KÖŞE YAZILARIOğuz Kemal Özkan

‘Büyüyünce Yazar Olacağım’ – Oğuz Kemal Özkan yazdı…

Yazar mı olmak istiyorsunuz?
Ya da insan neden yazmak ister?
İyi bir yazar olmanın koşulları var mıdır ya da roman yazmak öğretilebilir mi?

İşte bu kitap tüm bu soruların cevabını arıyor ve size yön gösteriyor.

Bu kitapta, yazma sürecinin sancılarını, doğuşunu ve bir yazarın dikkat etmesi gereken önemli noktaları, tarihteki önemli yazarların hayatlarından örneklerle tecrübe ederek bulacaksınız.

Kitabın benzer kitaplardan en önemli farkı, günümüz sosyo-politik ve kültürel önceliklerine ve günümüz edebiyatının koşullarına uygun bilgiler ve notlar sunması. Yazar Uğur Ziya Şimşek’e göre yazarın kendine ait bir tarz, anlatım ve yazım dilini oluşturabilmesinin yolu yaşanılan çağın iklimine uyabilmekten geçiyor.

Kitapta, iyi bir roman yazmanın püf noktalarını da veren Yazar, romanın bir ayıklama sanatı olduğunu, metni gereksiz benzetme ve yüklerden, uzun ve karmaşık cümlelerden kurtarmanın okuma zevki ve akıcılığı sağlamak açısından önemli olduğunu vurguluyor. Bir romanın kurgusunu oluştururken kurguyu sondan başlatmayı, gereksiz şeyleri anlatmaktan kurtaracak en önemli ipucu olarak veriyor.

Uğur Ziya Şimşek, romanın bir abartma sanatı ve bir yazarı büyük yapanın ise anlattıklarından ziyade anlatmadıkları olduğunu söylerken her şeyi anlatmanın hiçbir şey anlatmamak anlamına geldiğini söylüyor.

Ayrıca yazarın esinlenmekten korkmaması gerektiğini belirtirken okuru kitaba dahil edebilmenin yolunu tarihten önemli yazarların örnekleriyle gösteriyor. Neden-sonuç ilişkisinin bir kurgunun en önemli temeli olduğunu, neden sorusunu yanıtlayamayan çalışmaların başarısız olacağının altını çiziyor. Bu arada ‘Anlatma göster’ ilkesinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatıyor.

Yazar Uğur Ziya Şimşek‘e göre, edebiyatın en büyük düşmanı edebiyat yapma merakı. Bu merak, çok önemli yazarların bile hata yapmasına neden olur. Özellikle söylevler çeken romanlar da okurun ilgisini çekmez. O önemli yazarlardan birisinin kim olduğu da kitapta belirtilmiş.
Kitapta;
-Yazmayı ertelemeyin,
-İlham gelmesini beklemeyin,
-Vaaz vermeyin,
-Yazı alıştırmaları yapın,

gibi mazeretler üretmeye uygun günümüz konjonktürüne uygun önemli öneri ve uyarılar da var.

Genç ve yeni yazarların hatalarından örnekleri, çok önemli yazarların kaleminden birçok öneri ve uyarıları bulabileceğiniz bu kitaptan yazarlık yolculuğunuzda faydalanabilirsiniz. Bu yazıyı da yine kitaptan bir alıntıyla John Steinbeck‘in bir sözüyle bitirelim:
‘Yazdığınız on bin sözcüğün ilk altı binini ilk okuyuşta, iki binini de ikinci okuyuşta çıkartırsanız geriye iyi bir yazı kalabilir.’

Oğuz Kemal Özkan

Büyünce Yazar Olacağım-2

Başa dön tuşu