KÜLTÜREL MİRAS

Efes Antik Kenti’nin İllüstrasyonları – Arzu Özkural yazdı…

Efes Antik Kenti, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Hiç merak ettiniz mi 2000 yıl önce nasıldı ?
Macar 3D sanatçısı Adam Nemeth’in 1 yıllık çalışması sonucunda antik kentin illüstrasyonları hazırlandı.

Hadi bu tasarımlara bakalım:

1 – Efes Agorası

M.S. 1.yüzyılda İmparator Augustus ve Claudius zamanında inşaa edilen Efes Agorası, 3 tarafı sütunlu galerilerle çevrilidir.

2 – Kuretes Sokağı

Efes’in en önemli caddesi olan Kurates’in ise her iki tarafında su kaynakları, tapınaklar, hamamlar yer alıyor. Dünyanın en eski reklamı olarak kabul edilen bir ibare de bulunuyor Efes Antik Şehri’nde.

3 – Efes Tiyatrosu

Antik dönemin en büyük açık hava tiyatrosu özelliğini taşıyan bu tiyatro tam 24 bin kişi kapasiteli. Tiyatronun sahnesi maalesef yıkılmış ancak oturma alanları sağlamdır. St.Paul’ün vaazlarının da gerçekleştiği yer olduğundan Hristiyanlık adına da çok önemli eser.

4 – Celcus Kütüphanesi

İlk Çağ Uygarlıklarından olan İyonya döneminde inşa edilen kütüphane iki katlıdır. Zamanında 14.000 kadar kitaba evsahipliği yaptığı düşünülmektedir.

5 – Hadrian Tapınağı

MS 117-138 tarihleri arasında inşa edilmiştir.
Tapınak, İmparator Hadrianus onuruna yapılmıştır.
Kült odasının önünde yer alan sütun düzeneği Suriye tipi adı verilen bir alınlık taşır.

6 – Memmius Anıtı

Romalı Diktatör Sulla’nın torunlarından biri olan Gaius Memmius için bir onur anıtıdır. Kule biçimli konik bir dam öngören, üst katın sütunları arasında onurlandırılan kişinin faziletleri tasvir edilmekteydi.

7 – Trajan Çeşmesi

Çeşme büyük bir havuzu üç tarafından da çevrelemekte olup, suyun aktığı bölümde İmparator Trajan’ın bir heykeli yer alır. Sadece İmparatorun heykeli değil, birçok heykel bulunuyordu Trajan Çeşmesi’nde.

8 – Efes Yamaçevler

Efes Örenyeri sınırları içinde bulunan Yamaçevler, antik kentin Roma dönemine ait yedi evden oluşan bir yerleşim alanı. Bu çok iyi korunmuş evler, Bülbül Dağı eteklerindeki teraslar üstüne inşa edilmiştir.

Tüm çizimler için : http://virtualreconstruction.com/wp/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu