KÖŞE YAZILARIAhmet Zeki YeşilKİTAP

Ayşe Ayan ve ‘Çizgi’

Ahmet Zeki Yeşil’in incelemesiyle

Ayşe Ayan her sayfası merak ve heyecan uyandıran kitabı “Çizgi” ile okurlarının karşısında. Bir solukta okuduğum “Çizgi”, Edebiyatist Yayınevi etiketiyle Ağustos 2024’te yayımlandı. Roman türündeki kitabın kapak tasarımı Ecem Sabır’a ait. Ön sözü Halit Boztepe tarafından kaleme alınmış olup, bu bölümde, Ayşe Ayan’ın yazar kimliği kazandığı ilk kitabı “Çizgi” romanıyla bu realist doğumu mücadele, psikoloji ve duygu karmaşası eşliğinde akıcı bir dille anlattığı vurgulanmış.

 Ayşe Ayan, Türk ve dünya edebiyatına nitelikli eserler kazandırmak amacıyla çalışmalar gerçekleştiren “Ekip 0315” Edebiyat Dünyası Genel Koordinatörü. Kitabıyla ilgili olarak, “Bu roman günümüzde pek çok kadının yaşadığı bir kadın hikayesidir. Kitabın adını, romanın baş karakteri Alaca Timur’un, iç sesiyle bulunduğu ortamın psikolojisini nasıl etkilediğini yansıtan ‘yaşamla ölüm arasındaki ince çizgideyim’ sözünden esinlenerek koydum. Bu öyle bir çizgi ki kadın, neredeyse her anında ölüm ile yaşam arasındaki gelgitlerle savaşıyor” şeklinde konuştu.

 Kitabın arka kapak yazısı şöyle:

Takıntılı bir adamın aşka karşı işlediği korkunç suç, Alaca Timur’u yaşamla ölüm arasındaki çizgiye getirdi.

Çizgi, bir kez daha kadın olmanın zorluğunu gözler önüne seriyor. Zamanı unutturan işkenceleri, umudu karartan yaşamları ve sonu gelmeyen hayat mücadelelerini tüm gerçekliğiyle anlatıyor.”

Ayşe Ayan ve 'Çizgi'

Arka kapak yazısından anlaşılacağı üzere “Çizgi”, kadın cinayetlerinin gündemden düşmediği ülkemizde, güncelliğini koruyan bir konuyu ele alıyor. Hem durum tasvirleri hem psikolojik analizleri etkileyici. Okuru gerilim dolu bir yolculuğa çıkartan yazar, böylece güçlü bir kalem olduğunu kanıtlıyor. Romanın ana karakterine gelince… Alaca Timur, zorlu bir yaşam çizgisinde oğluyla birlikte hayata tutunmaya çalışan bir kadın. Yarım kalmış çocukluğunu oğlunda tamamlamaya çalışan bir anne. Aşkına karşılık görmeyen şizofren bir adamın hem fiziksel hem ruhsal işkencesi altında. Ve hiç beklenmedik durumlarla karşı karşıya. Ancak o, sadece oğlunu düşünüyor ve onun için mücadele ederek hayatta kalmaya çalışıyor. Alaca Timur nasıl kaçırıldı? Ruh hastası aşıktan kurtulabilecek mi? Bir insan işkenceyle kendine aşkı yaşatacağına nasıl inanabilir? Platonik aşığa kim ya da kimler yardım etti? Kitabı okurken ister istemez, bu ve benzeri soruların yanıtını merak ediyoruz.

Ayşe Ayan, gerçek yaşamdan izler taşıyan romanını psikolojiyle başarılı bir şekilde harmanlamış. Ortaya gerilimi yüksek, tempolu bir roman çıkmış. Olaylar, ana karakter Alaca Timur ile ruh hastası aşık etrafında gelişiyor. Alaca Timur boş bir insan değil, kültürlü biri. Romandaki geriye dönüşlerde yer alan açıklamalarından ve belirttiği özel isimlerden anlıyoruz bunu. Birkaç örnek vermek gerekirse… Louis Armstrong (sayfa 31), Virginia Woolf (sayfa 34), Welder Watch (sayfa 41), James  De Monaco (sayfa 42) ve Ahmet Arif (sayfa 74).

Yan karakterler Ebru, Makbule, Rıdvan, Hacer Nine ve Mükerrem Hoca ise etkin olmayıp, ana karakteri yönlendiriyor. Romanda zaman net olarak belirtilmese de, bilinmezliğin başladığı tarih 3 Eylül. Yazarın yalın bir dili var, okurunu yormuyor, film izler gibi nefes nefese bir serüvenin içine çekiyor. Hatta zaman zaman, roman kahramanının hapsolduğu karanlıkta, cam parçasının ayağının altına gömüldüğü an (sayfa 22) gibi irkildiğimi söyleyebilirim. Romanın büyüsünü bozmamak için sonu hakkında ipucu vermeyeceğim. Ancak mutlaka okumanızı öneriyorum, pişman olmazsınız.

Sizi derinden etkileyecek “Çizgi”yi, satış sitelerinden ve Edebiyatist Yayınevi’nden (edebiyatist.com) temin edebilirsiniz.

Ahmet Zeki Yeşil

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu