Üretime Adanmış Bir Hayat: ‘Can Göknil Retrospektif Sergisi’ – Mine Bora Diri yazdı…
Elli yıllık sanat serüvenini “Hep yazar olmak istedim, derken ressam oldum. Ama izleyiciyle yakınlaşmak, onları sanatla bütünleştirmek, farklı zihinsel perspektiflere ulaştırabilmek için pek çok sergimde yazı unsurunu da resimlerime ekledim. Resimlerim okunabilsin istedim. Sözle göz kardeşliğini benimsedim. Sergilerimde öz kültürümüzden yola çıkan temalar var. Atalarımızın kocaman bir coğrafyadaki izdüşümleri araştırma konularım oldu. Bunları okudukça görselleştirmek de yol haritam…” sözleriyle özetleyen Can Göknil’in farklı koleksiyonlardan derlenen yüzü aşkın eserinin yer aldığı 2 kata yayılan sergi, 13 Kasım’da Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda açıldı.
Can Göknil’in Arnavutköy Amerikan Kız Koleji yıllarında Seniye Fenmen’in atölyesinde aldığı derslerle doğan sanat merakı, sanatçının Amerika’da sanat okumak gibi bir hayalin peşine düşmesini sağlar. Eğitimini New York‘ta tamamlayan sanatçı, şehrin öne çıkan galerilerinde sergiler açma olanağı bulur. Amerika’da gerçekleştirdiği dört sergi sonrası 1974 yılında Türkiye’ye dönen Göknil; Galeri Baraz, Garanti Sanat Galerisi, Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi, Milli Reasürans Sanat Galerisi, PG Art Galeri, Galeri Apel gibi köklü galerilerde kişisel sergi açar. Sergi konseptleri, Anadolu mitolojisi, halk sanatı, efsaneler, inançlar ve hikâyeleri üzerine kuruludur. Kadim hikâyeleri sanatçı gözü ile harmanlayarak, kültürel ve sanatsal zenginliklerimizi yeniden yaratma yoluna gidişi Can Göknil resminin ana özelliklerinden biridir. Şen, iyimser ve hep mutlu bir dünyanın resmini yapar. Kendi içinde yeniden var olan ve üretilen bir atmosfer resmi çizer. Sanatı tuval resmi ile sınırlı olmayan Göknil, üç boyutlu işlerden kitap resimlerine kadar geniş̧ bir yaratım ağına sahip. Bu yönleri ile birçok ödüle layık görülen sanatçı, günümüze değin sanat ortamını etkileyen sergiler gerçekleştiriyor. Dünyada birçok müzede ve Türkiye’de çeşitli koleksiyonlarda eserleri bulunuyor. Can Yayınları’ndan çıkan çocuk kitapları, yazarlık yönünün de bahsedilmeye değer olduğunu gösteriyor. Öyküleriyle yaşama kendi üslubu ve bakış açısı ile dokunan Can Göknil, konuyu ele alış biçimi ve bir ressam gözüyle anlatışı ile takip edilmesi gereken özel bir yazar olarak karşımıza çıkıyor.
Bozlu Art Project koleksiyonunun bulunduğu ve sanat-araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü Şişli’deki tarihi Mongeri Binası, 1970’lerden bu yana sanat dünyasının önde gelen isimlerinden biri olan ve çok yönlü kişiliğiyle tanınan Can Göknil’in retrospektif sergisine ev sahipliği yapıyor. 13 Kasım 2018-23 Mart 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek sergiyle eş zamanlı yayımlanan, yazarlığını Oğuz Erten’in yaptığı “Can Göknil: Yaşamı ve Sanatı” isimli retrospektif kitap da sunuldu. Sanatçının ailesi, çocukluğu, kolej yılları, Amerika’daki eğitim süreci gibi farklı konular üzerinden Can Göknil ile yapılan görüşmeler, yayın ve gazete taramaları sonrası iki yılda ortaya çıkan çalışma, sanatçının üretimini kronolojik olarak düzenlediği sergiler üzerinden yorumluyor. Türkiye’nin sanat tarihinde köşe başlarında yer alan sanatçılar hakkında yapılacak monografik çalışmaların önemine dikkat çeken kitap, gerek yapıtları gerekse yazar kişiliğiyle ön plana çıkan, yaratıcı ve üretmeye her daim devam eden sanatçı hakkında yapılmış̧ kapsamlı bir çalışma olarak okuyucu ile buluşuyor.
Mine BORA DİRİ
Kültür Yönetimi Danışmanı / Gazeteci Yazar