KİTAP

‘Büyüklere Feminist Masallar’

Prenses ve Bezelye Tanesi, Küçük Prens, Çirkin Ördek Yavrusu, Uyuyan Güzel gibi pek çok klasik masalı yeniden yorumlayan Suniti Namjoshi, ‘Büyüklere Feminist Masallar’ adlı kitabında bu bildik hikayelere bambaşka bir gözle bakıyor ve hiç ummadık bir sonla tamamlıyor. Güldünya Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılan kitapta, birbirinden ilginç 205 masal bulunuyor.

Pamuğun kalın, ipeğin ağır geldiği prensesin, kırk kat döşeğin altındaki bezelye tanesinden nasıl rahatsız olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Meğer bu prenses düşündüğümüz kadar narin ve hassas bir kız değilmiş, sadece her şeye alerjik reaksiyon gösteren bir tene sahipmiş. Kralın çırılçıplak sokağa çıktığını ve ona kimselerin gerçeği söylemediğini gören küçük kız ise aslında, “Anne bak kral çıplak!” diye bağırmamış. Sessizce soyunmuş ve “Bak anne, ben bir kralım” demiş. Annesi de ona, “Aptal olma tatlım. Sadece erkek çocuklar kral olabilirler. Küçük kızların yapması gerekense o krallarla evlenmektir” diye karşılık vermiş. Çirkin Ördek Yavrusu da çirkin olmaya çirkinmiş. Hatta çok çirkinmiş. Ama asıl mesele bu değilmiş. Çirkin ördek yavrusunun, her şeyiyle tam bir erkek olan, küçük kardeşi hemcinslerine ilgi duyuyormuş.

Prenses ve Bezelye Tanesi, Küçük Prens, Çirkin Ördek Yavrusu, Uyuyan Güzel gibi pek çok klasik masalı yeniden yorumlayan Hintli yazar Suniti Namjoshi, Büyüklere Feminist Masallar adlı kitabında bu bildik hikayelere bambaşka bir noktadan yaklaşıyor ve hiç ummadık bir sonla tamamlıyor. Güldünya Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılan kitapta, Dişi Antropoit, Dikenli Gül, Rozetli Lezbiyen ve Halaları, Kısa Boylu İnsanın İtirafları, Fahişe ve Türevleri, Kadın Dev, Harika Cadı, Bunu Yapan Dişi Kurbağa Çıldırmış Olmalı, Balıkçının Karısı ya da Aptal Feminist, Erkeğin Odası, Erkek Yiyen Memeli, Lakayt Aşık, Kumsalda Yaşayan Kadın gibi birbirinden ilginç 205 masal bulunuyor.

Absürt yada kabul edilemez gördüğü konuları, kendine has bir biçemle kaleme alan ve bunu yaparken dilin gücünü sonuna kadar kullanan Hintli yazar Suniti Namjoshi’nin Büyüklere Feminist Masallar adlı kitabı raflarda yerini aldı.

Masalların içindeki mizah ve beklenmedik şekilde yazılmış sonlarıyla dikkat çeken kitap, yayınlanmasının hemen ardından feminist klasikler arasına girdi.

Bu kitaba KitapDevrimi.com’dan ulaşabilirsiniz: http://kitapdevrimi.com/magaza/kitap/aile-kadin-ve-cocuk/buyuklere-feminist-masallar-suniti-namjoshi/

Suniti Namjoshi Kimdir?

1941 Yılında, Mumbay’da dünyaya gelen şair, masalcı ve akademisyen Namjoshi’nin, birçok romanı ve çocuk kitabı bulunuyor. 1972-1987 Yılları arasında Toronto Üniversitesi İngilizce bölümünde çalışan yazar, halen İngiltere’de yaşıyor. Eserleri  İspanyolca, İtalyanca, Çince, Hintçe, Korece ve Flemenkçe gibi dillere çevrilen Namjoshi, doğu ve batı kültürlerini birleştiren tarzı ve renkli hayal gücüyle adından söz ettiriyor.

1970 yılında, İngiltere de çalışmaya başladığında feminizmi keşfeden, daha doğrusu başka feminist akımlarla tanışan yazar, o tarihten bu yana fabller, şiirler, düz yazılar, otobiyografiler, çocuklar için öyküler yazıyor. Hem feminist hem de LGBTİ+ harekette yer alan Namjoshi, eserlerinde her türlü baskıyı, güç odaklarından gelen kısıtlamaları ve eşitsizliği eleştiriyor.

Güldünya Yayınları Hakkında

Nisan 2014’te kurulan Güldünya Yayınları adını, 2004 yılında, iki ağabeyi tarafından sokak ortasında vurulduktan sonra kaldırıldığı hastanede yine ağabeyleri tarafından öldürülen Güldünya Tören’den alıyor. Güldünya Yayınları, feminist teori ve politika kitaplarının yanı sıra dünyanın dört bir yanından kadın hareketi, farklı feminist örgütlenme deneyimleri, kadın biyografileri, tanıklık derlemeleri, kadın edebiyatçıların eserleri ve kadın sanatçılar tarafından ya da onlar üzerine hazırlanmış kitaplar yayınlıyor.

Başa dön tuşu