SANATTAN

‘Korneanın Sesi’ Halkın Sesi!

Prof. Dr. Sait Eğrilmez’in kornea nakli yaptığı hastası Cem Cansız’la birlikte kurduğu ”Kornea İkilisi”, ”Korneanın Sesi’ grubu olarak müzik çalışmalarına ve konserlerine devam ediyor. Bağlama çalıp türkü söyleyen grup, konserlerle toplumda organ nakli konusundaki farkındalığı artırmayı amaçlıyor.

Ege Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Eğrilmez, doğuştan görme engelli Cansız’a 2009 yılında kornea nakli yaptı. Hekim ve hastası daha sonra “Kornea İkilisi”ni kurmaya karar verdi. Daha sonra gruba kornealarını bağışlayan müzisyenlerin de katılmasıyla grubun ismi ‘Korneanın Sesi’ oldu.
Aşık Veysel‘in doğduğu topraklarda onun türküleriyle büyüdüğünü ve o türkülerin sahibinin bir göz hekimine ulaşamadığını öğrenince göz doktoru olmaya karar verdiğini söyleyen Eğrilmez o dönemi şöyle anlatıyor: “Dedik ki, kornea yapan hekimle, kornea nakli yapılan hasta olarak düet yapalım. Ben zaten bağlama çalıp türkü söylüyorum. Cem TRT ses sanatçısı. Baktık ortak çalıp söyleyebiliyoruz, Bunu konser ortamına taşıyalım. Sempatik bir kanaldan kornea nakli konusunda farkındalık oluşturmak istedik.”
Korneanın Sesi 2

İnsanların kornea nakli konusundaki yeterince bilgili olmadıklarına dikkat çeken Eğrilmez şunları anlatıyor: “Kornea nakli için ‘beyin ölümünden hemen sonra’ gibi bir şart yok. Morgdaki her cenaze, toprağa gitmeden 15 dakika önce bile kornea vericisi olabilir. Doku uyumu da gerekmediğinden herkes korneasını bağışlayabilir.”

Doku uyumu gerekmiyor

Kornea nakli insanların görme duyusunu kaybetmeden önce ne kadar görüyorsa ameliyattan sonra o kadar görmelerini sağlıyor. Ancak yüzde bir düzeyinde görme sağlasa bile bu onların hayatında önemli değişiklik yaratıyor. Eğrilmez bu konuda şunları anlatıyor: “Önceden sadece ışığı ve ışığın yönünü görebilen hastalar, nakilden sonra en azından kendi başına yemek yiyip, sokakta yürüyebiliyor. Cem doğuştan görme engelli olduğu için artış beklentimizin çok düşük olduğu bir hastaydı. Naklin ardından hayatı çok değişti. Kendi başına Karşıyaka’daki evinden Konak’taki stüdyosuna geliyor. Stüdyoda müzik çalışmalarını kendisi yapıyor. Oradaki bilgisayar programlarını kullanıyor. Düşünün, ekmek parasını kazanıyor o kadarcık görmeyle.”

Eğrilmez yüz nakli haberlerinin ardından hızla artan organ bağışında son dönemde azalma olduğunu belirterek şu hatırlatmayı yapıyor: ‘Türkiye’de kornea nakli bekleyen beş bin kişi var. Organ bağışı bu insanlar için çok önemli.”

Grup Üyeleri:

Prof. Dr. Sait Eğrilmez: Göz Hekimi, Ege Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı, Ege Üniversitesi Göz Bankası tıbbi müdürü, bağlama ve ses sanatçısı, kornea bağışçısı ve kornea nakli yapan hekim.

Cem Cansız: 1998 yılı TRT Ses Yarışması Türkiye Birincisi, doğuştan görme engelli, 2002 yılı itibarıyla kornea nakli ameliyatlısı, besteci, söz yazarı, bağlama ve ses sanatçısı

Eyüp Sultan Aylar: Doğuştan görme engelli, Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı mezunu, kaval ve ses sanatçısı, kornea bağışçısı.

Çimen Yalçın: Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı mezunu, ses ve ritim saz sanatçısı, kornea bağışçısı.

Özgün Düzgün: Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi, gitar sanatçısı, kornea bağışçısı.

Kitap devrimi hayatt

Başa dön tuşu