‘Bağımsız ve Milli Para Sistemi’ mümkün mü?

Dr. Artuğ Çetin’in Bağımsız ve Milli Para sistemi ile geleceğin para düzenini konu aldığı ilk kitabı NOMİSMA, Alfa Yayınları’ndan çıktı.
‘NOMİSMA Bağımsız ve Milli Para sistemi’ adlı kitabında günümüzdeki parasal sisteme eleştiriler getiren Dr. Artuğ Çetin, piyasada gerek nakdi olarak kullandığımız, gerekse elektronik ortamda banka hesaplarında tuttuğumuz paranın tamamının Merkez Bankaları tarafından tedavüle çıkarılmamış, yani üretilmemiş olduğunu belirtirken şu soruları cevaplıyor:
– Piyasada gerek nakdi olarak kullandığımız gerekse elektronik ortamda banka hesaplarında tuttuğumuz paranın tamamı Merkez Bankaları tarafından tedavüle çıkarılmamış, yani üretilmemiştir. Bu gerçeğe inanabiliyor musunuz?
– Cüzdanımızda veya banka elektronik hesaplarımızda tuttuğumuz paramızın neredeyse %85-90’ının, kâr amacı güden ticari bankalar tarafından üretilip tedavüle çıkarıldığını, yani varsayıldığı gibi, Merkez Bankaları tarafından üretilip tedavüle çıkarılmadığını, biliyor musunuz?
– Ticari bankaların para üretmeye yönelik bu ayrıcalıklı ve imtiyazlı statüsünün birçok ülkede yasalarla net bir şekilde düzenlenmemiş olduğunu biliyor musunuz?
– Para sisteminde yapılabilecek birkaç düzeltmeyle birlikte, bankalar batsa dahi, bankalarda yatan paralarınızın batmayacağı bir para ve bankacılık sistemi istemez misiniz?
– Banka iflaslarıyla ve mali krizlerle sarsılmayan bir para ve bankacılık sistemi olmasını ister misiniz?
– Günümüz para sisteminde yapılabilecek birkaç düzeltmeyle birkaç yıl içerisinde devlet ve kamu borçlarının %80 oranında geri ödenebileceğini ve böylelikle devletlerin vergilerde dahi indirime gidebileceklerini ve halkın zenginleşebileceğini biliyor musunuz?
Kitapta “Türkiye gündeminde çok yer tutmamasına rağmen, Dünyada uzun süredir tartışılan paranın geleceği ve demokratikleşmesi artık halihazırdaki para sisteminin sonuna geldiğimizin kanıtıdır.’ tespitini yapan Çetin, işte tüm bu ve benzeri avantajları Bağımsız ve Milli Para Sistemi’nin sunduğunu iddia ediyor.

Nomisma Nedir?
Para gücünü doğadan veya doğal yollardan değil kanundan; latince adıyla “NOMOS”tan alır. Bu gücü değiştirebilmenin kaynağı da yine kanun yapıcılar olduğu için, Aristoteles parayı NOMİSMA diye
adlandırmıştır.
Dr Artuğ Çetin kimdir?
Avusturya’daki Innsbruck Leopold-Franzens Üniversitesi İşletme Fakültesi “Uluslararası İşletme&Finans Kontrol, Yatırım&Finansman” Bölümü’nden mezun olan Dr. Artuğ Çetin, yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamladı.
Doktora tezinde “Avrupa’da yaşayan Türklerin Yatırım ve Tasarruf Eğilimleri’’ni inceleyen Dr. Çetin, üniversitede “Stratejik Yönetim ve Liderlik’’ ve “Uluslararası Finans” dersleri verdi.
Avusturya Merkez Bankası’nda 2 yıl boyunca “Avrupa’da yaşayan Türklerin tasarruf ve yatırım eğilimlerine nezdinde Avrupa bankalarının ürünlerinin uyumlulukları ve yapmaları gereken değişiklikler” konulu bir araştırma projesinin müdürlüğünü yapan Dr. Çetin, 2003 yılında Avusturya Ticaret Odası’nın ve Avusturya’da yüksek tirajlı bir dergi olan Gewin’in düzenlediği bir organizasyonda “Genç İşadamı” ödülünü almıştır.
2005 yılında Türkiye’ye dönen Dr. Artuğ Çetin, uluslararası gayrimenkul yatırımları yapan çok uluslu bir firmanın finans müdürü olarak görev yaptı.
2008 yılından itibaren büyük bir yatırımcı grup olan Prime Development’ın Türkiye’ye yönelik gayrimenkul yatırımlarını gerçekleştirmek ve bu yatırımlarının uzun vadeli yönetilmesi için çalışan Dr. Artuğ Çetin, şirketin Türkiye ve Lüksemburg operasyonlarının yönetiminden sorumlu CEO’dur.