AdanaSÖYLEŞİ

Neriman Güzel: ‘Dünyanın İkinci Çağdaş Mozaik Müzesi Adana’da Olacak’

Söyleşi: Mine Bora Diri

Adana’da Uluslararası Mozaik Sempozyumu kapsamında, Cumhuriyet’in 100. yılı için yapılan 16 eser sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Uluslararası Mozaik Sempozyumu, 9-23 Ekim tarihleri arasında sanatçıların katılımı ve eserlerin hayata geçmesiyle Adana’da gerçekleşti. Sempozyumun 23 Ekim’deki son gününde, Cumhuriyet’in 100. yılı anısına yapılan 16 eser ziyaretçilerle buluştu. Etkinlik Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlendi ve İtalyan Giulio Menossi sanat yönetmenliğini üstlendi. Tema Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla “Türk Armonisi” olarak belirlendi.

Sempozyuma 11 farklı ülkeden (Türkiye, İngiltere, İtalya, Kanada, Japonya, Rusya, Arjantin, Bulgaristan, Brezilya, Tayland ve Şili) gelen 16 çağdaş mozaik ustası, Adana’da eserlerini hazırladı. Bu çağdaş mozaik eserler, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu fuayesinde düzenlenen sergi ile sanatseverlerin ilgisine ve beğenisine sunuldu. Bu etkinlik, her yıl geleneksel hale gelmeye başlayarak Adana’da sanatın farklı dallarının gelişimine katkı sağlıyor. Ayrıca, Adana Büyükşehir Belediyesi, modern Mozaik Müzesi kurma amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu müzenin mekan sorununun çözümü son aşamalara gelmiş durumda ve Adana Arkeoloji Müzesi’ne yakın bir konumda olacak.

Sempozyumun jüri başkanı Giulio Menossi, Cumhuriyet’in 100. yılına özel bir Atatürk mozaiği yaparak Adana’ya hediye etti. Bu özel mozaiğin yakın zamanda şehrin önemli bir yerinde sergileneceği belirtiliyor. Eserin içeriğinde, İtalyan smalti taşı ve Venedik tekniği kullanılmış. İtalya’da Ravenna’nın mozaik alanındaki ününe benzer şekilde Adana’yı da çağdaş mozaik sanatının merkezi haline getirme hedefi var. Şimdi çağdaş mozaik sanatçısı ve aynı zamanda organizasyonu düzenleyen küratör Neriman Güzel ile söyleşimize bakalım…

KitaptanSanattan.com / Mine Bora Diri

  • Adana’da bu sene Cumhuriyet’in 100.yılı için yapılan mozaik sempozyumu ve sergiden bahsedebilir misiniz? Özellikle projenin çıkış noktası ile ilişkilendirirseniz memnun olurum.

Uluslararası Adana Çağdaş Mozaik Sempozyumu, 2021 yılında başladı. 2018 ve 2019 yıllarında İtalyanın Sardinya adasında katılmış olduğum iki Uluslararası Mozaik Sempozyumundan sonra böyle bir organizasyonun Türkiye de olmasını çok istedim. Bu benim için bir hayale dönüştü. Sanatın ortak dilinin kişiler arasındaki dil din ırk kavramını kaldırdığına şahit olmak, farklı kıtalardan sanatçılarla arkadaşlıkların doğması, farklı kültürleri tanımak, bilgi alışverişinin yapılabilmesi beni teşvik eden unsurlar oldu. Bildiğiniz üzere pandemi hepimizin sosyal hayatını ve sanatsal etkinlikleri olumsuz etkiledi. İşte tam da bu ortamda uluslararası bir sanal sempozyum yapma kararı aldık. Türkiye’nin en büyük kültür mirası olan Göbeklitepe üzerine organize ettiğimiz bu sempozyum “YILDIZLARDAN TAŞLARA” teması ile 24 sanatçının katılımıyla gerçekleşti ve sonrasında basında büyük ilgi gördü. Adana  Büyükşehir Belediyesinin de ilgisini çekti ve onların da teklifi ile aynı sene 1.Uluslararası Mozaik Sempozyumu yapıldı.

  • Sergi konseptinizi Türk Armonisi olarak belirlemişsiniz. Bu temayı nasıl hayata geçirdi sanatçılar ve onların yarattıkları işlerden biraz bahsedelim mi?

İlk iki yıl sempozyumlar Adana Büyükşehir Belediyesi organizasyonluğunda gerçekleştiği için sempozyumların teması Adana kültür mirasına özgün konularla ilerledi. Ancak bu sene Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamaları kapsamında, 5 kıtadan 11 farklı ülkeden 16 sanatçının katılımı ile TÜRK ARMONİSİ temasını seçerek Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutlamanın coşkusunu sempozyuma katılan sanatçı arkadaşlarımızla da paylaşmak istedik. Her sanatçı, kendi hayal gücünü, kendi sanatsal tekniğini kullanarak TÜRK ARMONİSİNİ mozaiklere yansıttı. Kimi sanatçı Cumhuriyetten ilham alırken, kimisi Türkiye’nin ülkeler arası barış köprüsü olmasından, kimisi Türk mitolojisinden ilham alarak eserler ürettiler.

Neriman Güzel: 'Dünyanın İkinci Çağdaş Mozaik Müzesi Adana'da Olacak'

  • Uluslararası bağlamda sanatçılar işlerini iki hafta boyunca hazırlarken ve etkinlikler sırasında, Adana’dan ilham aldıkları yönler oldu mu?

Sanatçılar Adana’ya gelmeden bir ay kadar önce sempozyum teması ile ilgili bilgi sahibi oluyorlar. Dolayısıyla buraya geldiklerinde projelerinin taslakları hazır oluyor. Ancak burada çalışmalar başladıktan sonra elbette Adana’dan etkilenerek eserine bunu da ilave edenler oluyor.

  • Siz de başarılı bir mozaik sanatçısı ve küratörsünüz. Projede geçmiş seneleri de hafızanızda tutarak bugüne kadar üretilen mozaik işler konusunda sanatseverlere ne ifade etmek istersiniz?

Çok teşekkür ederim. Bu seneki sempozyumla birlikte kırktan fazla eser üretilmiş oldu. Her sene eserlerin artistik düzeyinin daha da arttığını gözlemlemekteyim. Bu bize sempozyuma katılan sanatçıların ve bu organizasyona yaklaşımlarının da öneminin bir göstergesidir.

  • İtalyan mozaik ustası maestro Gulio Menossi jüri başkanınız. Nasıl oldu işbirliğiniz? Bildiğim kadarıyla onunla birlikte daha önce çeşitli atölyeler de yapmıştınız.

Giulio Menossi, çağdaş mozaik sanatının duayenlerinden birisidir. İtalyan sanatçı 15 yaşında mozaik okuluna başlamış, uzun seneler klasik mozaik yaptıktan sonra, 2000 yıl öncesinden gelen bu antik sanatı günümüze uyarlayarak, çağdaş bir sanat olarak kabul görmesi için çok katkı sağlamış bir sanatçıdır. Ben de kendisinden eğitimler alarak başladım bu yolculuğa. Size sözünü ettiğim İtalya’da katılmış olduğum sempozyumlar vizyonumu daha da geliştirdi. Bu sempozyumlar da Gulio Menossi sanat yönetmenliğinde gerçekleşmişti. 2023 Adana Sempozyumu, Gıulio Menossi sanat yönetmenliğinde gerçekleşen 14.Sempozyumdu. Bu arada kendisinin mozaik sanatının, sadece antik dönem sanatı olarak anılmaması, antik dönemden gelen ancak günümüze cağdaş bir biçimde uyarlamak için kattığı emek çok büyüktür. Ben de onunla bu amaçta, Türkiye’ de yol alan bir mozaik sanatçısı olmaktan dolayı çok mutluyum.

  • Müze bünyesinde sanatçıların ürettikleri işler mi yer alacak? Nasıl tasarlıyorsunuz? Mekan belli oldu mu?

Adana Çağdaş Mozaik Müzesi mekanı belli oldu, Arkeoloji Müzesi yakınında bir mekan olacak. Bu müzede üç senedir üretilen eserler sergilenecek. Müzenin açılması ile Adana Çağdaş Mozaik Müzesi, İtalya’nın Ravenna kentindeki Çağdaş Mozaik Müzesi’nden sonra Dünyanın ikinci çağdaş Mozaik Müzesi olacak. Bu sadece Adana için değil, Türkiye ve Mozaik dünyası için önemli bir gelişmedir. Müzenin dinamik ve canlı bir müze olması için, sadece sempozyum eserlerini sergilemek dışında da, başka sergiler ve etkinlikler yer alacak.

Neriman Güzel: 'Dünyanın İkinci Çağdaş Mozaik Müzesi Adana'da Olacak'

KitaptanSanattan.com / Mine Bora Diri

Organ Bağışı İle Her Bağış Yeni Bir Hayat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu