KÖŞE YAZILARIMine Bora Diri

‘Hiçbir Şey Olmadığında’ Aslında Olup Biten Nedir? – Mine Bora Diri yazdı…

Sarı Denizaltı İnisiyatifi, görsel kültür ve sanat üzerine projeler üreten; sergiler, söyleşiler ve atölyeler düzenleyen, kâr amacı gütmeyen bağımsız bir sanat inisiyatifi olarak kurulmuştur. İzmir, Bergama’da 2018 yılında çalışmalarına başlayan Sanat İnisiyatifinde, farklı konu, fikir ve kavramlar üzerinden bir diyalog ortamı oluşturmak hedefleniyor. Diğer sanat disiplinleriyle de etkileşimde bulunan güncel fotoğraf çalışmalarını destekliyor ve üretimlerin gerçekleştirilmesi için alan açmasının yanında bireysel proje bazlı üretimler, ortak çalışma ve kolektif üretim evrensel bir anlayışla uygulanıyor.

Fransız sosyolog ve edebiyatçı Georges Perec’in “Hiçbir şey olmadığında, ne oluyor?” sorusundan yola çıkan sergi, gündelik hayatımızda önemsiz ve değersiz görünen olguları sorgulamak üzere, hayatın kendi dinamiği ve ritmi içinde günümüz koşullarında giderek daralan ömrümüze yeniden bakmayı deniyor. Kültür için Alan tarafından desteklenen Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi’nin ‘Hiçbir Şey Olmadığında’ güncel sanat projesi sergisi 9-24 Ekim arası İzmir, Çatı Sanat Alanı’nda görülebilir.

Okan Pulat- Sıradan / 2018 – 2021, HP yarı mat kağıda dijital baskı fotoğraf, 70×100 cm

Galileo, gövdesini yıkar ve silkelenir: Sütü masaya koy…”

Serginin küratörlüğünü üstlenen Günseli Baki ve Yücel Tunca’nın sergi hakkında ifadesi şu şekilde;
”Henri Lefebvrenin Gündelik Hayatın Eleştirisi” kitabının önsözünde bahsettiği Brechtin Galileo üzerine yazdığı piyes bu kahramanlıktan çıkarma cümlesiyle başlar. Gündelik yaşamı arındıran, kirlilikleri süzen, soylu ve görkemli sınırlar vererek temsil eden klasik tiyatronun aksine Brechtin gündelik hayata nüfuz eden epik tiyatrosunun gündelik hayatı arındırmayan, çelişkilerini aydınlatan yanından bahseder. O zaman biz de sütü masaya koyalım; kahramanlıkları, büyük ve olağanüstü olayları bir kenara bırakıp, ayaklarımızı toprağa basalım ve gündelik hayatımızda aşina olduklarımıza bakalım; sorgulamadıklarımızdan bahsedelim. George Perecin hakikatimizi nafile yakalamaya uğraştığımız nice soru arasında bütün bunları aynı derecede, hatta daha da önemli kılan da budur dediklerini, önemsiz ve değersiz gibi görünen şeyleri anlatalım. Belki de o zaman anestezi halindeki bedenimizde bir temas duyumsarız. Kaldırım taşlarının altındaki kumsalı görebilir, avuçlarımızın arasından akan suyu, yanağımıza değen rüzgarı hissedebiliriz.

 Gündelik hayatın sıradanlıklarından, bakıp da göremediklerimizden bahsetmek ve yeniden sorular sormak üzere Hiçbir Şey Olmadığında” güncel sanat sergisi için sıradanın peşinden koşan, mucizeyi olağan-içinde arayan edebiyatçılar, yaşamı kucaklayan düşünürler, sanatı hayatla kaynaştıran avangartlardan ilham alarak on iki sanatçıyla bir araya geldik. İnsanın gündelik hayatından toplumsallığa uzanan çizgide özgürleştirici olana, aşinaya sarıldık. Bazen hiç beklemediğimiz anda karşılaştığımız bir nesneye, önünden geçip giderken fark etmediklerimize, bazen bir günümüze, gerçekleşemeyen planlarımıza, gazetelerde yazılmayanlara, duymak istemediklerimize, bazen de yanı başımızdaki şeylere ve zamanın uçurumdayken sezgilerimizin bize hissettirdiklerine yakından bakmaya çalıştık.

 Sütü masaya bırakıyoruz.”

Farklı disiplinlerden bağımsız sanatçıları buluşturarak, sanatçıların tanıklıkları, deneyim aktarımları ya da sezgisel üretimleriyle gündelik hayatın beslendiği sisteme, sıradan olana, üzerinde hiç düşünmediklerimize yakından bakmayı amaçlayan sergide, Ali Kanal, Aslıhan Güçlü, Ateş Alpar, Can Tanrıseven, Didem Erişkin, Ekin İdiman, Kıvılcım S. Güngörün, Selin Yağmur Sönmez, Sezgi Abalı, Okan Pulat, Zekiye Buğurcu, Zeynep Merve Çiçek’in çalışmaları yer alıyor.

Kıvılcım S. Güngörün- Massa tasarısı / 2021, Karışık teknik dijital baskı

Sergiye inisiyatifin YouTube kanalından Mayıs ayından Ağustos ayına kadar çevrimiçi gerçekleştirilen; Seher Uysal, Ezgi Bakçay, Rafet Arslan, Metehan Özcan, Orhan Cem Çetin, Zeyno Pekünlü, Ekmel Ertan, Sezgi Abalı, Serhan Ada, Selin Yağmur Sönmez ve Yücel Tunca’nın kendi sanatsal pratiklerini ve gündelik hayat bağlamında sanat ilişkisini anlatan “Gündelik Hayatın Sanatı Konuşmaları”  dizisi eşlik ediyor. Projenin tüm üretimleri sergiyle birlikte açılacak olan www.hicbirseyolmadiginda.com web sitesinde yer alırken 9 Ekim sergi açılışında, güncel sergi içeriğiyle ilgili kitap Çatı Sanat Alanı’nda okuyucularıyla buluşacak.

Mine Bora Diri
Kültür Yönetimi Danışmanı / Gazeteci Yazar

Çanakkale Arkeolojik Kazıları - Mine Bora Diri yazdı... 16

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu