
Adviye Bal‘ın “Huma kuşu yükseklerden seslenir” başlıklı resim sergisi, 16 Şubat‘ta Bindallı Sanatevi‘nde açıldı. Sanatçının son dönem çalışmalarından oluşan sergisi, 28 Şubat 2018‘de toplanacak.
Adviye Bal‘ın resimleri üzerine kaleme aldığı yazıda Prof. Dr. Kaya Özsezgin şöyle yazıyor:
Çağımızın düşünürlerinden Gustave Le Bon, çağımızı “kitleler çağı” olarak adlandırmış ve insanın her davranışında kitle psikolojisinin egemen olduğu tezine ağırlık vermişti. Sanatın da bundan payını alması doğaldı. Sanatsal ifade ve yorum biçimleri üzerinde kalabalıkların davranış özellikleri yaygın duruma geçtikçe, sanatçının,
çevresinde olup bitenlere duyarlı gözlerle yaklaşması ve böylece bireyin kitle içindeki yerine sorgulayıcı bir gözle bakması daha doğal olacaktır.
Resim ve heykellerinde figür olgusunu, kalabalık insan toplulukları açısından gören Adviye Bal’daki yumaklaşan insan formlarına bakarken, günümüzün toplum psikolojisi üzerinden bir değerlendirme yapmak gerekecektir. Ondaki figür olgusu, anonim bir olgudur; yani, sanatçı, bu figürü, birbiri içinde kaynaşarak eriyen
kitlesel bir organizmanın üyesi olarak dikkate almakta ve onu, bu organizmanın biçimlendirdiği tezine ağırlık vermektedir. Böylece, insanı hemcinslerinden ayıran fiziksel özellikler giderek erimekte, kitlenin biçimlendirdiği bir yapı ortaya çıkmaktadır.
Toplumsalcı estetiği öngören kurallardan biridir bu.
Sarı rengin egemen olduğu ve başka parlak renklerle gözalıcı kompozisyonlar oluşturduğu resimlerinin çoğunlukla büyük boyutlu olması da kitlesel ifadeye öncelik verilmesinden kaynaklanıyor. Adviye Bal, günümüzde etkili olan hiçbir eğilime yakınlık duymadan sanatına kaynak oluşturacak değerleri, kişisel bakışı eşliğinde geliştirmek istediği için, resim ve heykellerinde bu yöntemi öne çıkarmaya özen gösteriyor. Kendi deyimiyle “kendi kültürel coğrafyası”ndan çıkıyor ve bu coğrafyanın sınırları içinde kalarak kişisel bulgularını ve kişisel gözlemlerini somutlaştırmak istiyor.