KÜLTÜREL MİRAS

Unesco’dan Kapadokya’ya 1.2 Milyon dolar

UNESCO Türkiye Daimi Temsilcisi ve Büyükelçi Gürcan Balık ile UNESCO Dünya Mirası Merkezi Müdürü Kishore Rao ve ayrıca toplantıya katılan Japonya Daimi Temsilcisi ve Büyükelçisi Isao Kiso, Türkiye Dünya Miras alanı Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Kaya Alanlarının korunmasını öngören proje için, 1.2 milyon dolarlık bir eylem planı oluşturdular.

1985 yılında Dünya Miras Listesine alınan bir doğal ve kültürel miras alanı olan Kapadokya’nın taşıdığı üstün evrensel değerin korunması amacıyla, 2010 yılında Kapadokya Dünya Miras bölgesine uluslararası uzman bir ekip gönderilerek burada incelemeler yapılmıştı. Yapılan incelemelerin ardından biran önce muhafaza altına alınması gereken 22 kayaya oyma kilise çizimi belirlenmişti. 17 Temmuz 2013’te, yaptıkları görüşmenin ardından, UNESCO Türkiye Daimi Temsilcisi ve Büyükelçi Gürcan Balık ile UNESCO Dünya Mirası Merkezi Müdürü Kishore Rao ve ayrıca toplantıya katılan Japonya Daimi Temsilcisi ve Büyükelçisi Isao Kiso, Türkiye Dünya Miras alanı Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Kaya Alanlarının korunmasını öngören proje için, 1.2 milyon dolarlık bir eylem planı oluşturdular.

“Kapadokya Oyma Kaya Kiliselerinin Emniyet Altına Alınması: Kaya Yapılar ve Duvar Çizimlerinin Korunması” adlı uluslararası işbirliği projesinin Japonya’nın Dünya Mirasını Koruma Fonu tarafından finanse edilmesi ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığıyla yakın işbirliği içerisinde yürütülmesi kararlaştırılmıştır. Üç yıl sürmesi planlanan projenin bu sene içerisinde gerçekleştirilmesi öngörülen eylem planı; Kapadokya Kızıl Çukur Vadisi’nde yer alan Üzümlü Kilisesi’nin komple korunması ve bir pilot proje olarak değerlendirilmesi; araştırma ve kapasite oluşturması; bilgi yönetimi; uluslararası seminer ve yayımlar; varlığın yönetim planı hakkında bir çalıştay ve ön çalışma için bir danışmanlık gibi bir dizi etkinliği içermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu