GenelSANATTAN

Kültür ve Turizm Bakanlığından “kültür ve sanat”a destek açıklaması

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un 02-07 Nisan 2020 tarihleri arasında ulusal televizyon kanallarındaki açıklamalarını ana başlıklar halinde hazırladı.

Kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren kurumlar sinema, tiyatro, matbaacılık, kitap, dergi, sürekli yayın, gazete, etkinlik ve organizasyon gibi işletmeleri kapsamakta olup, alınan tedbirler aşağıda sıralandı:

  • Kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren kurumların açılışı, 30 Nisan tarihine kadar ertelenmiştir.
  • Bakanlığımıza bağlı olarak dışarıdan hizmet alımı şeklinde yevmiye ile çalıştırılan üç bine yakın sanatçı Ocak ayı itibariyle sözleşmeli personel statüsüne alınmıştır. 25 yıldır süregelen bu sorun alanı ortadan kalkmıştır. Böylelikle bu dönemde de maaş almaları sağlanmıştır.
  • Özel tiyatroların 2019-2020 sezonuyla ilgili destek verilen projeleri: Sahnelerin kapatılması nedeniyle, özel tiyatroların, destek proje anlaşmalarındaki taahhütlerini yerine getirme imkanları bulunmamaktadır. 2019-2020 sezonu için taahhütlerini tamamlama şartı kaldırılmış olup, taahhütlerini tamamlamasalar dahi, taahhüt edilen ödemeler gerçekleştirilecektir.
  • 2020-2021 sezonu için özel tiyatroların proje destekleriyle ilgili, hem limitler yükseltilmiş hem de başvuracak tiyatro sayısı artırılmıştır. Ayrıca, finansmana erken erişim ihtiyaçları olacağından, bu sene için başvurular Temmuz başına, ödemeleri de Eylül başına çekilmiştir.
  • Özel tiyatrolar ile yapılan görüşmeler sonucunda; sahne kapasiteleri, SGK’lı personel ve sanatçılarıyla orantılı teşvik paketi hazırlanmaya başlanmıştır.
  • Nitelikler Yönetmeliğinde değişikliğe gidilmektedir. 130 özel tiyatronun 9 tanesi kendi mülkiyetindeki sahnelerde ve 121 tanesi kiralık sahnelerde çalışmaktadır. Bu tiyatroların, yönetmelikte yapılan değişiklik ile Kültür Girişim Belgesi alması sağlanacaktır. Kültür Girişim Belgesi ile özel tiyatroların altyapı faaliyetleri ile ilgili elektrik ve benzeri giderlerinde indirim uygulanacak ve ilgili tiyatrolar vergi muafiyetlerinden yararlandırılacaklardır.
  • Tiyatroların sahne kapasitesi, SGK’lı personel ve sanatçı kapasitesi ile orantılı bir şekilde verilen destekler artırılarak devam edecek.
  • Tiyatro sanatçıları ile ilgili destek talebi kapsamında, geliştirilecek çözüm önerileri ile ilgili Oyuncular Sendikası Başkanı ile görüşme yapılacaktır.
  • Sinemayla ilgili çalışmalar kapsamında “Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın” kampanyamıza 2019 yılında 1 milyon çocuk katılmıştır. 2020 yılında 2 milyon çocuk hedeflenmektedir. Böylece sinemalar açıldıktan sonra, hem çocuklarımıza moral hem de özellikle Anadolu’daki sinemalarımıza destek olarak kampanya bu sene de yapılacaktır.
  • 27 Meslek Birliği’ne (sinema, tiyatro, müzik gibi) verilen destekler %50 oranında artırılmıştır.
  • TRT 2 ile birlikte yapılan çalışma ile, Bakanlığımız arşivinde bulunan opera, bale, tiyatro gibi güzel sanatlarla ilgili çalışmalar yayınlanmaya başlamıştır. Ayrıca Bakanlığımız arşivindeki tüm materyaller Bakanlığımızın Youtube hesabından yayınlanmaktadır.
  • Kütüphanelerle ilgili bir dizi çalışma başlatılmıştır. Etkin Kütüphane Evinizde, e-kitap, Konuşan Kitaplık,  Kütüphanem  Cepte  uygulamaları  dijital  ortamda  başlatılmıştır. Bu platformlardan kitap alışverişi yapılabilmekte ve kütüphanelerdeki dijital kitaplara ulaşılabilmektedir.
  • Arkeolog ve sanat tarihçilerine yönelik olarak: Ören yerlerimizde daha önce 45-60 gün civarı süren kazı çalışmaları bütün yıla yayılarak 12 aylık kazı destek programları başlatılmıştır. Bakanlığımıza başvuran kazı başkanlıklarına en az 5 Arkeolog ve 2 Sanat Tarihçisi bulundurma şartına bağlı olarak aylık destek verilmektedir. Geçen yıl 20 tane ören yerine ilişkin başlatılan bu çalışma bu sene 62 ören yerine çıkarılmıştır, önümüzdeki yıl ise toplam 122 tane olacaktır. Böylelikle 600 Arkeolog ve 240 Sanat Tarihçisi için kazı başkanlıkları üzerinden istihdam yaratılacaktır.
  • Müzelere yönelik çalışmalar kapsamında, sanalmuze.gov.tr hayata geçirilmiştir. Sanal müzelerin sayısı artırılmaya çalışılmaktadır ve ileride dijital platformlara yeni sanal müzeler konulup vatandaşımızın hizmetine sunulacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu