‘Okuyan Bir Gelecek’ Çocukları Kitapların Renkli Dünyasıyla Buluşturuyor
AÇEV, 100 bin çocuğu kitap sahibi yapmak için yola çıktı
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), daha fazla çocuğun erken yaşta kitaplarla buluşmasını sağlayarak dil gelişimlerini, yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini desteklemek amacıyla Okuyan Bir Gelecek platformunu kurdu.
Fazıl Say’ın müzikleriyle; Beren Saat, Cem Yılmaz, Demet Evgar, Fatih Türkmenoğlu, Genco Erkal, Selçuk Yöntem, Songül Öden ve Yekta Kopan’ın kitap okuyarak destek verdiği proje kapsamında 100 bin çocuğun kitaplarla buluşması hedefleniyor.
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), 5 yıldır sürdürdüğü ve bugüne kadar 12 bin çocuğa ulaşan Okuyan Bir Gelecek projesini dijital platforma taşıdı. AÇEV, www.okuyanbirgelecek.org adresinde yayına giren Okuyan Bir Gelecek platformu ile çocukların dil gelişimlerini, yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini desteklemek amaçlıyor. Fazıl Say’ın müziklerini yaptığı; Beren Saat, Cem Yılmaz, Demet Evgar, Fatih Türkmenoğlu, Genco Erkal, Selçuk Yöntem, Songül Öden ve Yekta Kopan’ın çocuklara kitap okuduğu projede hem ebeveynlere ilham vermek hem de çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amaçlanıyor.
Platform üzerinden bağış hareketi de başlatan AÇEV, evlerinde kitap olmayan 100 bin çocuğu kitaplarla buluşturmayı hedefliyor. Okuyan Bir Gelecek ziyaretçileri, Kidega üzerinden kitap satın alarak, 3747’ye SMS göndererek ya da FonZip üzerinden bağış yaparak daha çok çocuğun projeden faydalanmasına destek olabiliyor. Bağışlar, İhtiyaç Haritası işbirliğiyle ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırılıyor.
İmamoğlu, Ahmed Arif Halk Kütüphanesi’ni, Çocuklarla Birlikte Açtı
Sosyoekonomik düzeyler arası kelime farkı 32 milyon
Türkiye’de 5-6 yaş çocuklarının yüzde 71’inin evinde 3’ten az çocuk kitabı ya da resimli kitap bulunuyor. Bilimsel araştırmalar yüksek sosyoekonomik düzeyden ailelerde yetişen çocukların 4 yaşına geldiklerinde 45 milyon kelime duyduklarını, oysa düşük sosyoekonomik seviyede yetişen çocukların sadece 13 milyon kelime duyduklarını gösteriyor. Türkiye’nin 2018 PISA sonuçlarına göre, sosyoekonomik olarak en üst yüzde 25’lik dilimde yer alan öğrencilerin ortalama okuma puanı 513 iken en alt yüzde 25’lik dilimdekilerin 437. Aradaki fark büyük oranda erken çocukluk döneminden başlayan bu eşitsizlikten kaynaklanıyor. Aradaki 32 milyon kelimelik farkı kapatabilmek için çocukları küçük yaşlardan itibaren kitaplar aracılığıyla yeni kelimeler ve kavramlarla tanıştırmak büyük önem taşıyor.
Okuyan Bir Gelecek: Kim hangi kitabı okuyor?
Okuyan Bir Gelecek projesi için Beren Saat “İnek Möli Asla Unutmaz”, Cem Yılmaz “Elmer”, Demet Evgar “Kocaman Küçük Deniz”, Fatih Türkmenoğlu “Okula Başlarken”, Genco Erkal “Sihirli Kelimeler”, Selçuk Yöntem “Hadi Uç”, Songül Öden “Victor’un Balkabakları” ve Yekta Kopan “Oyuncaklarını Kıran Çocuk” kitaplarına ses veriyor.
Beren Saat / İnek Möli Asla Unutmaz
https://okuyanbirgelecek.acev.org/inek-moli-asla-unutmaz
Cem Yılmaz / Elmer
https://okuyanbirgelecek.acev.org/elmer
Demet Evgar / Kocaman Küçük Deniz
https://okuyanbirgelecek.acev.org/kocaman-kucuk-deniz
Fatih Türkmenoğlu / Okula Başlarken
https://okuyanbirgelecek.acev.org/okula-baslarken
Genco Erkal / Sihirli Kelimeler
https://okuyanbirgelecek.acev.org/sihirli-kelimeler
Selçuk Yöntem / Hadi Uç
https://okuyanbirgelecek.acev.org/hadi-uc
Songül Öden / Victor’un Balkabakları
https://okuyanbirgelecek.acev.org/victor-un-balkabaklari
Yekta Kopan / Oyuncaklarını Kıran Çocuk
https://okuyanbirgelecek.acev.org/oyuncaklarini-kiran-cocuk