Genel

Eğitimci-Yazar Feyzullah Ertuğrul yaşamını yitirdi

Türki̇ye Öğretmenler Sendikası ve Eğitimciler Derneği’nde Genel Başkanlık yapan eğitimci-yazar Feyzullah Ertuğrul, 95 yaşında yaşamını yitirdi.

1926 yılında, Muğla – Yatağan’ın Nebiköy’ünde doğan Ertuğrul, ilkokulu bitirdikten sonra Kızılçullu Köy Enstitüsü’ne yazıldı. Enstitüden mezun olduktan sonra 1945 yılında Yatağan’a bağlı Gevenes (Çaybükü) köyüne atandı; bu köyde 9 yıl öğretmenlik yaptı. 1952 yılında evlenen Ertuğrul, 1954 yılında askere gitti. Askerlikten sonra Milas’ın Bahçeyanık köyünde çalıştı ve sonrasında Aydın’ın Germencik ilçesine gitti, 4 yıl burada kaldı. Müfettişlik sınavını kazanan Ertuğrul, Yozgat ve Ankara‘da ilköğretim müfettişi olarak çalıştı.

SÜRGÜN EDİLDİ

Feyzullah Ertuğrul, 1949 yılında köy enstitüsü çıkışlıların bölge derneklerinden ilki olan Ege Bölgesi Köy Öğretmenleri Derneği‘ne üye oldu. Bir süre Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu (TÖDMF) Genel Yönetimi‘nde görev aldı.

Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS)’nın kurucuları arasında yer alan Ertuğrul, 1967 yılında TÖS Genel Başkanlığı‘na seçilişinin 10 gün sonrasında ilköğretim müfettişliğine de son verilerek Ankara‘dan Elazığ‘ın Baskil ilçesine bağlı Karagedik Köyü‘ne sürgüne gönderildi. Ankara‘ya yeniden atanma isteği olmayınca meslekten istifa etmek zorunda kaldı. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi‘nde Prof. Dr. Nusret Fişek yönetimindeki Nüfus Etütleri Enstitüsü‘nde çalıştı. 1969 yılında Türkiye İşçi Partisi (TİP)’nde Muğla‘dan milletvekili adayı oldu. 1991‘de Sosyalist Birlik Partisi (SBP), 1994’te Birleşik Sosyalist Partisi (BSP), 1996’da Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP)’nin kurucuları arasında yer

aldı. 1988 yılında kurulan Eğitimciler Derneği (EĞİT DER)’nin kurucuları arasında da bulunan Ertuğrul, bir dönem derneğin genel başkanlığını yürüttü.

KİTAPLARI

Feyzullah Ertuğrul’un bugüne kadar basılmış kitapları şunlardır: Öğretimde Planlama ve Uygulama, Çözümlü Öğretim Soruları – Köy Çocuklarından Anılar, Rüzgâr Salıncağı, Özgürleşme Yolunda Unutulmayan Bir Uğrak: Hasan Ali Yücel-Kenan Öner Davası, Köy Enstitüleri Sistemi ve Düşündürdükleri (Siyasi Yazılar), EĞİT-DER ile Sendikaya Geçiş Sürecinden Bugüne Sendikal Eğitim ve Savaşım Yazıları 1- 2, Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) ve Eğitimciler Derneği/TÖS Tarihinden Esintiler 1 – 2.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu