25 dil bilen Dil Bilimci “Emin Gulu” ile…
"Dilin Anahtarı Pratik Evrensel Gramer Metodu’nda Saklı"

Yabancı dil öğrenmek, günümüzde çoğu kişinin ortak sorunlarından biri… Hem vakit hem de nakit olarak büyük harcamalar yaptığımız yabancı dil öğrenme konusu, aslında belirli yöntemlerle kolay bir şekilde öğrenilebiliyor. Bu kapsamda 25 dil bilen Dil Bilimci Emin Gulu, yabancı dil öğrenirken tekrar etmenin ve çeviri yaparak çalışmanın faydalı olduğunu dile getiriyor. Gulu, kendine has geliştirdiği Pratik Evrensel Gramer Metodu ile kişiye en kısa sürede cümle üretimini otomatikleştireceği pratik bir yol sunuyor. Bunun yanı sıra metod, evrensel gramer kurallarına dayanılarak hazırlanıyor. Bu kurallar, insanın hayata bakış açısının dile yansımasını dile getiriyor.
Mine Bora Diri / KitaptanSanattan.com
- Dil öğrenmenin püf noktası nedir ve bu konuda ilginiz ne zaman başladı?
Dil öğrenmeye 7 yaşında 1. Sınıftayken başladım. Dil öğrenme sürecimde hayallerimde etkili oldu diyebilirim. Çünkü çocukluğumdan beri Amerika’ya gitmek ve orada film çekmek istiyordum. İngiliz dilini ise müzikle uğraşarak öğrendim, müzik grubunda vokalisttim. 1996-2000 yıllarında eğitimimi Azerbaycan İktisat Üniversitesinde aldıktan sonra 2001 yılından itibaren çevirmen olarak çalışmaya başladım. Üniversitede kolay dil nasıl öğrenilir mantığını kavrayarak bununla birlikte diğer dilleri de öğrenmeye başladım. Bütün dillerin köklerini araştırdım. Kendime has bir teknik geliştirdim. İkinci dil olarak İtalyanca sonra ise İspanyolca öğrenerek dil öğrenme serüvenim başladı. Yıllarca dillerin öğrenimi ile ilgili çeşitli yöntemler araştırdım. Araştırmalarım neticesinde ise vardığım sonuç, dil öğrenmenin aslında çok kolay olduğu yönünde. Bu amaçla, dil öğrenmekle ilgili kendime has bir yöntem geliştirdim ve insanlara faydalı olmak adına bunu kitaplaştırma kararı aldım.
- Pratik Evrensel Gramer ile Metodu ile kaç dil öğrendiniz?
Pratik Evrensel Gramer metodunu araştırırken 23 dil biliyordum. Bu metodu araştırmak yıllarımı aldı diyebilirim. Çünkü bir metod geliştirmek için aslında birçok dilin alt yapısını da biliyor olmanız gerekiyor. Bunun sebebi ise farklı dilleri birbirleri ile kıyasladığımızda diller arası farklılıkların ortaya çıkması. Dil öğrenmeye başladığımda ortaya çıkan bu farklılıklar, yeni bir yöntem ve bakış açısı görmemi sağladı. Benim uyguladığım pratik evrensel gramer, insanların dile bakışıdır ve bu yöntem insanın dil kavramını anlaması üzerine oluşturulmuş olan bir gramerdir. Aslında bu yöntem kişinin algılama yeteneğine hitap ediyor. Amacım ise insan düşüncesi ile dil bilimi arasındaki bağlantının hızlı bir şekilde öğrenilmesini sağlamaktır.
- Yabancı dil öğrenirken kullanılan metod ne kadar önemli ve etkili?
Dil öğrenirken kullanılan metod bize yol gösterir. Çünkü öğrenmeye nereden ve nasıl başlayacağımızı, hangi yollardan ilerleyeceğimizi belirlememizi sağlar. Bu yüzden kullanılan yöntemin bir düzen çerçevesi üzerinden öğrenilmeye başlanması gerekiyor. Metod olmadıktan sonra çalışmaya nasıl başlayacağınıza yanıt bulamazsınız. Bu yüzden yabancı dil öğrenirken kullanılan metod önemlidir ve metod başlangıç noktasından sonuca kadar ulaşmamızı sağlar. Aslında bu bir çalışma düzenidir.
- Dil öğrenirken tekrar etmek ve çeviri yapmak nasıl bir kolaylık sağlıyor?
İnsanlar yeni bir şey öğrenmeye başlarken bir örnek görmek istiyor ve bunu gördükten sonra düşünce, zihinde şekilleniyor. Çeviri yaparak dil öğrenmek aslında daha hızlı ve etkili sonuç almamızı sağlarken kelime dağarcığımızın da gelişmesine katkıda bulunuyor. Örnek vermem gerekirse; Türkçe ana dili olan bir kişi, İngilizce öğrenmek istiyorsa Türkçeden İngilizceye çeviri yapması daha başarılı ve hızlı sonuç almasını sağlayacaktır. Yani kişi konuştuğu ana dilini, öğrenmek istediği dile çevirerek çalışması gerekiyor.
- Yabancı dil öğrenmenin hızlı yolu doğrudan pratik yapmak mı? Ne tavsiye edersiniz?
Benim ilk olarak tavsiyem; öğrenmek istediğiniz dili sesli bir şekilde konuşmaya çalışın. Aslında dil öğrenmek başlı başına pratik yapmaktan geçiyor. Sonuçta yeni bir şey öğreniyoruz ve bunu pekiştirmezsek sonucunu göremeyiz. Her gün düzenli olarak tekrar ederek ve pratik yaparak ilerlemek dil öğrenmenizi hızlandıracaktır.
- Sizin uyguladığınız yöntemler ile dil öğrenenler var mı, geri dönüşler nasıl oldu?
Tabii ki uyguladığım yöntemle birçok kişi dil öğrendi. Öğrencilerim bu yöntemden çok memnun kaldılar. Gelen tepkiler olumlu olunca bu yöntemi kitaplaştırmak istedim.
- Yazdığınız kitaptan biraz söz edebilir misiniz, gelecek için projeleriniz var mı?
20 Günde İngilizce Kitabı; en kısa sürede cümle üretimini otomatikleştiren pratik bir yol sunuyor. Bu metot “evrensel gramer” kurallarına dayanılarak hazırlanırken, günlük konuşma için detaylı bilgiler içeriyor. Kitabın içerisinde 2 bin kelime yer alıyor ve dil öğrenmenin en kolay yolları verilmiştir. İçeriğinde metinlerin hepsi seslendirilip CD şekline getirilmiştir. Bu kitabın farkını şöyle dile getirebilirim. Kitaplarda, kurslarda hep bilimsel gramer üzerine duruluyor. Oysa bilimsel gramer dil bilimcilere yönelik bir metod, bize pratik yolla günlük konuşma dilini öğreten bir metod gerekiyor. İngilizcenin kitapta yazılan sıralama ile öğrenilmesi gerekiyor. Başka bir deyişle, önce gramer açıklamalarını okumalı, bütün örneklerin üzerinde durmalı ve onları aynı sayfada verilmiş çevirileri ile karşılaştırmalısınız. En önemlisi ise kitabın, her bir dilin alt yapısını oluşturan genel motor kelimelerin seçilmiş olması ve onlar arasındaki bağlantıların idrakını kolaylaştıran bir takım kurallar içermesidir. Bu metot; en kısa sürede, cümle üretimini otomatikleştiren pratik bir yol sunuyor. Gelecek için projelerim tabii ki var. Yeni bir dil yaratmak istiyorum. Bunu şöyle ifade edebilirim; Türk dillerinin hepsini bir araya getirerek yeni bir Türkçe yaratmak istiyorum. Transhümanizm teorisi üzerinden yazdığım kitaplarımı yayınlamak ve kendi bakış açımı insanlarla paylaşmak istiyorum.
- Verdiğiniz bu faydalı bilgiler için teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim.
Mine Bora Diri / KitaptanSanattan.com