak belirlenemediği bir dönemde olabiliriz.
Herkes kendi dönemini ya da dönemlerini kendi alanında yaşar. Alan; bu alana ait genel davranış şekillerini yani habitus’u, habitus ise alanı şekillendirir. Ontolojik olarak bu kavramlar büyük ölçüde birbirini besler. Bordieu’nun deyişiyle her bireyin kendi toplumsallaşma süreci boyunca kendi bedeninde içselleştirdiği nesnel varoluş koşulları, o birey için kalıcı ve aktarılabilir habitus’u oluşturur.
Toplumsal dönemlerin iç içe geçtiği bu yeni dönemde alan ve habitus kavramlarının da belirgin sınırları kalmamış her bireyin farklı alanlarının olabildiği ve her alana dair farklı habituslar oluşturabildiği gözlemlenmektedir. Peki bu farklı alanlardaki farklı kişilikleri bireyin varoluşunu nasıl etkiler? Yaşayış biçiminin temelinde sağlam dayanakları olan ve kendini gerçekleştirmiş bir birey olmak ne kadar mümkündür? Bu şartlar altında; aslında kendini gerçekleştiremeyen bireyin, ‘kendini gerçekleştirdiği ve onaylandığı’ illüzyonuna kapılması onun için en kolay çıkış noktası olacaktır.
Günümüzde sosyal mecralar bu illüzyonun en kolay sağlanabildiği alanlardan biridir. Yeni toplumun bu geçici onaylanma ve anlık tatmin arzusunun, ilişkilerdeki ve cinsellikteki karşılığı da ortaya çıkmıştır. Cinsellik de artık daha kolay erişilebilen fakat kişiye tamamlanmış olma gerçekliğini getiremeyen bir kaçış durumuna gelmiş olabilir.
Bireylerin; her şeye, her geçen gün daha kolay ulaşabilmesi ve her ihtimali deneyimleyebilmesi, düzensizliği artırarak entropi ilkeleri ışığında bir normalleşme midir, yoksa bu geri dönülmez dağınıklığın sonucu birey kavramı ontolojik açıdan yok olma tehdidiyle mi karşı karşıyadır?
Kendi illüzyonunuzun farkına vardıracak bu sergiyi 13 Eylül 2018 tarihine kadar Gama Art Gallery’de ziyaret edebilirsiniz.
Gama Art Gallery
Turnacıbaşı Sk. 21 Beyoğlu-İstanbul (Galatasaray Hamamı girişi karşısı)
Giriş ücretsizdir.