Genel

Polisiye Kültür Dergisi 221B Artık İngilizce

Türkiye’nin ilk ve tek, dünyanın sayılı polisiye dergilerinden 221B, 6. yaşını yılda üç defa yayımlanacak online İngilizce edisyon ile kutluyor. 221B İngilizce edisyon, dedektif figürünün edebiyat, sinema ve televizyondaki evrimini irdeleyen kapak dosyası daha birçok şahane makale, röportaj ve öyküyle tüm dünyada okurlarıyla buluşuyor!  

Bron/Broen dizisinin senaristi Hans Rosenfeldt, Şantaj dizisi ve Görünmeyen Misafir gibi filmleriyle bilinen İspanyol yönetmen Oriol Paulo ve romanları tüm dünyada ilgiyle okunan Jo Nesbo ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajlar ile birlikte; Polisiye alanında önemli çalışmalarıyla bilinen, The Guardian yazarlarından Barry Forshaw, İrlanda’dan Ian Campbell Ross, İtalya’dan Valentina Re, Amerika’dan George Grella da dahil olmak üzere Türkiye, Avrupa ve ABD üniversitelerinden alanında yetkin akademisyenler ve yazarlar değerli makaleleriyle bu özel sayıda yer alıyor.

Dünyada polisiyenin nabzını tutan 221B, İngilizce Edisyon ile Magzter’da yayında!

İki ayda bir yayımlanan polisiye kültür dergisi 221B, ilk sayısıyla Ocak 2016’da okurlarla buluştu. O günden bugüne, dolu dolu 35 sayıyla Türkiye’de polisiyenin nabzını tutmaya devam eden 221B, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada polisiyenin merkez üssü haline geldi.

221B, sadece bir polisiye edebiyat dergisi değil; bir polisiye kültür dergisi. Uluslararası ve yerli polisiye edebiyat, film, dizi, akademik araştırmalar, kitap incelemeleri, çizgi romanlar, yazar röportajları ve elbette kısa öyküler 221B’nin vazgeçilmez içeriklerini oluşturuyor.

Polisiye, her geçen gün dünyanın her yerinde daha geniş bir okuyucu ve izleyici kitlesine ulaşıyor. Fakat başka ülke ve kültürlerin polisiyelerini ne kadar iyi biliyoruz? Dilimize çevrilen veya İngilizce okuyup izleyebildiğimiz eserler dışında başka kültürlerde, başka ülkelerde hangi polisiyeler okunuyor veya izleniyor? Yabancı ülkelerden yetenekli polisiye yazarları dünyanın çeşitli ülkelerinde polisiye okurlarıyla nasıl buluşabilir? Polisiye alanında araştırma yapan önemli akademisyenlerin dünyanın her yerinden polisiyeye ilgi duyan insanlara ulaşmasını nasıl sağlayabiliriz?

Tüm bu soruları göz önünde bulunduran 221B ekibi, yılda üç defa okurlarla buluşacak olan 221B İngilizce edisyonu çıkarmaya karar verdi. Ve ilk İngilizce sayımız tüm dünyadaki okurlarla buluşmaya hazır! Yeni İngilizce sayımıza yakından bakalım:

Bu sayımızda, dedektif figürünün edebiyat, sinema ve televizyondaki evrimini irdelemek istedik ve bu konuda detaylı bir dosya konusu hazırladık.

Alessandra Calanchi polisiye romanlarda ve öykülerde dedektifin evrimi üzerine bir makale kaleme alırken, George Grella televizyonda ve sinemada dedektif karakterinin evrimi hakkında bir makale yazdı.

Peki ya gelecekte bizi neler bekliyor? Mesut Demirbilek, suç kavramının ve polisliğin gelecekteki biçimlerini ve tüm bunların geleceğin polisiyesindeki yerini yazdı.

Son olarak Valentina Re, çağdaş İtalyan kadın dedektifler hakkında bir makale kaleme aldı.

Dosya konumuz dışında da okurlarımız için harika makalelerimiz var. Ian Campbell Ross, İrlanda’da polisiyenin gelişimi hakkında kapsamlı bir yazı kaleme aldı.

Barry Forshaw, keyifli yazısında Alfred Hitchcock ve Patricia Highsmith ile nasıl tanıştığını anlattı.

Cynthia Schmidt-Cruz, polisiyenin yeni bir alttürü olan “Anne Odaklı Polisiyeler”i incelediği harika bir makale kaleme aldı.

Henüz bitmedi! İlk İngilizce edisyonumuzda, Hans Rosenfeldt, Oriol Paulo ve Jo Nesbo ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajlara yer verdik.

Doruk Tatar ilgi çekici makalesinde Türkiye’de casus edebiyatının durumunu detaylarıyla anlattı. 

Fulya Turhan, kurgusal dedektiflerin gastronomik tercihlerini incelediği köşesinde tüm zamanların en ünlü kurgusal dedektifi Sherlock Holmes’ü konuk etti. 

Onur Bayrakçeken ise, kurgusal dedektiflerin müzikal tercihlerini incelediği köşesinde Baltacı Katil’in gölgesindeki New Orleans’ın müzikal dünyasını inceledi.

Özlem Özdemir, Maj Sjöwall ve Per Wahlöö’nün yarattığı Martin Beck karakterini ve bu serinin 55 yıl sonra bize neler anlattığını yazdı. 

Damla Yazıcı, Suat Duman’ın Rakun romanı hakkında bir inceleme kaleme aldı. 

Polisiyemizin güçlü isimleri Suat Duman, Çağatay Yaşmut ve Ercan Akbay da kısa öyküleriyle yeni İngilizce sayımızda! 

221B İngilizce edisyon projesine, polisiye alanında kültürler arası bir diyalog ve iletişim ağı kurma umuduyla başlıyoruz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu