Altın Koza’da En İyi Film ‘Abluka’

22. Altın Koza Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması en iyi film ödülü ‘Abluka’ filminin oldu!
Son dönemde artan terör saldırıları ve üst üste verilen şehitlerin oluşturduğu toplumsal hassasiyet dolayısıyla açılış ve kapanış törenleri ile gösterimleri iptal edilen festivalde, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda en iyi film ödülü, yapımcılığını Nadir Öperli, Enis Köstepen, Cem Doruk’un, yönetmenliğini Emin Alper’in yaptığı “Abluka”ya verildi.
‘Abluka’ ayrıca en iyi sanat yönetmeni, en iyi kurgu ve umut veren genç erkek oyuncu ödüllerinin de sahibi oldu.
Yılmaz Güney Ödülü, yapımcılığını ve yönetmenliğini Faruk Hacıhafızoğlu’nun yaptığı “Kar Korsanları” isimli filmin olurken, Adana Jürisi seçimini, Emin Alper’in yönettiği “Abluka”dan yana kullandı. Yarışmada en iyi yönetmen ödülünü ise, “Sarmaşık” isimli filmiyle, Tolga Karaçelik aldı. En iyi senaryo ödülüne ise, “Ana Yurdu” isimli filmiyle Senem Tüzen layık görüldü.
Festivalde bu yıl ilk defa gerçekleştirilen Adana Konulu Senaryo Yarışması’nın kazananı ise, Hikmet Ozan Sihay tarafından kaleme alınan “Tepebağ Çıkmazı” oldu.
‘Abluka’ 72. Venedik Film Festivali’nde de Jüri Özel Ödülü’nün sahibi olmuştu.
FİLMİN KONUSU
Kadir (Mehmet Özgür), 20 yıl kaldığı hapisten şartlı tahliye edilir. O sırada İstanbul büyük bir siyasal şiddet kaosunun sarmalındadır ve polis de failleri yakalamak için ek tedbirler alır. Emniyette yüksek bir mevkide olan Hamza (Müfit Kayacan), Kadire şartlı tahliyesinin gerekçesini açıklar. Kadir bir çöp toplayıcısı gibi çalışarak gecekondu mahallelerinde muhbirlik yapmaya başlayacak, çöplerde bomba yapım malzemeleri olup olmadığını araştıracak ve istihbarat toplayacaktır.
Kadir, kardeşi Ahmetin (Berkay Ateş) yaşadığı mahallede bir ev kiralar ve bu görevi orada yapmaya başlar. Ahmet ise belediyede sokak köpeklerinin itlafında çalışan bir görevlidir. Kadir, en son 7 yaşında gördüğü Ahmet ile yakın ağabey-kardeş ilişkisi kurma çabalarına karşılık alamaz. Ahmetin bu tutumu, Kadiri komplo teorileri üretmeye iter.
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda verilen tüm ödüller şöyle:
En İyi Film: Abluka (Yönetmen: Emin Alper / Yapımcı: Nadir Öperli, Enis Köstepen, Cem Doruk)
Güncel ve yerel bir konuyu, evrensel bir bakış açısıyla, yetkin ve çarpıcı bir sinema diliyle anlattığı için oybirliğiyle Abluka filmine verilmiştir.
Yılmaz Güney Ödülü: Kar Korsanları (Yönetmen ve Yapımcı: Faruk Hacıhafızoğlu )
Tarihimizin çok önemli ve acılarla dolu bir dönemini, naifliği ölçüsünde derinlikli bir anlatımla perdeye aktarmayı başardığı için oybirliğiyle Kar Korsanları filmine verilmiştir.
Adana İzleyici Ödülü: Abluka (Yönetmen:Emin Alper, Yapımcı: Nadir Öperli, Enis Köstepen, Cem Doruk)
En İyi Yönetmen: Tolga Karaçelik (Sarmaşık)
Sınırlı bir alanda kapalı kalmış insanların ruhsal çöküşünü, gizli ve açık şiddetini, güçlü oyuncu yönetimi ve sinemasal anlatımla metaforik bir derinlik yaratarak sinemaya aktarmayı başardığı için Sarmaşık filmi ile oybirliğiyle Tolga Karaçelik’e verilmiştir.
En İyi Senaryo: Senem Tüzen (Ana Yurdu)
Anne kız ilişkisini modern ve gelenekselin çatışması ekseninde, ender rastlanılan incelikli bir gözlem gücü ve cesaretle anlatabildiği için, Ana Yurdu filmi ile oyçokluğuyla Senem Tüzen’e verilmiştir.
En İyi Kadın Oyuncu: Nihal Koldaş (Ana Yurdu)
Alışılagelmiş denilebilecek bir anne karakterini, senaryonun özgün çizgileri doğrultusunda tüm açıları ile doğal ve detaylı yorumlayarak oluşturduğu duru ve güçlü oyunu sebebiyle Ana Yurdu filmindeki rolüyle Nihal Koldaş’a oybirliğiyle verilmiştir.
En İyi Erkek Oyuncu: Nadir Sarıbacak (Sarmaşık)
Detaylı ve sıra dışı oyunuyla Sarmaşık filmindeki rolü ile Nadir Sarıbacak’a oybirliğiyle verilmiştir.
En İyi Müzik: Demircan Demir (Kasap Havası)
Uluslararası ölçülerdeki film müziği yaklaşımını, yerel müzikal dil ile tutarlı ve ustaca tasarlayarak yakaladığı dengeli anlatımdan ötürü Kasap Havası ile Demircan Demir’e oy çokluğuyla verilmiştir.
En İyi Görüntü Yönetmeni : Vedat Özdemir (Ana Yurdu) – Türksoy Gölebeyi (Kar Korsanları)
En İyi Görüntü Yönetimi Ödülü, Kar Korsanları ve Ana Yurdu filmlerinin görsel atmosferini büyük bir doğallıkla kuran, teknik anlamda yetkin ve yenilikçi çalışmalarından dolayı görüntü yönetmenleri Türksoy Gölebeyi ve Vedat Özdemir arasında paylaştırılmıştır.
En İyi Sanat Yönetmeni: İsmail Durmaz (Abluka)
Yaratıcı çözümlerle titizlikle hazırlanmış, ikna edici ve doğal çevre tasarımından dolayı En İyi Sanat Yönetimi Ödülü’nün Abluka filmiyle İsmail Durmaz’a verilmesine oybirliğiyle karar verilmiştir.
En İyi Kurgu: Osman Bayraktaroğlu (Abluka)
En İyi Kurgu Ödülü zaman ve gerçek algısıyla kışkırtıcı bir şekilde oynayan kurgusu için Abluka filmiyle Osman Bayraktaroğlu’na verilmiştir.
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Hülya Böceklioğlu (Yarım)
En İyi Yardımcı Kadın ödülü mizahi, gerçekçi, katmanlı oyunuyla Yarım Filmindeki rolüyle Hülya Böceklioğlu’na verilmştir.
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Özgür Emre Yıldırım (Eksik)
Eksik Filmindeki Devrim karakteriyle gerçeklik sınırlarını zorlayan olağanüstü yorumu sebebiyle Özgür Emre Yıldırım En İyi Yardımcı Erkek oyuncu ödülüne layık görülmüştür.
Türkan Şoray Umut Genç Veren Kadın Oyuncu: Ece Yüksel (Nefesim Kesilene Kadar)
Hacmen çok küçük bir role kattığı oyun çeşitliliği ve akılda kalıcılığıyla Nefesim Kesilene Kadar filmindeki rolüyle verilmiştir.
Umut Veren Genç Erkek Oyuncu: Berkay Ateş (Abluka)
Umut Veren Erkek Oyuncu ödülü, zorlu bir kırılma yaşayan bir karakteri tüm boyutlarıyla ele alıp yansıtan oyunuyla Abluka filmindeki rolüyle Berkay Ateş’e verilmiştir.
Jüri Özel Mansiyon Ödülü: Ece Atay (Yarım)
Genç yaşına rağmen sergilediği etkileyici oyunu ve perdede yarattığı etki dolayısıyla jüri, Yarım filminden, Ece Atay’a, Mansiyon ödül vermiştir.
SİYAD En İyi Film Ödülü: Ana Yurdu – Senem Tüzen
İYAD jürisi, tutuculuğu deliliğe dönüşen bir toplumda, ayakta durma iradesine sahip bir kaının ve ebeveyn – çocuk arasındaki ilişkinin, karanlık ve aydınlık taraflarını hem cesaret hem sevgiyle anlatmadaki başarısı nedeniyle, Senem Tüzen’in Ana Yurdu filmini ödülü oy çokluğuyla layık gördü.
Film – Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Senem Tüzen – Ana Yurdu
Film Yönetmenleri Derneği jürisi, yalın bir öyküyü olgun ve bütünlüklü bir sinema diliyle kurabildiği, karakterlerini çok katmanlı ve gerçekçi bir bakışla anlatabildiği için oy birliğiyle Senem Tüzen’in yönetmenliğini yaptığı, ‘Ana Yurdu’ filmini En İyi Yönetmen Ödülü’nü vermeye değer bulmuştur.
ADANA KONULU SENARYO YARIŞMASINA İLGİ BÜYÜKTÜ
Adana Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nin yarışmalı bölümlerinde bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Adana Konulu Uzun Metraj Senaryo Yarışması’nı kazananlar belli oldu.
Senaryo yarışmasına büyük ilgi gösterildi, 63 özgün senaryo başvuruda bulundu. Dr. S. Haluk Uygur, Faruk Karaçay ve Hakan Haksun’dan oluşan ön seçici kurul 63 senaryodan 8 tanesini ana jürinin değerlendirmesi için ayırdı.
Erden Kıral, Füruzan, Abdurrahman Keskiner, Işıl Özgentürk ve Muzaffer İzgü’den oluşan senaryo jürisi oy çokluğuyla, film festivaline gitme hayallerini sonuna kadar koruyan bir avuç gencin, aslında direnmenin, dayanışmanın öyküsünü anlatan, karakterlerin iyi işlendiği ve iyi bir dramaturjiye sahip olan Hikmet Ozan Sihay’ın Tepebağ Çıkmaz’ına birincilik ödülünü, ana karakterin sakin ve güvenli bir liman bulmak üzere çıktığı tinsel yolculukta öyküyü iki düzlemde işleyen, iki farklı yaşamı başarıyla aktarmasından ötürü Gökhan Karahaner’in İnsancıklar’ına ikincilik ödülünü, yaşlı bir çiftin Adana kentinin her yerine dağılmış çocuklarını ziyareti süresince, gerçeği bir türlü söyleyememenin çaresizliğini, sıkıntısını betimleyen İsmail Doruk’un On Adım’ına üçüncülük ödülünü verdi.
AKDENİZLİ KISA FİLMCİLER ALTIN KOZA’DA BULUŞTU
Artık tüm Akdeniz ülkeleri sinema çevrelerince, özellikle genç yönetmenler tarafından, dikkatle izlenen bir etkinlik olan ve jüri üyeleri, film eleştirmeni Dubravka Lakic, akademisyen Prof.Dr. Şükran Kuyucak Esen, belgesel film yönetmeni Dr. Habib Nasry, oyuncu Ülkü Duru ve canlandırma yönetmeni Ayce Kartal tarafından değerlendirilen sonuçlar şöyle:
En İyi Kurmaca Film: Ave Maria / Ave Maria Yön: Basil Khalil ( Filistin-Fransa- Almanya )
En İyi Canlandırma Film: Fuligem / Fuligem Yön: David Doutel (Portekiz )
En İyi Belgesel Film: Şarkı Başladığında / When A Song Begins Yön: Yannis Pothos ( Yunanistan)
En İyi Deneysel Film: Savaş Bölgesi / War Zone Yön: Oğuzhan Kaya (Türkiye)
Kurmaca Dalı Jüri Özel Ödülü: Üçüncü El /The Third Hand Yön: Hicham Elladdaqi (Fas)
Belgesel Dalı Jüri Özel Ödülü: Dioni / Dioni Yön: Thanos Psichogios (Yunanistan)
GELECEĞİN SİNEMACILARI ADANA’DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Üniversitelerimizin güzel sanatlar ve iletişim fakülteleri sinema-televizyon bölümleri öğrencilerinin katılabildiği ve filmlerin bu yıl, yönetmen Murat Şeker, oyuncu Ekin Türkmen, belgesel film yönetmeni Sadık Arslankara, sanat yönetmeni Ziya Ülkenciler ve canlandırma film yönetmeni Sinem Sakaoğlu tarafından değerlendirildiği yarışmanın sonuçları ise şöyle:
En İyi Kurmaca Film: “Cemalettin Was Here” Yön: Mert Özel (Istanbul Üniversitesi)
En İyi Belgesel Film: “Godesbana” Yön: Nursena Şimşek (Akdeniz Üniversitesi)
En İyi Canlandırma Film: “ Kök” Yön: Osman Çubukçu, Önder Menken (Anadolu Üniversitesi)
En İyi Deneysel Film: “Renklerin Düşüşü” Yön: Karis Deniz Kara (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Ün.)
Belgesel Dalı Jüri Özel Ödülü: “Afro Türk” Yön: Betül Usta (Akdeniz Üniversitesi)