KİTAP

Bu Kitapta “İyilik Nedir, İyi Kime Denir” Soruları Tartışıldı

Zülfü Livaneli ve Ayla Göksel’in hazırladığı "İyiliği Düşünmek" İletişim Yayınları’ndan çıktı

“İyilik ve kötülük bir seçimdir.
İnsanın kendi özgür iradesi ile seçtiği bir tutumdur.”
– Zülfü Livaneli

Besteci ve yazar Zülfü Livaneli ve sivil toplumcu Ayla Göksel’in liderliğinde derlenen ve İletişim Yayınları’ndan çıkan “İyiliği Düşünmek”, toplumun her kesiminden insanları iyilik kavramı üzerine yeniden düşünmeye davet ediyor. Binlerce yıldır insanların zihnini kurcalayan, filozofların, bilim insanları ve daha pek çok uzmanın incelediği iyilik kavramı ve beraberinde getirdiği “iyilik nedir, iyi kime denir” gibi sorular, Türkiye’de ilk defa bir kitap ile tartışmaya açılıyor.

“İyiliği Düşünmek”, 16 yazarın katkısıyla iktisattan psikolojiye, dinden sivil toplum kuruluşlarına, gazetecilikten bilime, felsefeden doğaya uzanan geniş bir yelpazede iyiliğin izini sürüyor. Ioanna Kuçuradi, Tanıl Bora, Bekir Ağırdır, Yankı Yazgan, Ahmet İnsel, Hidayet Şefkatli Tuksal, Ömer Madra, Kemal Sayar, Nurcan Baysal, Serdar Tekin, Hakan Altınay, Burcu Karakaş, Mehmet Ali Çalışkan ve Zafer Köse kitaba katkı sunan yazarlar arasında yer alıyor.

Ne iyilik, ne kötülük?

Zülfü Livaneli, kitap için kaleme aldığı yazıda, neyin iyilik, neyin kötülük olduğu konusunda doğru karara varabilecek temel referanslara sahip olmak gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“İyilik, gündelik hayatın içindeki insanların da üzerinde durduğu bir konu. Sıkça yargılar ve kanaatler dile getiriliyor. İyilik ve kötülük üzerine söylenen sözler çoğu zaman “insan iyidir” veya “insan kötüdür” gibi genellemeler içeriyor. Bu duruma biraz da, yaşamaya devam edebilmemiz ve kendimizi koruyabilmemiz için böyle değer yargılarına ihtiyaç duymamız neden oluyordur. Oysa konu üzerinde daha uzun durdukça, daha kapsamlı inceledikçe, genelleme türündeki kanaatlerimiz zayıflıyor, soru işaretlerimiz ve şüphelerimiz çoğalıyor. İşte bu kitabın da amacı, böyle soruları çoğaltmak, konuyla ilgili düşünceleri derinleştirmek.”

 Sadece bir kitap değil, bir fikir hareketi

Kitapla birlikte iyiliği yeniden düşünmeyi, tartışmayı, paylaşmayı ve çoğaltmayı amaçlayan bir fikir hareketi de başlattıklarını da vurgulayarak Ayla Göksel şunları ifade etti:
Hızla tüketilen birçok kavram gibi iyilik kavramının da zayıfladığını, içinin boşaldığını, anlamsızlaştığını gözlemliyoruz. İyiliğin tanımını, iyi ve kötüye dair yargılardan uzakta, içine sıkıştığı -hayırseverlik/bağışçılık gibi- kavramlardan özgürleştirerek yeniden yapma ihtiyacımız var. İyiliğin sadece bireysel eylemlerini değil, toplumsal yapılarımızı da şekillendirebilen ‘sistematik iyilik’  kavramını tartışmak gerekiyor. İyiliği Düşünmek ile insanlık olarak özlemini çektiğimiz hal ve eylemleri farklı bir ifade ile yeniden tedavüle sokmayı ve iyi bir toplum hayali kurmaya başlamayı istiyoruz. İyiliğin 21. yüzyıldaki yeni toplumsal boyutlarını ve özellikle gündelik, sade ve ulaşılabilir formlarını, sosyal medya platfomları ve dijital konferans serileri ile tartışmaya açmayı hedefliyoruz. Bu konuda bizimle birlikte düşünmek, tartışmak isteyen herkesi de @İyiligiDusunmek platformuna davet ediyoruz.”

“İyiliği Düşünmek”, internet ve kitapçı raflarında yerini alırken, fikir hareketi kapsamında açılan @İyiliğiDüşünmek sosyal medya hesaplarında farklı boyutlarda iyilik eylemlerine dair fikirler ve bilimsel bilgiler aktarılacak. Toplumun farklı kesimleri ile gerçekleştirilecek dijital etkinliklerde iyilik konusu masaya yatırılacak. İyiliğin toplumda farklı kurum ve yapılarda yerini sorgularken, gülümsemek, dinlemek, dayanışmak gibi formlarda beklentisiz ve çabasız örnekleri ile insanların az görünen iyilik hikayeleri paylaşılacak.

