“Hakikat: Bir Şeyh Bedreddin filmi” ile hayata geçiyor
“İmece Film Yapım”ın yapımcılığını üstlendiği, Anadolu tarihinin ilk eşitlikçi isyanını başlatan Şeyh Bedreddin’in hayatını anlatan “HAKİKAT: Bir Şeyh Bedreddin Filmi ” ile Türkiye’de bir ilk gerçekleşiyor.
Bağımsız ve özgür sinema yapmak için kooperatif mantığıyla kurulan Ağustos ayı sonunda “motor” diyecek filmi şimdiye kadar 128 kurum desteklerken, 850 kişi ayni ve nakdi yardımda bulundu. İmece usulüyle tamamlanacak, sinemamızda bir ilki gerçekleştirecek bu özel filmin son 100 ortak yapımcısından biri olarak tarihe not düşebilirsiniz.
Hayal ettikleri filmleri, aynı hayali paylaşan kişi, kurum ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle çekmek, bağımsız ve özgür sinema yapmak için kurulan İmece Film Yapım, ilk uzun metraj projesi “HAKİKAT: Bir Şeyh Bedreddin Filmi”nin ön hazırlıklarını tamamladı.
Senaryosundan oyuncularına, dönemi yansıtan kostüm ve dekorlarından mekan seçimlerine kadar çekim öncesi tüm çalışmaları biten “HAKİKAT”; 600 yıl önce yaşamış Şeyh Bedreddin’in hayatını konu alıyor. Ağustos ortasında ‘motor’ dedikten sonra filmin bu yıl sonunda vizyona girmesi planlanıyor.
Üzerinde yaşadığımız topraklardaki ilk eşitlikçi isyanı başlatan, sürgünde idam edilen ama üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen toplum hafızasında hala yaşayan Şeyh Bedreddin hakkında onlarca kitap yazılıp belgesel çekilse de ilk kez beyazperdede izleyiciyle buluşacak.
Senaryosunu Hakan Alak ve Ali Şahin‘in yazdığı, zengin oyuncu kadrosuyla dikkat çeken “HAKİKAT: Bir Şeyh Bedreddin Filmi”, Türkiye sinemasında öncü olarak yeni bir dönemi de başlatıyor.
Film Yapımcısı Olmak İster misiniz
Yaklaşık bir yıldır hazırlıkları süren, koronavirüs salgını nedeniyle verilen zorunlu ara sonrası çalışmalarına son sürat devam edilen “HAKİKAT”ı; 128 kurum desteklerken, 850 kişi ayni ve nakdi yardımda bulunarak ortak yapımcı olarak şimdiden bir ilke imza attı.
Türkiye sinemasında ilk kez bu kadar bileşeni “Şeyh Bedreddin” ismi altında birleştirmeyi başaran İmece Film, çekimler başlamadan önce son 100 destekçiyi de bu özel filme ortak yapımcı olmaya davet ediyor.
Şeyh Bedreddin’in Hikayesi
Hikayemiz 1415 yılının savaş ve kaos ortamında başlar. Timur, Anadolu’yu kılıçtan geçirmiş, padişahın oğulları Musa ve Mehmet Çelebi taht için birbirlerine düşmüşken Şeyh Bedreddin İznik’te sürgündedir. Bedreddin’inn fikirlerini benimsemiş olan Börklüce Mustafa Karaburun’da, Torlak Kemal ise Manisa’da halktan toplanan vergilere ve talanlara isyan eden insanlarla birlikte ortak bir yaşam kurmuşlardır.
Çelebi Mehmet’in ordusunda yer alan rütbesiz bir asker olan Ali Ferit, ordusundan ayrı düşüp günlerce aç, susuz ve yaralı bir şekilde Karaburun ormanında ilerlerken Börklüce Mustafa’ya bağlı adamlar tarafından baygın vaziyette bulunur ve Karaburun’da bulunan yerleşim yerine götürülür.
Kendisini esir olarak gördüğü ve sürekli kaçma planları kurduğu Karaburun’da düşman gördüğü insanlar tarafından tedavi edilen Ali Ferit, Börklüce Mustafa’yı ve onun fikirlerini tanıdıkça kaçınılmaz bir değişim sürecinin içine girer. Kendisi ile ilgilenen ve yaralarını iyileştiren Zeynep’e ilk gördüğü an âşık olan Ali Ferit böylece Karaburun’da geçirdiği zaman içinde hem dünyevi hem tasavvufi aşk ile tanışır.
Bedreddin’in fikirlerinin de etkisiyle yeni bir insana dönüşmeye ve önceleri korktuğu, garipsediği bu toplulukla kaynaşmaya başlar. Ancak yakında onları bekleyen büyük ve zorlu bir savaş vardır. Çelebi Mehmet, bu aykırı ve kâfir gördüğü topluluğu yok etmek için 24 bin kişilik bir ordu toplamaktadır.
Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal adamlarıyla birlikte İznik’e Şeyh Bedreddin’i ziyarete giderler. Bedreddin ile burada tanışan Ali Ferit onun bile kişiliğinden çok etkilenir ve bu ziyaret sayesinde nihai olarak ait olduğu yerin bu insanların arası olduğuna karar verir. Bedreddin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal’in sürgünden sonra ilk ve tek kez bir araya geldikleri bir buluşma sırasında savaşla ilgili kararlar alınır. Torlak Manisa’ya, Börklüce ise Ali Ferit’i de alarak Karaburun’a döner.
Kurmaylarıyla birlikte savaş hazırlıklarına başlayan Börklüce Mustafa, Torlak Kemal’e haber göndermesi için Ali Ferit’i görevlendirir. Ancak Ali Ferit, Manisa’ya gitmekten vazgeçer ve savaşa katılmaya karar verir.
Savaştan önce Zeynep’e olan aşkını itiraf eder ve sağ kalırsa hep onunla birlikte olmak istediğini söyler. Savaş günü gelip çatar. Ali Ferit üzerinde beyaz entarisi, elinde kılıcı, çıplak ayak Börklüce Mustafa’nın yanında durmaktadır. Savaş çok çetin geçer. Börklüce ustaca hazırladığı plan sayesinde sayıca çok daha az olmalarına rağmen uzun süre direnen Hakikat Savaşçıları 8 bin kayıp verir. Kalan 2 bin savaşçı ise Osmanlı ordusu tarafından tutsak alınır. Torlak Kemal Manisa’da idam edilir.
Bedreddin yakalanarak yargılanmak üzere Serez’e götürülür. Börklüce Mustafa, Ali Ferit ve diğer tüm tutsaklar ise günlerce işkence görerek peş peşe halkın gözleri önünde idam edilir.
Din ulemasının toplandığı salonda yargılanan Bedreddin, hakkındaki suçlamaları reddeder ve hakikat yolundan asla çıkmayacağını söyleyerek hakkındaki ölüm fetvasına kendi mührünü vurur.
Bedreddin meydanda toplanan kalabalığın gözleri önünde son sözlerini söyleyerek idam edilir