Kemalizmin Centilmen Devrimcisi: Ahmet Taner Kışlalı
Mustafa Balbay, uzun yıllar birlikte çalıştığı Ahmet Taner Kışlalı’yı, Halk Kitabevi’nden yayımlanan “Kemalizmin Centilmen Devrimcisi: Ahmet Taner Kışlalı” kitabında bütün yönleriyle kaleme aldı.
Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Mustafa Kemal Atatürk’ü en iyi anlayan, en iyi anlatan ve en iyi yazan aydınların başında geliyordu. Ona göre Kemalizm kalıplaşmış bir ideoloji değil, yaşayan bir devrimdi. Çalışma arkadaşı gazeteci-yazar Mustafa Balbay, Kışlalı’yı Halk Kitabevi‘nden yayımlanan “Kemalizmin Centilmen Devrimcisi: Ahmet Taner Kışlalı” kitabında bütün yönleriyle anlatıyor.
Özdemir İnce’den “Türk Aydınlanması ve Laiklik”
Ahmet Taner Kışlalı: “Aydın Olmanın Ölçütü Bilgi Değil, Tavırdır”
Mustafa Balbay, Cumhuriyet Gazetesi’ne verdiği röportajda kitabı ile ilgili şunları söyledi:
“Ahmet Taner Kışlalı, 1990’lı yıllarda katledilen aydınlarımızın son halkasıydı. Acı perde 31 Ocak 1990’da Prof. Muammer Aksoy’la başladı. Aynı yıl Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok’la devam etti. 24 Ocak 1993’de Uğur Mumcu’yu katlettiler.
Uğur Mumcu’nun yaşamını yazdıktan sonra Kışlalı’yı kaleme alırken şu gerçek serildi gözlerimin önüne; Kışlalı, 1990’lı yıllarda katledilen aydınların tümünden değerler taşıyordu. Yani hedefte olduğunu çok iyi biliyordu. Buna karşın düşüncelerinden milim ödün vermeden, yazdı, konuştu.
O, ‘aydın olmanın ölçütü bilgi değil, tavırdır’ diyordu. Sadece yazmakla, söylemekle kalmadı, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin genel başkan yardımcılığını da üstlendi. Geçmişte bakanlık yapmış bir kişi, 1990’ların sonunda hangi sorumluluğu almak gerekiyorsa, onu kabul ediyor.
Ölümünden sonra ardından, ‘Centilmen Devrimci’ diye yazmıştım. Kitap için onu araştırdıkça derinleşen bir kimlikle karşılaştım.”
Kışlalı:
Mustafa Kemal’e…
Atatürk’e…
Kemalizme…
Adanmış bir ömür!
Yayınevi: Halk Kitabevi
Yazar: Mustafa Balbay
Sayfa Sayısı : 272
İlk Baskı Yılı : 2021
Fiyat: 30 TL