MÜZİKSANATTAN

Cahit Berkay’a “Fahri Doktora” unvanı verildi.

Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından Cahit Berkay’a “Fahri Doktora” unvanı verildi.

Süleyman Demirel Üniversitesi’nin açıklaması:

Türk gençliğine ve müziğine yeni soluk kazandıran Cahit Berkay, Üniversitemizin konuğu oldu. Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde yüzlerce hayranı ile buluşan Berkay’a Üniversitemiz “Fahri Doktora Payesi” takdim edildi.

SDÜ’nün unutulmayacak günlerden bir tanesine ev sahipliğini yaptığının altını çizen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Türk müziğinin önemli isimlerinden birisi olan Berkay’a fahri doktora payesi sunmaktan duydukları gururu dile getirdi. Çarıkçı, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “1965 yılında profesyonel müzik yaşamınız boyunca, dünün ve bugünün gençlerine rol model olan başarılı sanat yaşamınız, yarattığınız çok sayıdaki film, dizi ve belgesel müzikleriyle Anadolu ve Türk müziğini ulusal ve uluslararası sanat camiasındaki temsil gücünüz, milyonlarca kişiyi etkisi altına alan “Anadolu Rock” türünün ilk temsilcilerinden oluşunuz, Anadolu ezgileri ile folklorunu kullanarak evrensel müziğe kattığınız yenilikler nedeniyle Güzel Sanatlar Fakültesinin teklifi ve Üniversitemiz Senatosunun aldığı kararla şahsınıza “Fahri Doktora” payesi takdim edilmiştir.” Çarıkçı, sözlerini, Berkay’ın entelektüel, girişimci ve çok yönlü bakış açısı ile Türk müziğine ve sanatına kattığı değerin bundan sonraki yıllarda da artarak devam etmesini temenni ederek sonlandırdı.

Usta Sanatçı Cahit Berkay’ın açıklaması:
”Memleketim Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesi beni “Fahri Doktora” payesiyle onurlandırdı. Hayatımda hiç bu kadar heyecanlanmamıştım. Vesile olan herkese sonsuz teşekkürler…”

Cahit Berkay Kimdir?

1946’da Isparta’da doğdu. Müzik hayatına, 1962 yılında Siyah İnciler grubunda başladı. 1964’te Selçuk Alagöz’ün grubunda profesyonel oldu. Moğolları kuran ilk kadroda yer aldı. Grupta akustik elektrik gitar, yaylı tambur, ıklığ, bağlama çalıyordu.

Moğollar dışında yıllardır film müzikleri yapıyor. 1978’de”Fırat’ın Cinleri”, 1982’de”Kırık Bir Aşk Hikayesi”, 1991’de”Gizli Yüz” 2001’de de “Melekler Evi” film müzikleri ile Altın Portakal ödülünü aldı. En sonuncusu Orçun Benli’nin yönettiği “Bu Son Olsun” filmi olmak üzere 200’den fazla uzun metrajlı filmin müziği ve bir çok dizi müziği dağarcığında yer almaktadır.

1997’de Cahit Berkay filim müzikleri albümleri serisinin birincisini yaptı. Film müzikleri volüm 2 , 1998’de, volüm 3 ise 2001’de çıktı. 2007 yılında Grup Zan ile birlikte “Toprak” isimli albümünü yayınladı. Moğollar ile yaptığı olağan sahne ve albüm çalışmalarının yanı sıra, 2012 yılında Derya Petek ile birlikte yaptığı “arda kalan” isimli albümünü yayınladı.

Haber: Nasuh Bektaş

Başa dön tuşu