Yayınevi : İletişim Yayınları
Baskı :  1. Baskı – Aralık 2020
Sayfa : 238 sayfa
Fiyat  : 39 TL

İçindekiler

Sunuş
Ayla Göksel

İyilik Kavramı Üzerine Düşünmek
Zülfü Livanel

‘İyilik’ Üzerine
Ionna Kuçuradı

Şüpheden Eyleme: İyilik
Tanıl Bora

Toplumda İyilik, Kötülük, Yardımseverlik
Bekir Ağırdır

İyilik: Beyin/Organizma ve Davranış Açısından Bakış
Yankı Yazgan

Ekonomi Politikalarında İnsan İyiliğini Odağa Koymak Mümkün müdür?
Ahmet İnsel

Yeni Bir İyilik Düzeni Kurmanın İmkânları Açısından Türkiye’de Din ve Dindarlar
Hidayet Şefkatli Tuksal

Habaset, Hamaset ve İsyan Çağında Kötülükle İyiliğin İlginç Trigonometrisi
Ömer Madra

İyiliğin Bilimi
Kemal Sayar

Savaş ve Şiddet Ortamında İyilik
Nurcan Baysal

İyilik Üzerine: Felsefi Yol İzleri
Serdar Tekin

Medeni – Müşterek – Muhabbet
Hakan Altınay

“Siz de Hep Kötü Haberler Yazıyorsunuz”
Burcu Karakaş

İyi, Kötü, Kirli – Sivil Toplum Hikâyesi
Mehmet Ali Çalışkan

Mecburiyet ve Taraf Olarak İyilik
Zafer Köse

Derleyenler Hakkında

Ayla Göksel

Çalışma hayatına 1993 yılında Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın kuruluşu ile başladı ve Hüsnü M. Özyeğin Vakfı, Özyeğin Üniversitesi, Eğitim Reformu Girişimi ve Tohum Vakfı başta olmak üzere farklı sivil toplum ve eğitim kurumlarının kuruluşunda ve gelişiminde yer aldı. Halen Özyeğin Sosyal Yatırımları yöneten Göksel, London School of Economics’de Kalkınma Ekonomisi yüksek lisansı, Bath Üniversitesi’nde Ekonomi ve Politika lisans eğitimi aldı, Johns Hopkins Üniversitesi, Harvard Üniversitesi ve London School of Economics’de konuk araştırmacı olarak bulundu. Dünya Ekonomi Forumu tarafından Genç Küresel Lider, Synergos Vakfı tarafından Kıdemli Fellow, WISE Vakfı tarafından Laureate unvanları aldı.

Zülfü Livaneli

1946 yılında doğdu. Ankara’da Maarif Koleji’nde okudu, Stockholm’de felsefe ve müzik eğitimi gördü. 1972 yılında fikirlerinden dolayı askerî cezaevinde yattı, on bir yıl sürgünde yaşadı. Harvard ve Princeton gibi saygın üniversitelerde konferanslar ve dersler verdi, dünya basınında tanınan bir sanatçı olan Livaneli, edebiyat, müzik ve sinema alanlarında otuzdan fazla ulusal ve uluslararası ödül sahibi. Livaneli, 1999 yılında San Remo’da En İyi Besteci ödülüne layık görüldü. Müzik eserleri Londra, Moskova, Berlin, Atina, İzmir senfoni orkestraları tarafından icra edildi ve Zubin Mehta, Simeon Kogan gibi şeflerce yönetildi. Romanları kırk dilde yayımlandı. Türkiye dışında Çin Halk Cumhuriyeti, İspanya, Kore ve Almanya’da da çok satanlar arasına giren romanlarıyla, Balkan Edebiyat Ödülü’ne, ABD’de Barnes and Noble Büyük Yazar Ödülü’ne, İtalya ve Fransa’da Yılın Kitabı Ödülü’ne, Türkiye’de ise Yunus Nadi Ödülü’ne ve Orhan Kemal Roman Armağanı’na layık görüldü. Kardeşimin Hikâyesi 2013’ün en çok okunan romanı oldu. ABD’de Missouri Üniversitesi, romanlarını ders kitabı olarak okuttu. Livaneli, dünya kültür ve barışına yaptığı katkılardan ötürü 1996 yılında Paris’te UNESCO tarafından büyükelçilikle onurlandırıldı ve genel direktör danışmanlığına atandı. 2016 yılında UNESCO elçiliğinden istifa etti. 2002-2006 yılları arasında TBMM’de ve Avrupa Konseyi’nde milletvekilliği görevinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu