SANATTAN

Performistanbul Sanatçısı Ekin Bernay Tate’te!

Ekin Bernay, Tate tarafından gerçekleştirilen “Resilient Responses” projesinde iki farklı çalışmasıyla yer alıyor. 

Uluslararası performans sanatı platformu Performistanbul sanatçısı Ekin Bernay, performansı ve atölye çalışmasıyla Tate tarafından gerçekleştirilen, Resilient Responses’a davet edildi. Tate’in Genel Program Küratörü Annie Bicknell küratörlüğünde gerçekleştirilen ve Bruce Nauman’a atıfta bulunan Resilient Responses adlı performans videosunda; performans, dans ve müzik alanında çalışan sanatçılar Thomas Heyes, Ekin Bernay ve Rowdy SS ile özel konuk Rebecca Bellantoni yer aldı.

“Resilient Responses” performans videosu, karantina sırasında kameralara canlı kaydedilerek izleyicisiz boş kalmış Tanklarda gerçekleştirildi. Her sanatçı, pandemi sırasında kimlik, izolasyon, yabancılaşma ve insan direnci etrafında araştırmalarını sürdürdü ve bu araştırmaları üretimlerine yansıttı.

Ekin Bernay

Hareket, ses ve kelimeleri kullanarak yanıt veren sanatçıların çoklu duyusal tepkileri, bizi insan ve dirençli olmanın ne anlama geldiğini düşünmeye teşvik ediyor. Çalışmalarının çoğunda dikkat çeken ortak temalar ile Bruce Nauman, Resilient Responsesın referans noktasını oluşturuyor. Dört sanatçının çalışmalarını bir araya getiren performans videosu, mevcut gerçekliğe, mekânın özelliklerine ve kimliğe yaratıcı yanıtlar oluşturmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

‘Yarının Kadın Yıldızları’ Başvuruları Başladı

Video 4 Mart’a Kadar İzlenebilir

Prömiyeri, 4 Şubat Perşembe günü Türkiye saati ile 22:00’da Tate müzesinin web sayfasında çevrim içi olarak gerçekleşen Resilient Responses performans videosu 4 Mart’a kadar izleyicilere ulaşmaya devam edecek.

Yine Resilient Responses kapsamında 28 Ocak akşamı Ekin Bernay’ın Resilient Responses: Repair and Restore adlı sanatçı atölyesi izleyiciyle buluştu. Performans sanatçısı, dans ve hareket psikoterapisti Ekin Bernay’ın sunduğu atölye, Bruce Nauman’ın insan olmanın ne anlama geldiğini keşfetmek için bedenini materyal olarak kullandığı çalışmalarından ilham alıyor ve salgına yanıt olarak hayata geçiyor. İzleyicileri dinginliği, hareketi ve nefesi keşfetmeye teşvik eden; vücutla harita olarak çalışarak fiziksel sınırları ve direnci keşfetmeyi amaçlayan meditatif atölye, içsel güç ve direnç ile yavaşlama, derin düşünme ve bağlantı kurmaya davet ediyor. Yavaşlayarak ve sezgisel olarak hareket etmenin iyileştirici özelliklerinden yararlanmak için tekrarları, hareket ifadelerini ve gelişmiş benlik farkındalığını keşfetmeyi amaçlıyor. Atölyeyi deneyimlemek için 21 Şubat’a kadar Tate’in websitesi ziyaret edilebilir.

Bu çalışma Terra Foundation for American Art Series: New Perspectives‘in bir parçası olarak, Tate’teki bir dizi etkinlik kapsamında gerçekleşmiştir.

Performans videosunu buradan izleyebilirsiniz.
Atölye çalışmasını buradan izleyebilirsiniz.

Ekin Bernay Kimdir?

Ekin Bernay, Roehampton Üniversitesi’nde Yüksek Lisans Dans Hareket Psikoterapisi eğitimi aldıktan sonra klinik çalışmalarını dans hareket terapisti olarak sürdürdü. Yetişkinlerin ruh sağlığı, otizm, ilkokul dönemindeki ve mülteci çocuklarla çalışma konularında deneyim kazandı. Bernay, canlı sanat pratiğinde, dans hareket terapisi bulgularını performatif atölyeler aracılığıyla daha geniş bir kitleye ulaştırmak ve birleştirmek için çalışıyor.

Sanatçının çalışmaları, performans sanatının iyileştirici niteliklerine odaklanırken, pratiğinde Bernay, izleyiciyi yönlendirmek için metin, ses ve koreografik durumları kullanıyor. Ekin Bernay, Performistanbul tarafından temsil edilmektedir.

Son performansları arasında; RESILIENT RESPONSES: REPAIR AND RESTORE, Tate, çevrim içi performans (2021), [HOMEWORK 4], Block Universe kapsamında, Çevrim içi ( 2020), [HOMEWORK 3], Performistanbul ile, Londra (2020), Where is home?, OnCurating Project Space, Zürih (2019), [HOMEWORK X] – WORLBMON, [HOMEWORK] Serisi, Performistanbul ile, 16. İstanbul Bienali Kamusal Alan Programı kapsamında, WORLBMON Güneş Terkol ve Güçlü Öztekin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Istanbul (2019), Listen, A Walk From Babel, Tate Modern to Tate Exchange, Londra (2019), [HOMEWORK 2], Performistanbul ile, Londra (2019), [HOMEWORK 1], Performistanbul ile, Londra (2019), [HOMEWORK 0], Performistanbul ile, Londra (2019), Where is home?, Küratör: Naz Balkaya, Episode 1. No Worries Re- Enactment In- Flux, Enclave Lab, Londra (2018) Ne İstiyorsun?, İhtiyaç:Sen, 672 Saat Canlı Süreç kapsamında, Küratör: Simge Burhanoğlu, Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı, Istanbul (2018), Burn Like The Sun during House of Wisdom Sergisi, Kolektif Çukurcuma iş birliğiyle (Naz Cuguoğlu & Mine Kaplangı), Berlin (2017), 9 Taş, Yeniden Bak kapsamında, Küratör: Simge Burhanoğlu, Performistanbul ile, Pera Müzesi, Istanbul (2017). Annem ile Ben, Küratör: Simge Burhanoğlu, Performistanbul ile, Yer Istanbul, İstanbul (2016), Nirvana Project, Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi, İstanbul (2015) and Far From the Norm In No Form Orator, Sadlers Wellsn, Londra (2015)

İstanbul Bienali Çalışma Ve Araştırma Programı Yeni Katılımcılarını Arıyor

Performistanbul Hakkında

Performistanbul, uluslararası performans sanatı platformu, performans sanatçılarını tek bir çatı altında birleştirmek ve projelerle buluşturmak üzere 2016’da kuruldu. İstanbul merkezli platform, esnek çalışma modelini dünya genelinde çeşitli sanat kurumları, dijital platformlar ve sanatçılar ile iş birliği içerisinde “alansız” kimliğiyle devam ettiriyor. Performistanbul, kurulduğu günden bu yana müzeler, galeriler, sanat kurumları, kamusal alanlar ve uluslararası organizasyonlar başta olmak üzere çeşitli mekânlarda 160’ın üzerinde performans gerçekleştirmiştir. Bu mekânlar ve organizasyonlar arasında Pera Müzesi, Pi Artworks, Elgiz Müzesi, IMC 5533, İstanbul Bienali (2017, 2019), Caroline Garden Chapel (Londra), Uluslararası Venedik Performans Haftası (2017, 2019) ve Live Art Development Agency (LADA) bulunmaktadır. Performistanbul, Türkiye’de bir ilk olan Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı’nı (PCSAA), canlı sanat üzerine barındıracağı kaynaklar ile performans sanatının eğitimi ve gelişimi üzerinde önemli bir etkiye yol açma gayesiye kurmuştur. Performistanbul Yayınları PCSAA ile birlikte, bu alanda yabancı kaynakları Türkçe’ye çevirerek Türkiye’deki dijital platformlarda yayınlamak ve bu alanda daha fazla kaynak sağlamak amacıyla kurulmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu