SANATTANSİNEMA

En İyi Türk Filmi: ‘Susuz Yaz’

“EN İYİ 100 TÜRK FİLMİ” SIRALAMASINDA “SUSUZ YAZ” BİRİNCİ OLDU

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Türk sinemasının 100. yılı dolayısıyla gerçekleştirilen “En İyi 100 Türk Filmi” oylaması sonuçlarına göre, Necati Cumalı’nın aynı adlı öyküsünden uyarlanan, yönetmenliğini Metin Erksan’ın yaptığı ve Türkiye ‘ye uluslararası ilk ödülü getiren “Susuz Yaz” ilk sırada yer aldı.

1914 yılında Fuat Uzkınay tarafından çekilen ‘Ayestefanos’taki Rus Abidesi’nin Yıkılışı’ adlı belgesel ile tarihi yolculuğuna başlayan Türk sineması, bu yıl 100’üncü yaşını kutluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kutlama etkinlikleri dolayısıyla hazırladığı proje kapsamında 100’den fazla üniversite ve sivil toplum kuruluşu tarafından  Türk sinemasının en önemli 500 filmini belirledi. Bakanlık bu sayıyı 300’e indirerek, halkın oylamasına sundu. Oylama, 1 Eylül 2014 tarihi itibariyle sonuçlandı.

Oylamada değişik tarzda birçok film yer aldı. Anayurt Oteli, Babam ve Oğlum, Bal, Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm, Bir Zamanlar Anadolu’da, Çalgı Çengi, Çoğunluk, Dondurmam Gaymak, Duvar, Eşkıya, Filler ve Çimen, Gora, Gemide, Hababam Sınıfı, İki Dil Bir Bavul, İnek Şaban, Issız Adam, İstanbul Kanatlarımın Altında, Kelebeğin Rüyası, Kurtlar Vadisi Irak, Malkoçoğlu, Masumiyet, Mustafa Hakkında Herşey, Neredesin Firuze, Organize İşler, Piano Piano Bacaksız, Recep İvedik, Süt, Tabutta Rövaşata, Turist Ömer, Uçurtmayı Vurmasınlar, Uzak, Vizontele, Yeraltı, Yılanların Öcü, Yol, Zübük ve Züğürt Ağa, oylamada yer alan filmlerden sadece bazıları.

Oylama sonucunda Metin Erksan’ın yönettiği “Susuz Yaz” filmi birinci oldu. Necati Cumalı, 1962 yılında “Susuz Yaz”ı bir öykü kitabı olarak yayınlamıştı. Erksan, bu öyküyü bir yıl sonra sinemaya uyarladı. Filmin başrollerini Hülya Koçyiğit, Ulvi Doğan ve Erol Taş üstlenmişti.

Susuz Yaz, Türkiye’ye sinema alanında uluslararası ödülü getiren ilk film olmuştur. Film Türkiye’de sansür engeline takılmasına ve festivalde gösterilmesine izin verilmemesine karşın, gizlice Almanya’ya kaçırılarak Berlin Film Festivali’ne sokulur. 1964 yılının Haziran ayında düzenlenen festivalde  büyük ödül olan Altın Ayı’yı alır ve 1964 yılında Sinema Ekspres dergisi tarafından düzenlenen “Yılın en iyi beş filmi” arasına girer.

Öykü suyun çok az bulunduğu bir Ege köyünde, Bademler’de, geçer. Suyun hepsini,  kaynağı kendi toprağından çıktığı için sahiplenmeye çalışan Osman’ın buna karşı gelen köylülerden birini öldürmesi, bunun üzerine de hapse kendisi yerine kardeşi Hasan’ı sokması anlatılır.  Metin Erksan, Necati Cumalı’nın öyküsünde ele aldığı temayı, kırsal bölge insanının içinde bulunduğu çaresiz durumu, “Susuz Yaz” filmiyle sinema diline aktarmıştır. Metin Erksan  film için suda mülkiyet sorunu üzerine durduğunu söylemiştir.

“En İyi 100 Türk Filmi” oylaması sonucunda ilk 10’a giren filmler ve aldıkları oy sayıları:
1. Susuz Yaz / Metin Erksan – 22.582 oy
2. Hababam Sınıfı / Ertem Eğilmez – 19.890 oy
3. Babam ve Oğlum / Çağan Irmak – 12.926 oy
4. Eşkıya /Yavuz Turgul – 12.876 oy
5. Canım Kardeşim / Ertem Eğilmez – 8.825 oy
6. Selvi Boylum Al Yazmalım / Atıf Yılmaz 7.684 oy
7. Züğürt Ağa / Nesli Gölgeçen – 6.478 oy
8. Yol /Şerif Gören – 5.234 oy
9. Vizontele / Yılmaz Erdoğan – 4.925 oy
10. Bir Zamanlar Anadolu’da / Nuri Bilge Ceylan – 4.915 oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu