SANATTAN

Haftanın 5 Sergisi (27 Haziran – 2 Temmuz 2016)

İstanbul Modern İnci Eviner Retrospektifi “İÇİNDE KİM VAR?”

İçinde Kim var22 Haziran – 23 Ekim 2016

İstanbul Modern’in düzenlediği İnci Eviner Retrospektifi, sanatçının 1980’li yıllardan günümüze uzanan yaratım sürecini bir araya getiriyor. Sergi, Eviner’in desenden resme, videodan yerleştirmeye, fotoğraftan heykele uzanan zengin ifade arayışının gelişim ve dönüşümünü görünür kılıyor. Eviner’in sanatsal birikimini kronolojik bir akış yerine, geçmiş ile şimdiyi birbiri içerisine konumlandıran ve sergi mekânını da sergilemenin içerisine dahil eden, farklı bir kurgu ile izleyiciye sunuyor.

Eviner’in çalışmalarının merkezini desen oluşturuyor. Çalışma pratiğinin başlangıç noktasını kağıt üzerine çizgi ile oluşturduğu dışavurumlar olarak tanımlayan sanatçı, sanat tarihine ait alegori, ikonografi, illüstrasyon ve mitolojilerden güncel ideogram ve piktogramlara uzanan, sınırsız bir görsel dilin içerisinde gezinerek kendi sanat anlayışını her defasında daha da zenginleştirerek oluşturuyor. Güzel olanın içindeki şiddeti, bastırılmış olanın potansiyelini ve bilinçaltının eşsiz yaratıcılığını iç içe örerek güncel, güncel olduğu kadar da zamansız olduğu izlenimi veren yapıtlar kurguluyor.

Türkiye çağdaş sanatının güncel dönüşümünde etkin rol üstlenen öncü sanatçı; toplumsal, politik ve sosyo-kültürel koşullar içerisinde kadın, toplumsal cinsiyet ve kimlik politikalarına dair farklı haller üzerine kendine özgü bir ifade alanı aralıyor. Çocukluktan itibaren etkisi altında kaldığımız tarihsel, söylemsel ve bilinçdışından süreçlerin kadın kimliği üzerindeki yansımalarını araştıran sanatçı, kadın olma halini tek bir imgeye sığmayan, sınırsız bir hayal gücünün alanı olarak tanımlıyor. Gündelik hayat içerisindeki jestlerinden hareket eden Eviner, onlar için uygun görülen temsil biçimlerini ve bu temsilleri var eden yasakları sorgularken meydan okumayı ihmal etmiyor.

İlgi ve araştırma alanlarının çeşitliliği açısından şüphesiz kuşağının en yaratıcı ve güncel sanatçılarından biri İnci Eviner. Serginin bir araya getirdiği yaklaşık kırk yıllık döküm, onun hem kendisi ile hem de insanı var eden bilinçaltı, kültür, tarih, doğa ve sanat bütünlüğü ile kurduğu derin bağın zenginliğini ortaya koyuyor.

Sergideki yapıtlar, disiplinlerarası kesişmeden doğan pek çok alt okuma barındırabilir ama Eviner’in sanatındaki ana aksları şu başlıklar altında sıralayabiliriz: Akademik eğitiminin getirdiği sanat tarihsel referanslar ve bu referansların sembolik anlamlarına dair güncel sorgulamalar, bilinçaltı ve varoluşun tetiklediği dışavurumlar, insan doğasının karmaşık yapısı, ezberlediğimiz davranış modelleri ve bizi hayvanlardan ayıran ince medeniyet çizgisi, inşa edilmiş büyük anlatılar ve bu anlatıların nüfuz ettiği tüm iktidar alanları, beden-kimlik-coğrafya üçgeninde oluşturulmuş Kartezyen bilgiler ve bu bilgilerin yansıdığı, düşünceyi tekelleştiren görsel ve sözlü yayınlar, kaynaklar ve tarihi belgeler, doğu-batı ekseninde kurgulanmış modernist politikaların şimdiki zamandaki etkileri ve bu etkileri delen sınır aşımları, göçler ve mülteci olma halleri.

1956 Ankara doğumlu Eviner, İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.

Küratör: Levent Çalıkoğlu

Asistan Küratör: Senem R. Kantarcı

Galerist & Grup Sergisi “Çemberi Açmak”

Cemberi-Acmak-560x39029 Haziran – 30 Temmuz 2016

Galerist, 29 Haziran – 30 Temmuz 2016 tarihleri arasında Aslı Seven küratörlüğünde üç genç sanatçı; Mükerrem Tuncay, Romina Meriç ve Luna Ece Bal’ın eserlerini bir araya getiren“Çemberi Açmak” adlı grup sergisine ev sahipliği yapıyor.

Serginin başlığı, varolan ve mükemmel addedilen bir düzeni içinden yırtmaya yönelik olduğu gibi, yeni bir oyunun kurallarını koymak, oyuncularını ve rollerini dağıtmak, gerçekliğin akılcı algısının ötesinde sihirli bir çember açarak geleceği görmek veya değiştirmek gibi roller üstlenir. Ölüm ve çürüme ile beslenme ve yeniden doğuşun döngüsünü merkeze alan bir dayanışma çemberi kurmak, geniş bir enginlikten belirli bir parçayı soyutlamak gibi, çember açma eyleminin içerdiği çoklu anlamlara göndermelerde bulunur. Böylece çemberi dağıtmak, ihlal edilemez mekansal ve zamansal bir sınır çizip gerçekliğe dair edinilmiş bilgiyi askıya almak, anlam ve eylem üretmenin alternatif yollarını önermek anlamına gelir. Aynı zamanda da büyü ve cadılık pratiklerinin çağdaş eko-feminist yaklaşımlar tarafından yeniden değerlendirilişine katkıda bulunur.

Galerist
Meşrutiyet Cad. No:67/1
Beyoğlu/İstanbul

The Green Park Hotel Resim Sergisi & Tuğrul Çalış ‘Soyut’tan Sonsuz’a’

Soyut'tan Sonsuz'aRessam Tuğrul Çalış’ın renkler ve figürlerden oluşan soyut kompozisyon resimlerinin sergilendiği ‘Soyut’tan Sonsuz’a’ adlı resim sergisi 25 Haziran‘da The Green Park Hotel‘de açıldı.

Tuğrul Çalış’ın Soyut’tan Sonsuz’a başlıklı sergisi için şunları söyledi:

‘2015 sonunda yola çıktığım Soyut Yolculuğu’nun bu Haziran sıcaklarında ki son durağı Green Park Bostancı Oteli. Bu kısa zaman diliminde altısı kişisel olmak üzere birçok sergide eserlerimi sanatseverler ile paylaştım. Bu bir dizi sergimin gerçekleştiği Soyut Yolculuğu bana resimlerimi daha da yoğun ve detaylı çalışmam için pozitif bir ivme verdi. Her yeni sergi bunların katkısı ile zenginleşti. Soyut resim doğası gereği izleyicisine göre yoruma açık bir tarz. Benim için önemli olan yağlı boyanın renkleri dünyasında fırçamın dansı idi. Bu sezonu bu SOYUT’TAN SONSUZ’A sergisi ile kapatıyorum.’

Sergi 8 Temmuz 2016 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

The Green Park Hotel Bostancı
Manolya Sanayi Sokak, 34752 İstanbul

Galeri İlayda Grup Sergisi & “SUMMER COLLECTIVE II”

Ardan Özmenoğlu,Ya Pehlivan-Oil Wrestler , 82 x 150 x 5 cm, Post-it notlar üzeri karışık teknik-Mixed media on post-it notes , 2011Galeri İlayda  23 Haziran – 18 Eylül 2016 tarihleri arasında “SUMMER COLLECTIVE II” isimli grup sergisine ev sahipliği yapacak.

Sergide, Ardan Özmenoğlu, Atilla Galip Pınar, Aysel Alver, Barış Cihanoğlu, Caner Şengünalp, Damla Özdemir, Derya Özparlak, Didem Yağcı, Gazi Sansoy, Kerim Yetkin, Mehmet Turgut, Nurdan Likos ve Özcan Uzkur’un işleri izlenebilir.

Galeri İlayda
Hüsrev Gerede Cad. No: 37
Teşvikiye / İstanbul

Bozlu Art Project Nişantaşı & Karma Sergi ‘Korku’

Bozlu Art Project Nişantaşı & Karma Sergi 'Korku'Bozlu Art Project Nişantaşı, 21 Haziran – 31 Ağustos 2016 tarihleri arasında on iki sanatçının yapıtlarının bir araya geldiği “KORKU / FEAR” isimli karma sergiye ev sahipliği yapıyor.

Çeşitli disiplinlerden sanatçıların “korku” kavramını sorgulamalarından hareketle ürettikleri yapıtların yer alacağı serginin küratörlüğünü Özlem İnay Erten üstleniyor.

Bozlu Art Project Nişantaşı

Teşvikiye Cad. 45/1 Nişantaşı İstanbul 34365 Türkiye

 

KitapDevrimi-online-ucuz-kitap

Başa dön tuşu