Türkiye, AIAP/IAA Dünya Başkanlığı’nı Güney Kore’ye Devretti
2015 yılında Pilsen’de gerçekleşen, UNESCO resmi partneri, International Association of Art (AIAP/IAA) 18. Genel Kurulu’nda Dünya Başkanı seçilen ve yedi sene boyunca bu görevi sürdüren Bedri Baykam, İstanbul’da düzenlenen AIAP/IAA 19. Olağanüstü Genel Kurulu ile başkanlık görevini Güney Kore’den Kwang Soo Lee’ye devretti.
Ülkemizde yaşanan depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için yapılan saygı duruşu ile başlayan ve 25 ülkeden 60 katılımcının buluştuğu AIAP/IAA 19. Genel Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Metro Han’da gerçekleşti.
25 Şubat günü sonuçlanan AIAP/IAA 19. Genel Kurulu’nda seçilen yeni Yönetim Kurulu listesi:
Kwang Soo Lee (Korea),Başkan
Maria Moroz (Polonya), BaşkanYardımcısı
VahidaRamujkic (Sırbistan), Sayman
Marta YglesiasPiza (Kosta Rica), Latin America ve Caribbean Koordinatörü
Sofia de la Fuente (İsveç), AvrupaKoordinatörü
Ryoji Ikeda(Japonya), Asya-PasifikKoordinatörü
Kathe Madrigal (Amerika), Kuzey Amerika Koordinatörü
Stacie McCormick (İngiltere)
Marcel Noack (Almanya)
IgorsDobičins (Litvanya)
Graciela Ferreiro Robles (Meksika)
BEDRİ BAYKAMAIAP/IAA ONURSAL DÜNYA BAŞKANI OLDU
AIAP/IAA 19. Genel Kurulu’nun kapanışında KSZ Nitsch imzalı plaket eser, International Association of Art tarafından Bedri Baykam’a verildi. Avrupa eski Başkanı Andrea Kristek Kozarova’nın konuşmasıyla kendisine sunulan plaket ile birlikte Baykam, “International Association of Art Onursal Başkanı” ilan edildi. Uzun yıllar AIAP/IAA’ye hizmet eden ve Baykam’ın başkanlık döneminde de Yönetim Kurulu Üyesi olan Christos Symeonides de (Kıbrıs) “International Association of Art Özel Elçisi” olarak açıklandı ve Baykam kendisine özel bir teşekkür konuşması yaparak hediyesini takdim etti.
PARALEL ETKİNLİKLER: INTERNATIONAL ASSOCIATION OF ART (AIAP/IAA) 19. GENEL KURULU
24-25 Şubat 2023 tarihleri arasında gerçekleşen AIAP/IAA 19. Genel Kurulu, dört ay süren hazırlık sürecinin ardından çeşitli paralel etkinliklerle birlikte yürütüldü.
22 Şubat akşamı tüm ülkelerin katılımıyla Piramid Sanat’ta gerçekleşen davetin ardından, 23 Şubat Perşembe günü Pera Müzesi’nde “Humanity in Exile: Conditions of the Artist and Intellectuals Under Oppression”(Sürgünde İnsanlık: Sanatçı ve Aydınların Baskı Altındaki Koşulları) başlıklı sempozyum gerçekleştirildi. Ardından Karaköy’deki Mahkeme Lokantası’nda verilen yemek ile kültürümüzün eşsiz lezzetleri tadıldı.
AIAP/IAA 19. Genel Kurulu’nun ilk günü olan 24 Şubat’ta Sarıyer Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi’nin destekleriyle gerçekleşen ve Boğaziçi turunu kapsayan bir gezi ile teknede düzenlenen etkinlikte katılımcılarımız ile bir araya gelindi.
25 Şubat’taki AIAP/IAA 19. Genel Kurulu’nun ikinci günün ardından, ARTER, Pilevneli ve Evliyagil Dolapdere’deki sergiler ziyaret edildi. AIAP/IAA Türkiye Ulusal Komitesi tarafından Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Galerisi’nde düzenlenen “OPEN THE GATES” başlıklı sergide, Şişli Belediyesi’nin katkılarıyla bir de yemekli davet düzenlendi.
26 Şubat Pazar günü ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonuyla Şerefiye Sarnıcı, Yerebatan Sarnıcı, Bukeleon Sarayı ve Mevlanakapı Surları’na düzenlenen eşsiz tur ile İstanbul’un tarihi dokusu 25 ülkenin sanatçıları tarafından ziyaret edildi.
AIAP/IAA 19. Genel Kurulu’nun yanı sıra, İstanbul’da geçirdikleri beş günün ardından tüm ülkeler Türk sanatı ve tarihiyle tanışmış olarak ile ülkelerine geri döndü.
SEMPOZYUM: SÜRGÜNDE İNSANLIK VE SANAT
AIAP/IAA 19. Genel Kurulu etkinlikleri kapsamında Pera Müzesi’nde gerçekleşen “Humanity in Exile: Conditions of the Artist andIntellectuals Under Oppression” isimli sempozyum, iki oturum şeklinde ilerledi.
Bedri Baykam’ın açılış sunumu ile başlayan sempozyum, Esra Yıldız (AICA Türkiye Başkanı, Bilgi Üniversitesi doçenti), Fırat Arapoğlu (Sanat tarihçi, eleştirmen, küratör), Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman (Eleştirmen, yazar, Işık Üniversitesi rektörü) ve Polina Somochkina’nın (İstanbul Artist Residency direktörü) sunumları ile devam etti. Sempozyumun ikinci oturumu ise Sibel Baykam’ın (Gazeteci, yazar)moderatörlüğünde, Türkiye’de “sürgünde” yaşayan sanatçı ve düşünürlerin hikayeleri ile devam etti. Khayyam Zidane (sanatçı), Maryam Mazrooei (savaş fotoğrafçısı, gazeteci), Seyed Davoud (Doart Galerikurucusu), Yulia Batyrova-Marat Mukhametov (sanatçı kolektifi)’un sunumları ve Sibel Baykam’ın soruları ile devam eden ikinci oturumda, son olarak hukuksal yönlendirmeleri ve açıklamaları içeren konuşmasıyla Pınar Sönmez (Fikri, sanatsal ve sinai haklar avukatı, yazar) son konuşmacı oldu.
Yoğun geçen soru-cevap bölümünden sonra sunumlarını gerçekleştiren ChristosSymeonides (Güney Kıbrıs), Maria Moroz (Polonya), JeroméInce-MitchellveClémentineBedos’un (İngiltere) ardından sempozyum sona erdi.
KİTAP TANITIMI: DÜNYA SANAT GÜNÜ’NÜN TARİHSEL SÜRECİ
Dünya Sanat Günü’nün ilk gününden bu yana dünyada gerçekleşen kutlamaları ile kabul sürecini anlatan ve Piramid Sanat tarafından yayına hazırlanan “A BriefHistory of World Art Day” başlıklı kitap, 19. AIAP/IAA Başkanı Bedri Baykam,18. AIAP/IAA BaşkanıRosa MariaBurilloVelasco ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ön sözleriyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ileyayınlandı. Tasarımını Gülfem Naz Yılmaz’ın üstlendiği 356 sayfalık bir kalıcı arşiv kitabı olan “A BriefHistory of World Art Day”, süreci metinler, görseller ve belgeler üstünden anlatıyor.
2011 yılında, Meksika’nın Guadalajara kentinde yapılan AIAP/IAA 17. Genel Kurulu’nda, Türkiye Ulusal Komitesi’nin teklifinin oybirliği ile kabul edilmesi üzerine, Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan, Dünya Sanat Günü ilan edildi. 2019 yılında ise Bedri Baykam’ın, bu sefer AIAP/IAA Dünya Başkanı sıfatı ile UNESCO’ya taşımış olduğu öneri 39. UNESCO Genel Konferansı’nda tekrar oybirliğiyle kabul edildi ve Dünya Sanat Günü, Uluslararası UNESCO Günleri arasına girdi.
SERGİ: AÇIN KAPILARI! (OPEN THE GATES)
Genel Kurulu katılımcıları, dünyanın dört bir yanından gelerek ülkemizde yaşayıp sanat üretmeye devam eden sanatçılarla ve eserleriyle tanışma fırsatı yakaladılar. Birçok farklı medyadan eserleri kapsayan sergi,göçe maruz kalmış çocukların hüzünlü bakışlarıyla içimizi acıtan fotoğraflar ilemekana yerleştirilen klostrofobikdikenli telleri yan yana getiriyor.Sergide, kalın boyalar ve soyut katmanlar içeren dünyalarda kendimizi ararken, bir yandan da gerçek göç sahneleriyle insanların umut yolculuklarına tanık oluyoruz.
Sanatçılar Hakkında
Yulia Batyrova ve Marat Mukametov, Ukrayna’nın istilasının ardından, Rusya’yı terk edip Türkiye’ye geldiklerini ve artık bu ağır savaş ve insanlık suçlarının sorumlusu olan ülkenin bir parçası olmak istemediklerini belirttiler. Sanatçılar beraber ürettikleri heykeller ile sergiye katıldılar.
Khayyam Zidane, sempozyumda Suriye’de yaşanan acımasız olaylara dikkat çekti, sergide de bir zamandır yaşadığı ülkemizdeürettiği soyut ve büyük ebatlı eserlerini izleyicilere sundu.
Ertuğrul Akyüz, göç kavramını ve bu trajedileri basından izleyen bizler için durumun ne kadar “normalleştiğini” anlatan “Vicarious – Vekaleten Kefalet” serisinden iki dev ebatlı eserle yer aldı.
Maryam Mazrooei, sempozyumda aktardığı çarpıcı hayat hikayesiyle dikkat çekti. İranlı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Mazrooei, Afganistan ve Irak’ta çektiği dramatik çocuk fotoğraflarıyla yaşananların trajedi seviyesini gözler önüne serdi.
Seyed Davoud, dört sene önce İran’dan İstanbul’a geliş hikayesini tüm detaylarıyla sempozyumda izleyicilere aktardı.İstanbul’daDoart Galeri’nin sahibi ve aynı zamanda sanatçı olan Davoud, sergiye heykel çalışması ile katıldı.
Orhan Onuk, “Refugee” başlıklı eserini, 2021 yılında Van-İpek Yolu’nda gerçekleştirdiği enstalasyon performansından görsellerin önüne, daha önce bu performans için içerisine girmiş olduğu devasa dikenli teller eşliğinde sundu.
Erdo Sam, yıllar önce Türkiye’den Almanya’ya göçmen olarak yerleşmiş bir sanatçı olarak sergiye “O An” başlıklı “Yanık Resimler” serisinden işleriyle katıldı.
Şevval Başalan, İran ve Afganistanlı kadınların verdiği büyük özgürlük, demokrasi ve varoluş haklarını yansıtan kağıt çalışmaları ve heykeli ile sergide yer aldı.
Tolga Boztoprak, “Open the Gates” isimli sergide izleyiciye dev boyutlu çarpıcı bir figüratif eserini sundu.
Serginin, Denizhan Özer ile birlikte küratörlüğünü üstlenen Bedri Baykam’ın “Aylan Bebek” faciasından 2,5 yıl önce yaptığı ve görüldüğü zaman onu hatırlatan, çocukların savaşlarda ödedikleri bedeli konu edinmiş eserinin de görülebileceği sergiyi 25 Mart tarihine kadar UPSD Galeri’de izleyebilirsiniz.