Adem’den Önce Doğan, İnsan Gibi Hisseden Bir Kadın: Şahmeroid
Adem’den Önce Doğan, İnsan Gibi Hisseden Bir Kadın:
‘Şahmeroid’
Prof. Dr. A. Didem Uslu’nun son kitabı “Şahmeroid”, Ange Yayınları etiketiyle okurla buluştu.
“Şahmeroid” ismini taşıyan bu eserde Uslu, insan ve makine arasındaki sınırları yeniden tanımlayarak, Türk edebiyatında dikkat çeken bir anlatıyı hayata geçiriyor.
Kitabın alt başlığı olan “İnsan mıyım, yoksa makine mi?” sorusu, eserin tematik derinliğini özetler nitelikte.
Prof. Dr. A. Didem Uslu’nun kaleminden “Şahmeroid”, yalnızca bir androidin hikâyesini anlatmakla kalmıyor; insanlığın sınırlarını zorlayan bir yaratıcı figürü de ortaya koyuyor. Eserdeki ana karakter Şahmeroid, duyguları taklit etme, sarılma, dinleme gibi insanlara özgü özellikleri öğrenip geliştiren bir android. Yalnızca bir makine ya da bir yapay zeka ürünü değil, aynı zamanda Türk kadınının sembolik gücüyle teknoloji ve doğayı harmanlayan bir karakter olarak öne çıkıyor. Şahmeroid, geleneksel android tanımlarının ötesine geçip, “insan gibi hisseden” bir varlığa dönüşüyor.
Bir Edebiyat Toplantısında Android Yazar
Prof. Dr. A. Didem Uslu’nun Şahmeroid’i yalnızca aksiyon ve savaş sahneleriyle değil, edebiyat toplantısında yazar olarak sunması, eseri daha da özgün kılıyor. Bugüne dek hep insanlarla veya diğer robotlarla çatışan androidleri görmeye alışık olan okur, bu defa bir edebiyat ortamında, insanların arasında kendi gözlemleriyle yer alan bir android ile karşılaşıyor. Edebiyat toplantısında yaşananlar, katılımcıların iç dünyaları ve hayatlarının arka planları, androidin insan doğası hakkındaki derin gözlemlerini ortaya koyuyor. Uslu, karakterin toplumsal ve bireysel analizleriyle yalnızca bir bilim kurgu hikayesi değil, felsefi sorgulamalarla dolu bir metin sunuyor.
Bilim İnsanları mı, Edebiyatçılar mı?
Prof. Dr. Uslu, “Şahmeroid” aracılığıyla, en büyük bilim insanlarının aynı zamanda edebiyatçılar olduğu fikrini destekliyor. Şahmeroid’in gözlem gücü ve yorumlama becerileri, karakteri salt bir android olmaktan çıkararak düşünsel bir derinlik kazandırıyor. İnsanların içsel dünyasını, davranış biçimlerini ve dünyanın işleyişini sorgulayan karakter, Uslu’nun kaleminden akıcı ve etkileyici bir dille aktarılıyor.
İnsanın Doğaya Zarar Vermesi Üzerine Bir Eleştiri
Kitapta, Şahmeroid’in doğanın dengesini bozma, çevre tahribatı ve aşırı hayvanseverlik konularındaki eleştirileri de yer alıyor. Özellikle kedilere olan ilgiyi anlayamayan karakter, insanın doğaya yönelik sorumsuz tutumunu sorguluyor. Hristiyanlık ve sömürgecilik arasındaki bağları ele alarak, tarihin acı yönlerini de düşündüren Şahmeroid’in eleştirileri, okuru insanlık ve dünya düzeni üzerine düşünmeye itiyor.
Final Bölümü
Kitabın final bölümü, Şahmeroid’in içsel sorgulamalarının doruğa ulaştığı ve kendi varoluşunu yeniden değerlendirdiği bir noktada tamamlanıyor. Yaşlı bir android olarak Şahmeroid’in düşünce sistemi, yaşadığı içsel yolculuğun sonunda varoluşuna dair derin bir anlam kazanıyor. Eserin sonunda okur, Şahmeroid’in gözlemleri ve eleştirileriyle insanlığa dair yeni bir perspektif kazanıyor.
Uslu’nun Kaleminden Derin Felsefi Sorgulamalar
Prof. Dr. Didem Uslu, “Şahmeroid” ile yalnızca bir bilim kurgu romanı değil, aynı zamanda felsefi sorgulamaları içeren bir anlatı sunuyor. Şahmeroid’in gözlemleri, okuyucunun dünyaya dair bakış açısını sarsarken, aynı zamanda onu yeni sorular sormaya yönlendiriyor. Uslu’nun bu eserinde doğayı koruma, teknoloji ile doğa arasındaki uyumu sağlama gibi günümüzün en önemli meselelerine derinlemesine değiniliyor.
“Şahmeroid,” teknoloji, doğa, insan ve makine arasındaki sınırları yeniden düşündüren bir roman. Prof. Dr. Didem Uslu’nun kaleminden çıkan bu eseri okurken hem felsefi bir yolculuğa çıkacak hem de insanlık hakkında yeni perspektifler kazanacaksınız.
Prof. Dr. A. Didem Uslu Kimdir?
Ankara’da doğdu. ABD’de San Francisco’da başladığı ilköğretimin ardından TED Ankara Kolejini bitirdi. Arkasından Hacettepe Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde yüksek lisans ve bilim uzmanlığı öğrenimini tamamladı.
Hacettepe Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu’nda İngilizce okutmanı olarak çalışırken evlenip İzmir’e taşındı. Bu çok sevdiği kentte tam 28 yıl yaşadı. Bu süre içinde Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi ve Hollanda’nın Leiden Üniversitesinde başladığı ve Shakespeare’in İngiliz tarihine ilişkin oyunları (chronicle plays) üzerine yazdığı doktora çalışmalarını Dokuz Eylül Üniversitesinde noktaladı. Uzun yıllar İngilizce okutmanı olarak çalıştığı aynı üniversitenin Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümünde 1995 yılında doçent, 2001 yılında profesör olduktan sonra Bölüm Başkanı ve Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yaparak 2006 yılında kendi isteğiyle emekli olup ailesinin memleketi olan İstanbul’a göç etti.
Kırk yıl boyunca Hacettepe ve Dokuz Eylül olmak üzere iki devlet üniversitesinde çalışmış olan Uslu, İstanbul’daki iki vakıf üniversitesinde de İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı olarak görev yapmış, çeşitli edebiyat, tiyatro ve kültür dersleri vermiştir. A. Didem 2009 yılından itibaren tamamen yazarlıkla uğraştıktan sonra 2016 yılı Nisan ayında Gelişim Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde lisansüstü dersler vermeye başlar. Bundan başka, sanatı daha iyi anlamak ve anlatmak üzere okuma ve yazma atölyelerinde seminerler verir.
Uslu hem bir akademisyen, hem de ödüllü bir öykü/roman yazarıdır. (1992 Haldun Taner Öykü Ödülü, 1998 Orhan Kemal Öykü Ödülü ve 2004 İnkılap Yayınevi Roman Ödülü) Yazarın, bilimsel, kısa öykü ve roman olmak üzere, 25 adet basılmış kitabı bulunmaktadır.
Öykü/Roman
1) 1992 Haldun Taner Öykü Ödülü Tutkulu bir İstanbul Üçlemesi, 1992’de Simavi Yayınları. 2) 1998 Orhan Kemal Öykü Ödülü, Geçip Gitti Göçmen Kuşlar, 1997 yılında Yapı Kredi Yayınları.
3) Beyaz Martının Son Düşü, kısa öykü, Kibele Yayınevi, 2006.
4) Zamanın Ötesinde Buluşma isimli 2004 İnkılap Kitabevi Roman Yarışmasında mansiyon Kibele Yayınevi, 2006.
5) Ötüken Yayınlarının Uçak Kanadında Evliya Çelebi 2008 (yol öyküleri).
6) Ğ. Tankların Gölgesinde Biten Kırçiçeği, roman Sözcükler Yayınları, 2010.
7) KelKız’la Keloğlan Türk kahvesi İçerken, Kanguru Yayınları, Ankara, 2013.
Uslu 2013 yılından sonra yeni bir yayınevi açan DEÜ’lü öğrencisinin hocasının “uğur getireceği” ısrarlarıyla hikaye ve romanlarının yayımını öğrencisine teslim eder.
8) Dervişlerle Gönül Yolculuğu, Yeni Yayınevi, İstanbul, 2015.
9) Ihlamur Mevsiminde Piri Reis’in Rotasından, Yeni Yayınevi, İstanbul, 2015, (şehrengiz romanı)
Didem Uslu’nun yol hikayelerinin ve romanlarının arkası gelecektir çünkü 33 yıllık yazarın daha pek çok bilgisayara geçmeyi bekleyen el yazması defteri çekmecesinde durmaktadır. Uslu, babaanne olduktan sonra Türk ressamlarıyla ilgili İstanbul’u Hiç Sevmiyorum Artık başlıklı bir çocuk romanı da yazar.
10) İstanbul’u Hiç Sevmiyorum Artık, Kasım 2017, Yeni Yayınevi.
11) Ak Sarıklı Ayşe ve John Smith, Gürer Yayınları, Kasım 2018.
12) Keşke roman gibi olan hayatımı…, Atayurt Yayınevi, Nisan 2021.
13) Hayalperest Yazardan Battalname Sonsuzluğu, Yeni Yayınevi, Ocak 2022.
14) Amerika’nın Karlı Gökdelenlerinde, Atayurt Yayınevi, Mayıs 2022.
15) Ninem Korkut’la Yolları Bohçaladıkça, Atayurt Yayınevi, Kasım 2022.
16) Hayalperest Yazardan Battalname Sonsuzluğu, Atayurt Yayınevi, Ocak 2023.
17) Dikkat Yazar, Atayurt Yayınevi, Kasım 2023.
Didem Battalgazi Uslu, verdiği yaratıcı yazarlık dersi kapsamında öğrencilerine yazmayı öğrettiği ve onların öyküleriyle oluşturduğu Yazar Mısınız? (2015) ve On Kadın (2016) başlıklı öykü çalışmalarının editörlüğünü yapmıştır.
Bunlardan başka, A. Didem Uslu’nun yazdığı veya editörlüğünü yaptığı akademik eserleri şunlardır:
Akademik kitaplar
1) Karşılaştırmalı Edebiyat Eleştirisi, Karşı yayınları, 1991.
2) Onların Özgür Zencileri Vardır. Toni Morrison’un romanlarında Afrikalı-Amerikalıların sorunsalı Dokuz Eylül Yayınları, 1995.
3) Amerikan Tiyatrosunda Düşler. Amerikan tiyatro oyunları, yazarları, evreler ve akımlar Dokuz Eylül Yayınları, 2001
4) Editörlüğünü yaptığı 20. Yüzyıl Amerikan Edebiyatında Kadın, Dokuz Eylül Yayınları, 1999.
5) Öğrencileriyle birlikte yazdığı ve editörlüğünü yaptığı Amerikan Tiyatrosu, Kadın Oyun Yazarlarına Eleştirel bir Yaklaşım, İlya Yayınları, 2002.
6) Amerikan Tiyatrosu, Kadın Oyun Yazarlarından Çeviriler, İlya Yayınları, 2002.
Yurtiçi ve yurtdışı bildiri ve makaleleri bulunan Uslu, iki erkek çocuk annesi ve küçük bir kız babaannesidir.