ETKİNLİKLERİstanbulSERGİ

39. DYO Resim Ödülleri Sergisi

39. DYO Resim Ödülleri Sergisi Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nde Açılıyor

Eğitim bursları, eğitim yatırımları, kültürel mirasın ortaya çıkarılmasına verdiği destek ve kültür sanat faaliyetleriyle Türkiye’nin öncü vakıflarından olan Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından düzenlenen DYO Resim Ödülleri yarışmasının Seda Yörüker’in küratörlüğünde hazırlanan İstanbul sergisi, 22 Ekim’de Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

2022 yılında 39’uncu kez düzenlenen ve “Doğa ve İnsan” temasında eserleri kabul eden yarışma bu yıl,704 sanatçının 1.066 yapıt başvurusunu ağırladı. Seçici Kurul değerlendirmesi sonrasında sanatçılar; İrfan Dönmez, Kübra Gürleşen, Murat Özbakır, Atila Ulusal, Şerife Şen Akkaş ve Furkan Armutçu’nun yapıtları ödül almaya hak kazanırken 79 yapıt da sergilenmeye değer bulundu.

60 yılı aşkın süredir eğitim, kültür, sanat ve spor alanına yatırım

Yaşar Topluluğu olarak 60 yılı aşkın süredir eğitim, kültür, sanat ve spor alanına yatırım yaparak toplumun gelişimine katkıda bulunduklarını belirten Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İdare Heyeti Başkan Yardımcısı Feyhan Yaşar, ilk olarak 1967 yılında İzmir’de başlayan ve sadece Ege Bölgesi sanatçılarına ulaşan DYO Resim Ödülleri’nin 1973’den bu yana Türkiye çapında düzenlendiğini ve 1999 yılında yarışmaya ilk kez uluslararası katılımın da sağlandığını  belirtti.

DYO Resim Ödülleri, pek çok usta ressamın eserlerine ev sahipliği yaptı

Türkiye’de özel sektör tarafından düzenlenen ilk resim yarışması olma özelliği taşıyan DYO Resim Ödülleri’nin 1967 yılından bu yana aralıksız olarak devam ettiğini belirten Feyhan Yaşar; “55 yıl önce başlatılan ve bugün Türkiye’de resim sanatının gelişmesinde iz bırakan DYO Resim Ödülleri yarışmasını 39.kez gerçekleştirmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz. Yarım asrı aşan geçmişiyle resim sanatında iz bırakan DYO Resim Ödülleri yarışmasına 55 yılda 16 binden fazla sanatçı yaklaşık 27 bin eserle katılım gösterdi. Yarışmamız, resim sanatına değerli isimler katmanın yanı sıra ulusal ve uluslararası güncel gelişmelerin, yeni eğilimlerin ve araştırmaların da değerlendirildiği bir platform haline geldi. Türk resim sanatında isim yapmış pek çok usta ressamın eserlerine ev sahipliği yapan DYO Resim Ödülleri’nin gerek katılımcıları gerekse başvuran eserlerin niteliğiyle her geçen gün öneminin arttığını görmek bizi gururlandırıyor.” dedi.

Altı farklı tema

Zengin belleği ile Adnan Çoker, Balkan Naci İslimyeli, Yalçın Gökçebağ, Antonio Cosentino, Utku Dervent, Gencay Kasapçı, Zahit Büyükişleyen, Şükrü Aysan, Burçin Erdi gibi sayısız sanatçının başvurusuna ve eserlerinin sergilenmesine tanıklık etmiş, Türkiye’nin en köklü sanat etkinliklerinden olan DYO Resim Ödülleri, ülkenin resim tarihinde yıllardır eşsiz bir enerji yaratıyor. Bu enerjinin ışığında 39. DYO Resim Ödülleri Sergisi bu yıl 6 tema başlığı ile sunularak bir yenilik ortaya koyuyor. Küratör Seda Yörüker’in yarışma sonuçları sonrası “Ben, İnsan”, “Ah Bach! Ritmi Yakala”, “Orada Kimse Var mı?”, “Rüya”, “Eşyanın Ağırlığı” ve “Zamanın İzi” olarak belirlediği sergi temaları çok renkli duvarlarda izleyici ile karşı karşıya gelecek.

Sanat, dünyayı çepeçevre kuşatmanın en eşsiz yolu

“Ressam ile resim gibi, insan ile doğanın da en temel ilişkisi görme üzerinden şekilleniyorsa bu ilişkiyi belirleyen birincil etken; renk şüphesiz” diyen Seda Yörüker’e göre “Yaşadığımız dünya hayal ettiğimizden de çok renkli ve onu çekici yapan da bir böceğin sırtından denizköpüğündeki ışığa dek bu akıl almaz renkleri. Sanat, dünyayı çepeçevre kuşatmanın en eşsiz yolu ve biz yüzyıllardır sanata, özelde resimlere bizi renklerle uyardıkları, zihnimizi ve duygularımızı harekete geçirdikleri için çok şey borçluyuz. Bu sergide de temalar birbirinden ayrılarak renkler konuşuyor.”

39. DYO Resim Ödülleri Sergisi, tematik sergileme anlayışıyla yarışma sanatçılarının yapıtlarına bir üst okuma getiriyor, onların yapıtlarını ödüllü yarışma etkinliğinin sonucundan bir sonraki aşamaya taşıyor. “Bir yarışma sergisi nasıl olmalı? sorusu ile başlamak benim için önemliydi.” diyen Yörüker, “Yarışma etkinliği onları yetkinlikte bir araya getiriyor ise bu aşamadan sonra sergilemenin bir düşünsel zemini olmalıydı. Ortak bir temada buluştuğunu, birlikte enerji yarattığını düşündüğüm yapıtları 6 temaya ayırdım, çok parçalı bir yarışma sergisi hazırladım.” diye ekliyor.

İstanbul’da 30 Kasım 2022 tarihine dek görülebilecek olan sergi, sonrasında Eskişehir’de Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi, Ankara’da Cer Modern, Mardin’de Sakıp Sabancı Kent Müzesi ve İzmir’de yeni açılacak olan Yaşar Müzesi’nde sanatseverler ile buluşacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu