SANATTANYENİ ÇIKAN ALBÜMLER

Cem Karaca’dan Yeni Albüm!

Yanlış Duymadınız:
Cem Karaca’dan 43 yıl sonra gelen yeni albüm!

Cem Karaca aramızdan ayrılalı 12 yıl oldu. Şarkıları mıh gibi aklımızda. Cem Karaca, Moğollar’la 43 yıl önce kaydedilen ve hiç yayınlanmayan bir albümle anılıyor.

Cem Karaca ve Moğollar… Müziğimizin iki efsanesi. Yepyeni bir albümle karşımızdalar.  Cem Karaca’nın aramızdan ayrılışından 12. Yılında, Moğollar’la 43 yıl önce gerçekleştirdiği ve bugüne kadar hiç yayımlanmayan kayıt, albüm olarak piyasaya çıkacak.  Hürriyet Pazar’dan Gökçe Aytulu’nun yazısından bir bölümü aşağıda paylaşıyoruz:

“Merhaba gençler ve her zaman genç kalanlar!”

Cem Karaca’nın sahneden yolladığı bu selam hâlâ kulaklarımızda. Soğuk bir şubat gününde aramızdan ayrıldığından bu yana 12 sene geçti. Ardında birkaç neslin ağzına marş olan unutulmaz şarkılar bıraktı.

Şimdi, ölümünden yıllar sonra Cem Karaca yepyeni bir albümle karşımızda. Kulağa saçma bir cümle gibi gelebilir ama gerçekte olan tam da bu. Olayı anlamak için bandı biraz geriye saralım.

Albüm, Cem Karaca’nın sunumuyla başlıyor. ‘Alageyik’ parçasında ‘kambur feleğin güzel bir ceylana ettiğini’ bu sözlerle anlatmış. Şarkılar: Obur Dünya, İhtiyar Oldum, El Çek Tabip, Alageyik Destanı, Edalı Gelin, Deniz Üstü Köpürür.

Albüm, Cem Karaca’nın sunumuyla başlıyor. ‘Alageyik’ parçasında ‘kambur feleğin güzel bir ceylana ettiğini’ bu sözlerle anlatmış. Şarkılar: Obur Dünya, İhtiyar Oldum, El Çek Tabip, Alageyik Destanı, Edalı Gelin, Deniz Üstü Köpürür.

Sene 1973… Cem Karaca ve Moğollar’ın öncülüğünde ‘rock müziği’, Türkiye’de süt dişlerini yeni yeni çıkarıyor. Cem Karaca, Kardaşlar grubunun solistliğini bırakmış ve Moğollar’la çalışmaya başlamış.

31 Ocak’ta Ankara Güneypark Gazinosu’nda sahne alıyorlar. Konserin sunuculuğunu İzzet Öz yapıyor. Konseri canlı dinleyen şanslı azınlık, unutulmaz birkaç saat yaşıyor.

Konserin ardından bütün ekip Monaco Oteli’nin lobisinde oturmuş laflıyor. Hepsinin keyfi yerinde… İzzet Öz “Arkadaşlar bu konserinizi ölümsüzleştirmeniz gerek” diyor. Taner Öngör, hemen bir fikir atıyor ortaya: “O zaman bir stüdyoya girelim ve aynen böyle çalalım.” Cem Karaca, fikri görüyor ve bir artırıyor: “Stüdyoya girelim, şarkı aralarında konuşalım. Hepimize güzel bir anı olsun.” Ve gecenin bir yarısı bütün ekip, kalem kağıt alıp arılar gibi çalışmaya başlıyor.

Cem Karaca konuşmaları hazırlıyor. Şarkı listesi belirleniyor. Sabaha kadar çalışıyorlar. Ertesi gün İzzet Öz, stüdyoyu ayarlıyor. Bir saatlik kayıt hakları var. 2 Şubat’ta stüdyoya girip 6 şarkıyı bir çırpıda kaydediyorlar. Cem Karaca sunumları okuyor. Ve bu kayıt tatlı bir hatıra olarak kalıyor. Ta ki bugüne kadar…

Cem Karaca’nın notlarını, şarkı listesini ve kayıtları yıllarca arşivinde saklayan İzzet Öz, tam 43 yıl sonra 2 Şubat’ta bu kaydı ‘2.2.1973’ ismiyle yayımlayacak. Öz, anlatıyor: “O zamanlar 20’li yaşlardaydık hepimiz. Kaydı yaptık ve hatıra olarak ben sakladım. Cem’i el yazısıyla aldığı notları da… Kayıtlar o zamanki teknolojinin çok üstünde. Yıllar sonra Cem ölmeden evvel ona dinletecektim, nasip olmadı. 8-9 ay önce Cahit Berkay’a dinlettim, inanamadı, çok duygulandı. Şimdi ölüm yıldönümünde Cem’i anmak için böyle bir şey yapıyoruz. Tam 43 yıl sonra yayınlıyoruz bu kayıtları.”

Müzik konusunda en bilgisiz olanımızın bile şöyle bir cümle kurmaya hakkı var: “1970’lerde Türkiye’de yapılan müzik bir başkaymış.” Farklı kafalar, farklı müzikler… Zaten hemen hepsi bu farklılığının cezasını bir şekilde çekti. Kiminin şarkısı yasaklandı, kimi Cem Karaca gibi vatandaşlığını kaybetti. Ama bir gerçek daha var, o müzik hiçbir zaman eskimedi. Nesilleri aşıp hep taptaze kaldı. 43 yıl sonra ortaya çıkan bu tatlı sürpriz, bunun bir kanıtı olsa gerek.

Kaynak: Hürriyet Pazar Gökçe Aytulu

Başa dön tuşu